Breaking News:

Τελευταιες αναρτησεις

Επιλεγμένα

Και όροι για νέα επαναγορά στη σύμβαση με EFSF


Δυνατότητα νέας χρηματοδότησης για επαναγορά  ομολόγων και ανάληψης πρόσθετων πρωτοβουλιών προς διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, προβλέπεται ρητά στην τροποποιημένη "σύμβαση χρηματοδοτικής διευκόλυνσης" που υπεγράφη μεταξύ ελληνικού Δημοσίου-ΤτΕ και  EFSF. Η χρηματοδότηση θα μπορεί να δοθεί εφ' όσον η Ελλάδα συμμορφώνεται με τους όρους εκταμίευσης και τηρεί τις δεσμεύσεις  που έχει αναλάβει στα πλαίσια του προγράμματος προσαρμογής. Οσον αφορά την αποπληρωμή, προβλέπεται ότι το ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί αντί μετρητών να δώσει στο EFSF ομόλογα τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις.
Η τροποποιηθείσα σύμβαση κυρώθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου, η οποία πήρε αριθμό ΦΕΚ και ισχύει από χθες. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τους ακόλουθους όρους:
-Για να εκταμιεύεται κάθε ποσό που θα καλύπτει εθνικές ανάγκες, η Ελλάδα πρέπει να υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης, συνοδευόμενο από «πιστοποιητικό συμμόρφωσης».Το πιστοποιητικό  θα δίδεται από το νομικό σύμβουλο του κράτους και το υπουργείο Οικονομικών. Το ελληνικό Δημόσιο θα υποχρεούται  να ενημερώνει το EFSF εάν από την ημερομήνια κατάθεσης του πιστοποιητικού έχει αλλάξει κάτι που θα το καθιστούσε ανακριβές.
- Το EFSF θα αποφαίνεται για τη χορήγηση ή μη, αφού λάβει γνωμοδοτήσεις από τις δικηγορικές εταιρείες Cleary, Gottlieb Steen & Hamilton, για το κατά πόσο η Ελλάδα συμμορφώνεται με τους όρους εκταμίευσης.
-Η Ελλάδα μπορεί να προτείνει στο EFSF την αποπληρωμή μέρους ή ολόκληρης της δόσης για επαναγορά χρέους με ομόλογα  τιτλοποίησης εσόδων από  ιδιωτικοποίιήσεις, τα οποία όμως θα υπερβαίνουν τον  στόχο  του μεσοπρόθεσμου.  Τα ομόλογα θα εκδίδονται από  εταιρείες ειδικού σκοπού - όπως το ΤΑΙΠΕΔ, οι οποίες θα έχουν μετοχές ιδιωτικοποιούμενων επιχειρήσεων,  άλλα πάγια περιουσιακά στοιχεία, οικόπεδα κλπ.
-Εφαρμοσμένο δίκαιο είναι το αγγλικό.
- Το ελληνικό Δημόσιο, η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΧΣ παραιτούνται από κάθε δικαίωμα ασυλίας που ήδη έχουν ή μπορεί να δικαιούνται  έναντι δικαστικών ενεργειών σχετικά με την σύμβαση τροποποίησης (έναντι αγωγής,  κατάσχεσης, αναγκαστικής εκτέλεσης  σε βάρος των περιουσιακών τους στοιχείων κλπ)
http://www.sofokleousin.gr

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 σχόλια for "Και όροι για νέα επαναγορά στη σύμβαση με EFSF"

Leave a reply