Breaking News:

Τελευταιες αναρτησεις

Επιλεγμένα

Φουντώνουν τα σενάρια περί μεγάλου σεισμού στην Ελλάδα


Φουντώνουν τα σενάρια περί μεγάλου σεισμού στην Ελλάδα
Αρχίζουν και μεγαλώνουν τα μεγάλα σενάρια περί ισχυρού σεισμού στην χώρα μας. Ειδικά εμείς εδώ στο Greek-Weather.Org, πρώτοι σας αναφέραμε ότι υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα στην χώρα μας τις τελευταίες ημέρες και πως ο φόβος να σημειωθεί ισχυρός σεισμός είναι αρκετά μεγάλος. Τελικά έντονη σεισμική δραστηριότητα όπως φάνηκε υπάρχει και στις γειτονικές μας χώρες.
Την Κυριακή 20/5/2012, ισχυρός σεισμός 6,0R, ταρακούνησε την βόρεια Ιταλία, ισοπεδώνοντας κυριολεκτικά αρκετές παλαιόκτιστες πόλεις της γειτονικής μας χώρας. Σήμερα Τρίτη 22/5/2012, ισχυρός σεισμός 5,8R γίνεται αισθητός σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, με επίκεντρο λίγο πιο έξω από την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας την Σόφια. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα κουνήθηκε ολόκληρη η Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, καθώς και περιοχές της βόρειας Τουρκίας
Πώς μπορούν όμως να συνδυαστούν αυτές οι σεισμικές δονήσεις μεταξύ τους και πως μπορούν να έχουν σχέση με την δημιουργία ενός μεγάλου σεισμού στην χώρα μας;
Δεν θέλει καταρχήν πολύ, για να καταλάβει κάποιος πως ζούμε σε μία πάρα πολύ σεισμογενή χώρα. Οπότε είτε το θέλουμε είτε όχι, τους μεγάλους σεισμούς δεν θα μπορέσουμε να τους αποφύγουμε και θα τους υποστούμε τελικά.
Οι 2 παραπάνω ισχυροί σεισμοί, μπορούν να αποτελέσουν και πιστεύουμε αποτελούν ήδη αντικείμενο έρευνας για τους σεισμολόγους, σημειώθηκαν σε ένα σεισμογενές τόξο που άμεσα επηρεάζει την χώρα μας. Το επίκεντρο του σεισμού στην Ιταλία αλλά και αυτό στην Βουλγαρία, βρίσκονται στην λεγόμενη Σερβομακεδονική ζώνη σεισμικότητας, η οποία στο παρελθόν αν μη τι άλλο, έχει δώσει αρκετά ισχυρούς σεισμούς τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην χώρα μας και πιο συγκεκριμένα στην βόρεια Ελλάδα.
Ας σταθούμε όμως στην Σερβομακεδονική ζώνη, που τις τελευταίες μέρες μαζί με το ρήγμα της ανατολίας, παρουσιάζουν την μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο σεισμός του 1978 στην Θεσσαλονίκη, όπου και είχαν προηγηθεί αρκετοί προσεισμοί και μετασεισμοί, μεγέθους 4,0-5,0R και απασχολούσαν την βόρεια Ελλάδα για 2 ολόκληρους μήνες και πιο συγκεκριμένα από τα τέλη Μαϊου ως και τα τέλη Ιουλίου. Οι κάτοικοι όμως και οι σεισμολόγοι με τις τότε γνώσεις ούτε που θα μπορούσαν να φανταστούν τι θα γινόταν στο κοντινό μέλλον. Το αποκορύφωμα λοιπόν, ήταν στις 20 Ιουνίου του 1978 όπου και είχαμε τον ισχυρό σεισμό των 6,5R με επίκεντρο την Βόλβη, όπου πραγματικά ήταν μοιραίος για την Θεσσαλονίκη και γενικότερα για την Μακεδονία.
Ένα χρόνο πιο μπροστά ωστόσο, είχε προηγηθεί ένας πολύ ισχυρός σεισμός 7,2R στην Ρουμανία, ο οποίος σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των τότε σεισμολόγων λειτούργησε ως σπίρτο στην φωτιά θα λέγαμε, για τον σεισμό της Θεσσαλονίκης, και προκάλεσε τον θάνατο 1.500 ατόμων. Μπορούμε να πούμε πως ένας μεγάλος σεισμός από τη Σερβομακεδονική ζώνη και γενικότερα από τα Βαλκάνια, οποιαδήποτε στιγμή, λειτουργεί αν όχι πάντα, τις πιο πολλές φορές ωστόσο, σαν ντόμινο και για άλλους μεγάλους σεισμούς στα Βαλκάνια.
Μήπως λοιπόν όπως και τότε, έτσι και τώρα υπάρχει μία ύποπτη κατά εμάς σεισμική δραστηριότητα στα Βαλκάνια η οποία όπως και τότε θα καταλήξει να τελειώνει με σεισμό στην χώρα μας και μάλιστα αρκετά ισχυρό; Το απευχόμαστε κάτι τέτοιο, ωστόσο σε μία τόσο σεισμογενή χώρα όπως η δική μας, είναι πιθανό ότι κάποια στιγμή ένας μεγάλος σεισμός θα γίνει, αν όχι στην βόρεια χώρα, σε κάποια άλλο της σημείο της. Ο χρόνος και το μέλλον θα δείξουν, ωστόσο εμείς οφείλουμε με οποιοδήποτε τρόπο να ενημερώνουμε τον κόσμο και να του παρέχουμε γενικότερα και κάποιες γνώσεις επί του συγκεκριμένου θέματος.
greek-weather

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 σχόλια for "Φουντώνουν τα σενάρια περί μεγάλου σεισμού στην Ελλάδα"

Leave a reply