Breaking News:

Τελευταιες αναρτησεις

Επιλεγμένα

Κίνδυνος για κραχ στο Χρηματιστήριο


«Ασχέτως κόστους» ρευστοποιήσεις στο χρηματιστήριο από μεγάλους οίκους του εξωτερικού, καθώς ο κίνδυνος μετάβασης της χώρας στη δραχμή δημιουργεί υψηλούς κινδύνους. Η ελληνική χρηματαγορά βρίσκεται ήδη στα επίπεδα του Ιανουαρίου 1990 και η κεφαλαιοποίηση στα 20,3 δισ. ευρώ.
Σήμερα, εκτός απροόπτου, οι τράπεζες λαμβάνουν τα 18 δισ. ευρώ εγγυήσεις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ο προβληματισμός για τις εξελίξεις σε σχέση με τις αντοχές του χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας παραμένουν σχετικά περιορισμένες υπό το πρίσμα της αμφιβολίας για την επόμενη ημέρα των εκλογών.
Την ίδια στιγμή, οι οικονομικές και νομισματικές αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοινώνουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν βοήθεια από την Ευρώπη, προκειμένου να ανακεφαλαιοποιήσουν το τραπεζικό τους σύστημα και κυρίως τη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου μετά το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, καθώς αναζητούνται κεφάλαια ύψους 1,8 δισ. ευρώ, σε αυτήν τουλάχιστον τη φάση. Τρίτη ζοφερή παράμετρος για τα ελληνικά πλέον δεδομένα είναι η πλήρης κατάρρευση του ελληνικού χρηματιστηρίου καθώς, όπως λέει, ανώτερος χρηματιστηριακός παράγοντας, υπάρχει σαφής προειδοποίηση από μεγάλους risk managers προς τα «καθωσπρέπει σπίτια του εξωτερικού» που έχουν επενδύσει στο Χ.Α. να ρευστοποιήσουν τις επενδύσεις τους ασχέτως κόστους, καθώς ο κίνδυνος μετάβασης της χώρας σε άλλο νόμισμα δημιουργεί επίπεδα κινδύνου που τα συγκεκριμένα... σπίτια δεν μπορούν να διαχειριστούν.
Την ίδια στιγμή, άλλα... σπίτια που επενδύουν σε αυτό το συγκεκριμένο ρίσκο, αρνούνται να το πράξουν διότι θεωρούν πως το ενδεχόμενο να μη γίνει τίποτα από τα παραπάνω είναι εξίσου ισχυρό και αυτή η δεύτερη ομάδα των επενδυτών στηρίζει τις εκτιμήσεις της στο γεγονός ότι οι πιθανότητες να επανέλθει η ομαλότητα στη χώρα είναι συντριπτικά περισσότερες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου.
Οσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, οι εκτιμήσεις είναι πως τα 18 δισ. ευρώ που αυτές σήμερα θα λάβουν υπό τη μορφή εγγυήσεων και μάλιστα υπό τη μορφή ενέχυρου είναι αρκετές και διασφαλίζουν την επάρκεια ύψους 8% που θα τους επιτρέψει να δανειστούν και πάλι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το θέμα είναι να έχουν τίτλους, προκειμένου να ενεργοποιήσουν το συγκεκριμένο δανεισμό.
Μέχρι στιγμής, πάντως, και παρά τις εκτεταμένες αναλήψεις που έχει δημιουργήσει η αστάθεια, πολιτική και οικονομική, ο ΕΛΑ καλύπτει πλήρως τις ελληνικές τράπεζες με ρευστότητα. Δυστυχώς, η χώρα μας μοιραία εξήγαγε το πρόβλημα στην Κύπρο. Είναι χαρακτηριστική η διένεξη μεταξύ προηγούμενης και νέας ηγεσίας της Λαϊκής Τράπεζας για τη γνώση που υπήρχε όσον αφορά την αγορά ελληνικών ομολόγων από το πιστωτικό ίδρυμα, που δεν κατάφερε, μέχρι στιγμής, να ανακεφαλαιοποιηθεί με ιδιωτικούς πόρους. Ετσι προβάλλει σοβαρή η πιθανότητα η Κύπρος να ενταχθεί σε έναν Μηχανισμό Στήριξης που σημαίνει και γι' αυτήν ακόμη χαμηλότερες βαθμολογίες και φυσικά δυσκολότερη πρόσβαση στις αγορές.
Το τι σημαίνει αυτό για την Κύπρο είναι πασιφανές γι' αυτό και εκτιμάται πως πριν η χώρα απευθυνθεί στους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επειδή σε απόλυτα μεγέθη τα κεφάλαια δεν είναι πολλά (εκτιμώνται σε 1,8 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση) θα επιχειρηθεί με κάθε τρόπο να εξευρεθούν άλλοι τρόποι χρηματοδότησης. Εάν η Κύπρος ενταχθεί σε Μνημόνιο, ας σημειωθεί πως και η χώρα μας θα επιβαρυνθεί περαιτέρω από μία τέτοια εξέλιξη.
Εν τω μεταξύ ο άλλος πόλος του Κυπριακού Τραπεζικού Συστήματος, η Τράπεζα Κύπρου προχωρεί τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησής της και εκτός της αυξήσεως είναι πολύ κοντά -αν δεν έχει κλείσει- σε συμφωνία με πολυεθνικό ασφαλιστικό όμιλο για την πώληση των ασφαλιστικών της εταιρειών. Στελέχη δε της Τράπεζας Κύπρου αναφέρουν πως το πιστωτικό ίδρυμα απέχει κατά 300 εκατ. ευρώ από το να μπει σε διαδικασία stress tests με βάση τα δεδομένα της EBA.
Οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν το εκλογικό αποτέλεσμα και τη νέα κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την ανακεφαλαιοποίησή τους υπό τα νέα δεδομένα. Αυτό σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι που δεν χάνουν την ευκαιρία να επισημάνουν πως ο χρόνος τρέχει μόνον εις βάρος της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, το οποίο λειτουργεί υπό πρωτοφανείς συνθήκες.
imerisia

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 σχόλια for "Κίνδυνος για κραχ στο Χρηματιστήριο"

Leave a reply