Breaking News:

Τελευταιες αναρτησεις

Επιλεγμένα

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: Η Ελλάδα στο ευρώ τηρώντας τις δεσμεύσεις της





Την επιθυμία της ευρωζώνης να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ και παράλληλα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της εξέφρασαν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης σε δήλωση που υιοθέτησαν μετά το τέλος τςη άτυπης Συνόδου Κορυφής
Στη δήλωση αναφέρεται ότι η ευρωζώνη έχει πλήρη επίγνωση των σημαντικών προσπαθειών που έχουν ήδη καταβάλει οι Έλληνες πολίτες.
Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η Ευρωζώνη έχει επιδείξει σημαντική αλληλεγγύη, έχοντας ήδη εκταμιεύσει μαζί με το ΔΝΤ σχεδόν 150 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της Ελλάδας από το 2010.
«Θα διασφαλίσουμε ότι τα ευρωπαϊκά ταμεία και εργαλεία θα κινητοποιηθούν προκειμένου να φέρουν την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας», επισημαίνεται.
Η συνέχιση των ζωτικών μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους θα ενισχύσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και τους θεσμούς και αυτό είναι η καλύτερη εγγύηση για ένα ευοίωνο μέλλον στην Ευρωζώνη, αναφέρει η δήλωση της ευρωζώνης. «Οι ηγέτες της ευρωζώνης υπογράμμισαν ότι μετά τις εκλογές αναμένουν από την νέα ελληνική κυβέρνηση να κάνει αυτή την επιλογή», υπογραμμίζεται στη δήλωση.
Πικραμμένος: Αυτονόητη για τους εταίρους η παραμονή
Για τους ευρωπαίους ηγέτες είναι σαφές και αυτονόητο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, εφόσον φυσικά τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, λίγο μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος τόσο στις εργασίες της Συνόδου, όσο και στις κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε με τους Προέδρους της ΕΕ και της Επιτροπής, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αλλά και με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι εταίροι της Ελλάδας στην ΕΕ έδειξαν πως έχουν τη διάθεση να τη βοηθήσουν, με οικονομικά μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα την καταπολέμηση της ανεργίας. Ανέφερε ιδιαίτερα πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, οικονομικά εργαλεία για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και για τον επιμερισμό κινδύνου σε σχέση με τις επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς επίσης και σε ομολογιακά δάνεια για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής πανευρωπαϊκής εμβέλειας.
Ερωτηθείς αν υπέπεσε στην αντίληψή του ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ προετοιμάζουν σχέδια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που θα είχε ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ο Π. Πικραμμένος απάντησε αρνητικά, λέγοντας μάλιστα ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν έκρυψε την έκπληξή της και τη δυσφορία της για αυτά τα σενάρια.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι από γερμανικής πλευράς δεν ετέθη ζήτημα διενέργειας δημοψηφίσματος στην Ελλάδα και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι όπως δήλωσε και προ ημερών, το θέμα αυτό έχει κλείσει. Συμπλήρωσε ακόμη ότι είναι φυσικό οι εταίροι της Ελλάδας να δείχνουν ενδιαφέρον για την κατάσταση στη χώρα, αλλά πέρα από αυτό δεν υπάρχει ουδεμία πρόθεση παρέμβασης.
Σε ό,τι αφορά τα ευρωομόλογα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η έκδοσή τους δεν αναμένεται για το εγγύς μέλλον και ότι θα πρέπει να παρέλθει κάποιο διάστημα μέχρις ότου η ιδέα αυτή ωριμάσει.
Τέλος, ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Ζανιάς, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι θα ήταν ευχής έργον για την Ελλάδα αν της δινόταν ένας χρόνος παράταση για τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτό εξαρτάται από τη βούληση των δανειστών της χώρας.
Μέρκελ: Εξήγησα τη θέση μου
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εκτίμησε ότι το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγων υπήρξε αντικείμενο ενός «ισορροπημένου» διαλόγου στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, η οποία διήρκεσε πεντέμισι ώρες.
«Υπήρξε ένας ποικίλος διάλογος για τα ευρωομόλογα, αλλά πολύ ισορροπημένος» και διατυπώθηκαν «διαφορετικές απόψεις», ανέφερε η Μέρκελ αναφερόμενη στη σύνοδο, σε δηλώσεις που έκανε πριν από λίγο.
«Εξήγησα τη θέση μου», ενώ ο νέος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ «εκφράστηκε για το θέμα όπως είχε εξαγγείλει, αλλά έγινε μια συζήτηση με πολλές διαφοροποιήσεις», πρόσθεσε η Μέρκελ. «Πολλοί συμμετέχοντες» εξέφρασαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου και για το επίπεδο των επιτοκίων που θα είχε το δυνητικό αμοιβαιοποιημένο χρέος της ευρωζώνης, τόνισε ακόμη η Μέρκελ.
Ολάντ: Κανένα σχέδιο απομάκρυνσης
«Εξ όσων γνωρίζω, στη Γαλλία δεν υφίσταται κανένα σχέδιο προετοιμασίας για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», δήλωσε κατηγορηματικά ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Ο Ολάντ τόνισε ότι η Γαλλία δεν κάνει τέτοιου είδους υποθέσεις, για τον απλό λόγο ότι επιθυμεί και ευνοεί την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.
Συνεχίζοντας, ο Ολάντ τόνισε ότι θα επιμείνει στην άμεση αποδέσμευση διαθέσιμων πόρων των διαρθρωτικών ταμείων με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα, εκτός από υποχρεώσεις, έχει δικαίωμα σε μια προοπτική ανάπτυξης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Γαλλίας.
Σε ό,τι αφορά την ιδέα θέσπισης ευρωομολόγου, η οποία συζητήθηκε στο αποψινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Φρανσουά Ολάντ επισήμανε ότι για τη Γαλλία αποτελούν σημείο εκκίνησης--ενώ για τη Γερμανία σημείο κατάληξης.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
Ολάντ: Οι ελληνες πρέπει να αποφασίσουν
«Η Ελλάδα πρέπει να λάβει μια σημαντική απόφαση στις 17 Ιουνίου και η επιλογή αυτή πρέπει να είναι Ευρωπαϊκή. Η Γαλλία θέλει οι Ελληνες να παραμείνουν στην ευρωζώνη, οι Ελληνες πρέπει να σεβαστούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί αλλά την ίδια στιγμή η ευρωζώνη πρέπει να δείξει ότι επιθυμεί να υποστηρίξει την Ελλάδα» σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος πριν από τη σύνοδο
Ο κ. Ολάντ υπογράμμισε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν προσέρχονται στην Συνοδο για να αντιπαρατεθούν ο ένας στον άλλον, «αλλά για να πούμε τι πιστεύουμε, ποια είναι τα σωστά εργαλεία, οι σωστές μέθοδοι, τα σωστά βήματα και οι ορθές πρωτοβουλίες για να τονώσουμε την ανάπτυξη. Στα τέλη Ιουνίου θα πάρουμε αποφάσεις, αλλά προς το παρόν πιστεύω ότι είναι κρίσιμο να πούμε όλοι τι έχουμε κατά νού».
Ακαμπτη η Μέρκελ
«Τα ευρωομόλογα δεν είναι λύση που συμβάλλει στην προώθηση της ανάπτυξης», εκτίμησε εκ νέου η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες, χαρακτηρίζοντας ως αντίθετη με τις ευρωπαϊκές συνθήκες μια τέτοια λύση: «Οι συνθήκες απαγορεύουν την αμοιβαία ανάληψη των δεσμεύσεων» μεταξύ κρατών στο πλαίσιο της ΕΕ «και αυτό περιλαμβάνει κατά τη γνώμη μας και τα ευρωομόλογα», είπε.
«Θα προτείνω να βελτιώσουμε την κινητικότητα στην αγορά εργασίας γιατί σε κάποιες χώρες αναζητούν ειδικευμένους εργαζόμενους, ενώ σε άλλες η ανεργία είναι ηυξημένη», επεσήμανε η κυρία Μέρκελ.
Το Βερολίνο τάσσεται επίσης υπέρ «μιας πιο στενής συνεργασίας όσον αφορά τα διάφορα σχέδια μεταρρύθμισης των κοινωνικών συστημάτων, των κανονισμών των αγορών εργασίας» στο πλαίσιο της ευρωζώνης και «μια μεγαλύτερη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων» υπέρ της ανάκαμψης στην Ευρώπη, υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος.
Όμως «τίποτε δεν θα αποφασιστεί σήμερα, θα υπάρξει απλώς μια ανταλλαγή απόψεων. Η απόφαση θα ληφθεί τον Ιούνιο στην επίσημη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών», κατέληξε η γερμανίδα καγκελάριος.
Κάμερον: Απαιτείται αποφασιστικό σχέδιο για την Ελλάδα
«Η ευρωζώνη θα πρέπει να εγκρίνει ένα αποφασιστικό σχέδιο τόσο για την Ελλάδα, όσο και για το σύνολο της νομισματικής ένωσης» δήλωσε φθάνοντας στις Βρυξέλλες ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέϊβιντ Κάμερον.
Γιούρκι Κατάινεν, πρωθυπουργός Φινλανδίας: Προτείνω λιτανάπτυξη
«Δεν υποστηρίζω τα ευρωομόλογα. Είναι πολλές οι χώρες που έχουν συνάψει δάνεια με χαμηλά επιτόκια και μεγάλο διάστημα αποπληρωμής. Τα ευρωομόλογα θα έδιδαν θεεσμικό περίβλημα σε ένα τέτοιο πρόβλημα και γι΄αυτό το λόγο δεν ενδιαφερόμαστε. Ολοι καταλαβαίνουν ότι τα ευρωομόλογα θα αργήσουν να έλθουν.
Για την ανάπτυξη: Η ανάπτυξη είναι πολλά χρόνια στην ατχέντα. Νομίζω ότι πρέπει πλέον να μιλάμε για λιτανάπτυξη («growsterity) κάτι που σημαίνει ότι χρειάζονται μέτρα λιτότητας προκειμένου να αλλάξουν τα επίπεδα εμπιστοσύνης και την ίδια στιγμή να έχουμε μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Για παράδειγμα , μείωση φόρων σε συνδυασμό με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ειδικά στην αγορά εργασίας.
Ντι Ρούπο: Να έχουμε πίστη στην Ελλάδα
«Οι συνθήκες σήμερα, παρά την κατάσταση στην Ελλάδα, είναι πιο ευνοϊκές για τον σχεδιασμό μιας αναπτυξιακής στρατηγικής», σημείωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός, Elio di Rupo, προσθέτοντας: «Πρέπει να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα» για την τόνωση της ανάπτυξης που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και τα ευρωομόλογα, την χρήση κονδυλίων του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για την στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων, την στήριξη της απασχόλησης καθώς και την επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε πως η δημοσιονομική πειθαρχία εξακολουθεί να είναι αναγκαία και πως το Βέλγιο θα εμμείνει στην εφαρμογή των σχεδίων για μείωση των ελλειμμάτων της.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ο Βέλγος πρωθυπουργός τόνισε «Δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο. Πρέπει πρώτα από όλα να έχουμε πίστη στην Ελλάδα».

http://gr.news.yahoo.com

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 σχόλια for "ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: Η Ελλάδα στο ευρώ τηρώντας τις δεσμεύσεις της"

Leave a reply