Έβαλαν νέα εκρηκτικά στις γέφυρες του Έβρου οι Τούρκοι - Ανησυχία στα Επιτελεία...
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του ΓΕΣ πριν από τέσσερις ημέρες ο τουρκικός στρατός προέβη σε μία κίνηση που έχει δημιουργήσει προβληματισμό: Συγκεκριμένα από το απόγευμα της Τετάρτης μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης μονάδα Μηχανικού του τουρκικού Στρατού...
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του ΓΕΣ πριν από τέσσερις ημέρες ο τουρκικός στρατός προέβη σε μία κίνηση που έχει δημιουργήσει προβληματισμό: Συγκεκριμένα από το απόγευμα της Τετάρτης μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης μονάδα Μηχανικού του τουρκικού Στρατού...
ανανέωσε τους εκρηκτικούς μηχανισμούς υπονόμευσης που βρίσκονται τοποθετημένοι από την τουρκική πλευρά στην Γέφυρα των Κήπων.
Η κίνηση έχει δημιουργήσει απορίες καθώς οι μηχανισμοί είχαν εγκατασταθεί σχετικά πρόσφατα και εν πάση περιπτώσει δεν δικαιολογείται η αντικαταστασή τους παρά μόνον αν κάποιοι στο τουρκικό Επιτελείο θεωρούν ότι μπορεί να έχουμε έναρξη επιχειρήσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα!
Η γέφυρα είναι παγιδευμένη από την τουρκική πλευρά για την περίπτωση που μετά την εκδήλωση τουρκικής επιθετικής κίνησης υπάρξει ελληνική αντεπίθεση προς την πλευρά της Ανατολικής Θράκης.
Άλλωστε μέχρι πολύ πρόσφατα τα σχέδια του ΓΕΕΘΑ, αλλά και του ΓΕΣ προέβλεπαν ως αντιπερισπασμό σε τουρκική επιθετική κίνηση στα νησιά, αντίστοιχη επιθετικη ενέργεια στην Θράκη με τις ελληνικές τεθωρακισμένες μεραρχίες να ξεχύνονται στην πεδιάδα που βρίσκεται δυτικά της Κωνσταντινούπολης.
Κατ'αυτό τον τρόπο προβλέπεται η ανατίναξη των γεφυρών του Έβρου προκειμένου να δυσχερανθεί τυχόν κίνηση από ελληνικής πλευράς.
Οι εργασίες του τουρκικού Μηχανικού ξεκίνησαν την Τετάρτη για ένα δίωρο και ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης.
Μετά από συνολική εργασία δέκα ωρών, το τουρκικό Μηχανικό είχε αντικαταστήσει το σύνολο των μηχανισμών και είχε προχωρήσει σε συνδέσεις των νέων εκρηκτικών με τους σταθμούς πυροδότησης.
Στην Ανατολική Θράκη αναπτύσσεται η 1η Τουρκική Στρατιά (έδρα Σελιμιγιέ στην Κωνσταντινούπολη), ένας εξαιρετικά ισχυρός μείζων επιχειρησιακός σχηματισμός ο οποίος είναι διατεταγμένος καθαρά επιθετικά.
Η 1η Τουρκική Στρατιά διαθέτει τρία Σώματα Στρατού (ΣΣ) και πλήθος συγκροτημάτων και μονάδων υποστήριξης μάχης και υποστήριξης. Συγκεκριμένα τα:
-2ο ΣΣ που εδρεύει στη Καλλίπολη (Gelibolu) στην ομώνυμη χερσόνησο και είναι προσανατολισμένο έναντι της νότιας περιοχής του Έβρου όπου και ο τομέας της ελληνικής ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (XII Μ/Κ ΜΠ). Το 2ο ΣΣ διαθέτει τέσσερις ταξιαρχίες: τις 4η, 8η και 18η Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες Πεζικού (Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ) και μία τεθωρακισμένη (95η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία – 95η ΤΘΤ).
Η 4η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ εδρεύει στην Κεσάνη, η 8η στο Τεκιρντάγκ, η 18η στο Ορτακόι του Τσανάκαλε, και η 95η ΤΘΤ στα Μάλγαρα. Επιπρόσθετα το 2ο ΣΣ διαθέτει το 102ο Σύνταγμα Πυροβολικού (102ο ΣΠΒ), το 5ο Σύνταγμα Ειδικών Δυνάμεων το οποίο επανδρώνεται αποκλειστικά απο επαγγελματικό προσωπικό και είναι κυρίως αναπτυγμένο στην Ίμβρο και το 2ο Σύνταγμα Μηχανικού (2ο ΣΜΧ) που ιδρύθηκε μόλις το 2006, και το οποίο περιλαμβάνει ένα τάγμα μηχανικού μάχης και ένα τάγμα γεφυροσκευής.
-5ο ΣΣ που εδρεύει στην Τυρολόη (Corlu) και είναι προσανατολισμένο έναντι της ελληνικής ΧVI Μ/Κ ΜΠ, στο βόρειο τμήμα του νομού Έβρου. Και αυτό το Σώμα Στρατού διαθέτει τέσσερις ταξιαρχίες: τις 54η, 55η και 65η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ) και μία τεθωρακισμένη (1η ΤΘΤ). Οι 54η και 55η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ εδρεύουν στην περιοχή της Αδριανούπολης (η δεύτερη στο Σούλογλου), η 65η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ στο Λουλεμπουργκάζ του Κιρκαλερί (Σαράντα Εκκλησίες), και η 1η ΤΘΤ στο Χαντιμκόι της Κωνσταντινούπολης.
Επιπρόσθετα το 5ο ΣΣ διαθέτει το 105ο Σύνταγμα Πυροβολικού (105ο ΣΠΒ), το 4ο Σύνταγμα Ειδικών Δυνάμεων το οποίο επανδρώνεται αποκλειστικά απο επαγγελματικό προσωπικό, και το 5ο Σύνταγμα Μηχανικού που επίσης ιδρύθηκε το 2006. Όπως και το 2ο Σύνταγμα Μηχανικού του 2ου Σώματος Στρατού περιλαμβάνει ένα τάγμα μηχανικού μάχης και ένα τάγμα γεφυροσκευής ο καθένας.
-3ο ΣΣ που εδρεύει στο Σισλί της Κωνσταντινούπολης) και αποτελεί την εφεδρεία της 1ης Τουρκικής Στρατιάς. Το Σώμα διαθέτει δύο τεθωρακισμένες (2η και 3η ΤΘΤ), μία μηχανοκίνητη (66η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ) και την 23η Μηχανοποιημένη Μεραρχία Πεζικού (23η Μ/Π ΜΠ).
Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στο Μηχανικό της 1ης Τουρκικής Στρατιάς το οποίο είναι η ισχυρότερη δύναμη Μηχανικού Μάχης στην Ευρώπη, προσανατολισμένη αποκλειστικά σε συγκεκριμένο θέατρο επιχειρήσεων και ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις συγκεκριμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις και το οποίο έδειξε τις ικανότητές του με την ταχύτατη αλλαγή των εκρηκτικών μηχανισμών στους Κήπους.
Η 1η Στρατιά έχει τουλάχιστον 1.000 άρματα μάχης μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα πιο σύγχρονα που διαθέτει ο τουρκικός Στρατός (το σύνολο των 298 Leopard 2A4 που είχαν προμηθευτεί αρχικά συν το σύνολο σχεδόν των επιπλέον 41 leopard 2A4, τα οποία προγραμματίζεται να αναβαθμιστούν από την Aselsan στο επίπεδο Leopard 2NG – Next Generation).
-Τουλάχιστον 2.200 ΤΟΜΑ-ΤΟΜΠ συμπεριλαμβανομένων και των οχημάτων οικογενείας (ΤΟΜΟ, φορείς αντιαρματικών όπλων, κ.λ.π.).
-Τουλάχιστον 600 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα σε μοίρες άμεσης και γενικής υποστήριξης, που όπως αναφέρθηκε τελικά θα είναι όλα σχεδόν Firtina T155.
-Μεγάλο αριθμό συστημάτων πυραυλικού πυροβολικού (πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων – ΠΕΠ), όπως εκτοξευτές MLRS (η Τουρκία έχει προμηθευτεί 12 εκτοξευτές και 72 βλήματα εδάφους-εδάφους ATACMS MGM-140 Block I) και Τ-122 Sakarya, συμπεριλαμβανομένης και μίας μόνιμα αναπτυγμένης πυροβολαρχίας πέντε ΠΕΠ TR-300 Kasirga στην Ίμβρο η οποία ως κύρια αποστολή έχει την προβολή των ελληνικών εγκαταστάσεων στη Λήμνο, και κυρίως του αεροδρομίου της 130ης Σμηναρχίας Μάχης.
Από ελληνικής πλευράς το Δ΄ ΣΣ το οποίο επωμίζεται με την ευθύνη επίθεσης ή άμυνας στον Έβρο, έχει τους εξής σχηματισμούς:
-XVI Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (XVI Μ/Κ ΜΠ) με έδρα το Διδυμότειχο στην οποία ανήκουν οι εξής σηχματισμοί:
1)Τακτική Διοίκηση 21ου Συντάγματος Πεζικού (ΤΔ/21ου ΣΠ) «Δράμα» με έδρα την Πλάτη Έβρου και με Ζώνη Ευθύνης (ΖΕ) το αποκαλούμενο «τρίγωνο του Έβρου» τα πλευρά του οποίου αποτελούν η ελληνο-βουλγαρική μεθόριος (αριστερή πλευρά), η ελληνο-τουρκική μεθόριος (δεξιά πλευρά) και ο ποταμός Άρδας (η βάση του).
2) Η 3η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού «Ρίμινι» (3η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ), με έδρα την Καβύλη Έβρου και ΖΕ μία περιοχή στην οποία περιλαμβάνεται το περιβόητο προγεφύρωμα του Κάραγατς (Ανδριανούπολη). Η δημιουργία του προγεφυρώματος αποτελεί ειδική πρόβλεψη της Συνθήκης της Λωζάνης (1923) για την προστασία της Ανδριανούπολης που είναι κτισμένη στις όχθες του Έβρου. Εκεί τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, που έχουν μήκος περίπου 12 χλμ., δεν είναι ο Έβρος ποταμός όπως συμβαίνει σε όλη σχεδόν τη μεθόριο, αλλά χερσαία.
-30η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ «Τομορίτσα» με έδρα τον Λαγό Ορεστιάδας
-50 Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ «Αψός», με έδρα το Σουφλί. Η αποστολή της εν λόγω ταξιαρχίας είναι εξαιρετικά σημαντική αφού αποτελεί τον συνδετήριο μεταξύ του βόρειου και του νότιου τομέα του Έβρου. Η ΖΕ περιλαμβάνει τον περίπου 20 χλμ. μήκους στενό «λαιμό» του Έβρου Τουρκικά αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M110A2
Υπάρχει επίσης η XΙI Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (XVI Μ/Κ ΜΠ) «Έβρος» με έδρα την Αλεξανδρούπολη και τις εξής υπομονάδες:
-ΤΔ/41ου ΣΠ με έδρα τη Σαμοθράκη και με Ζώνη Ευθύνης (ΖΕ) το ακριτικό νησί συμπεριλαμβανομένης και της βραχονησίδας Ζουράφας.
-31η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ «Κάμια», με έδρα τις Φέρρες και ΖΕ την ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του Έβρου
-7η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ «Σαραντάπορος» με έδρα τον Προβατώνα Έβρου.
Στην Αλεξανδρούπολη επίσης εδρεύει η ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ «3ο Σύνταγμα Ιππικού Δορύλαιον» η οποία θα επιχειρήσει ως εφεδρεία της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ που έχει την ευθύνη άμυνας του νότιου τομέα του Έβρου.
Δυτικότερα υπάρχουν και άλλοι εφεδρικοί σχηματισμοί του ΕΣ, αλλά όλος ο αγώνας θα κριθεί από την απόδοση των παραπάνω ελληνικών μονάδων που βρίσκονται επί της ορίου γραμμής...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Για την προσπάθεια μας ζητούμε το ελάχιστο από εσάς.
Κάθε φορά που διαβάζετε μια είδηση κάντε απλά ένα κλικ σε μια διαφήμιση. Ευχαριστούμε.
ΑΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΚΑΝΕ LIKE!