Όλοι μια γροθιά κατά της Χρυσής Αυγής
Η χθεσινή επίθεση στον Πέτρο Ευθυμίου ήταν απλά η αφορμή για να εκδηλωθεί ένα κύμα αντίδρασης από όλα τα κόμματα. Ο φόβος εισόδου της Χρυσής Αυγής έχει αρχίσει εδώ και εβδομάδες να σιγοβράζει, όμως τώρα δόθηκε η αφορμή, μια συμβολική μέρα: εκείνη την επιβολής της δικτατορίας των συνταγματαρχών το 1967.Για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση ένα κόμμα με σαφείς αντιδραστικές και εθνικιστικές αναφορές απειλεί τόσο πολύ να εισέλθει στο κοινοβούλιο, εκλέγοντας ακόμα και 20 βουλευτές. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, πολιτικοί αναλυτές ανησυχούν ότι θα ξεσπάσει κοινοβουλευτική κρίση.
Όσοι παρακολουθούν στενά το φαινόμενο «Χρυσή Αυγή» δεν αποκλείουν να επαναληφθούν τα έκτροπα της πρώτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της δημαρχίας του κ. Καμίνη. Τότε ο πρόεδρος του κόμματος των εθνικιστών Νίκος Μιχαλολιάκος είχε χαιρετήσει ναζιστικά λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης.
Ένας τέτοιος χαιρετισμός είναι πολύ πιθανό να λάβει χώρα και στο ελληνικό κοινοβούλιο. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις των κομμάτων σε αυτή την περίπτωση.
Από την Αριστερά υπενθυμίζουν το παλιό αίτημα να κριθεί παράνομο το κόμμα με τις ναζιστικές αναφορές, όπως έχει συμβεί στην Γερμανία. Ως τώρα το πολιτικό σύστημα δεν προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση γιατί θεωρούσε τη δύναμη της Χρυσής Αυγής αμελητέα. Σήμερα είναι πολλοί εκείνοι που το σκέφτονται.
Στο ΠΑΣΟΚ πρόκειται να συντηρήσουν τις αντιδράσεις τους και σε αυτό θα βρουν συμπαραστάτες στην Νέα Δημοκρατία, αλλά και στην αριστερά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κόμματος ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το οποίο ενώ παραδοσιακά επιτίθεται με σφοδρότητα εναντίον του ΠΑΣΟΚ, εχθές με ανακοίνωσή του πήρε το μέρος του Πέτρου Ευθυμίου.
Στην Νέα Δημοκρατία έχει παρατηρηθεί πως παραδοσιακοί ψηφοφόροι της στην Α' Αθήνας μετακινούνται προς τα άκρα και γι’ αυτό και αυτοί πρόκειται να υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία τον αποτροπιασμό τους για παρόμοια επεισόδια.