El- Erian για Ελλάδα: Η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη
Με «μόλυνση στο πόδι» παρομοιάζει την κατάσταση της Ελλάδας ο Mohamed El-Erian, επικεφαλής της, Pimco, του μεγαλύτερου fund διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως, σχολιάζοντας εκ νέου την πορεία της ευρωπαϊκής κρίσης, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η ελληνική οικονομία.
Η άποψη του El-Erian είναι σαφής:
«Η Ελλάδα συνιστά ένα πραγματικό πρόβλημα. Δεν είναι μόνο θέμα πολιτικής. Είναι θέμα... μηχανικής», εξηγεί.
«Η Ελλάδα είναι όπως μια μόλυνση στο πόδι. Είναι μικρή, αλλά εάν δεν της δώσεις την απαραίτητη προσοχή, μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο σου το πόδι και μετά σε όλα σου τα ζωτικά όργανα» συνεχίζει ο CEO της Pimco.
Όπως προσθέτει, «το πρόβλημα της Ελλάδας πρέπει να διευθετηθεί. Η Ευρώπη ακόμη δεν το έχει αντιμετωπίσει». Αυτό που η Ευρώπη επιχειρεί να κάνει, εξηγεί ο El-Erian στη συνέχεια, είναι να αγοράσει χρόνο. Αλλά πλέον η κατάσταση έχει καταστεί εξαιρετικά σοβαρή, οι Έλληνες πολίτες υποφέρουν πολύ, η ανεργία στους νέους έχει φθάσει το 50%, η γενική ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 24% και δεν βλέπουν φως στο τούνελ.
Οι Έλληνες, συνεχίζει ο ίδιος, «έχουν περάσει τα τελευταία 4 χρόνια μέσα στη λιτότητα χωρίς αντίκρυσμα. Και τι θα συμβεί μετά; Η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με την πλήρη οικονομική, πολιτική και κοινωνική απόρριψη. Η οικονομία θα "εκραγεί", οι πολίτες θα πάρουν τα λεφτά τους, η εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα θα χαθεί και η κοινωνική αναταραχή θα ξεσπάσει».
«Αυτή είναι η κατάσταση της Ελλάδας σήμερα. Είναι μια πραγματικά ασταθής κατάσταση. Και εάν δεν προσέξουμε, ο έλεγχος θα χαθεί. Η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη, με σοβαρό αντίκτυπο για το σύνολο της Ευρώπης. Για το λόγο αυτό η Ελλάδα είναι σημαντικά, παρά το γεγονός πως η οικονομία της είναι εξαιρετικά μικρή» προσθέτει.
«Είμαι πραγματικά ανήσυχος. Οι άνθρωποι δεν έχουν αντιληφθεί τι θα συμβεί, όταν η κοινωνία απορρίψει το σύστημα. Αυτό συνέβη στην Αργεντινή, όπου όλα βρέθηκαν εκτός ελέγχου πολύ γρήγορα» προειδοποιεί.
Κατά τον El-Erian η απόφαση είναι πολύ απλή. Οι Ευρωπαίοι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο δρόμους:
- Είτε αποφασίζουν πως θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ και επομένως υπογράφουν τσεκ για πολύ καιρό, ό,τι η δυτική Γερμανία κάνει ακόμα με την ανατολική Γερμανία, 22 χρόνια μετά. Έτσι αυτή δεν είναι μία οικονομική απόφαση, αλλά πολιτική.
- Είτε βρίσκουν έναν τρόπο να την ωθήσουν εκτός ευρώ.
«Το πιο πιθανό σενάριο της Pimco είναι πως η Ευρωζώνη θα επιβιώσει. Αλλά το σημαντικότερο είναι πως θα συρρικνωθεί. Δεν θα είναι η Ευρωζώνη των 17, αλλά η Ευρωζώνη των 14-16 χωρών, με την Ελλάδα να είναι η πρώτη που αποχωρεί», καταλήγει ο επικεφαλής της Pimco.
Για την προσπάθεια μας ζητούμε το ελάχιστο από εσάς. Κάθε φορά που διαβάζετε μια είδηση κάντε απλά ένα κλικ σε μια διαφήμιση. Ευχαριστούμε.
ΑΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΚΑΝΕ LIKE!