"Η τύχη της Αθήνας κρέμεται από μια κλωστή"
Για άλλη μια φορά Γερμανικό μέσο προβαίνει σε κινδυνολογίες και σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Άλλωστε η "Grexit" είναι πρώτο θέμα στην ατζέντα πολιτικών και οικονομικών συζητήσεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο εδώ και αρκετό καιρό, ιδίως τώρα που η χώρα οδηγείται σε νέο γύρο εκλογών.
"Η τύχη της Αθήνας κρέμεται από μια κλωστή" είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της ηλεκτρονικής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού Focus.
"Εάν θέλει η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της, θα πρέπει να προβεί σε μεγάλες περικοπές μισθών και συντάξεων , είτε βγει από την Ευρωζώνη, είτε όχι. Με τη λέξη τραγωδία μάλλον υποτιμούμε την κατάσταση της χώρας αυτή τη στιγμή . Η λέξη καταστροφή, της ταιριάζει καλύτερα", σημειώνει ο Peter Bloed, οικονομικός αναλυτής και συντάκτης του άρθρου. Εν συνεχεία, αναφέρει πως τα αντιμνημονιακά κόμματα "ευθύνονται" για την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.
"Τα ριζοσπαστικά κόμματα, εξαιτίας των οποίων δεν σχηματίστηκε κυβέρνηση στις προηγούμενες εκλογές, αναμένεται να συγκεντρώσουν ακόμη περισσότερες ψήφους στις επικείμενες εκλογές. Οι "ράμπο" της ελληνικής πολιτικής σκηνής, θέλουν να ακυρώσουν τα προγράμματα λιτότητας ή να διαγράψουν το ελληνικό χρέος" αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.
"Λύση η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ"
Το Focus, σημειώνει στη συνέχεια ότι, για την Ευρώπη είναι προτιμότερο να βγει τελικά η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, παρά να συνεχίζονται τα σενάρια τα οποία τη ζημιώνουν.
"Πριν από μερικούς μήνες, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, φάνταζε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ενώ τώρα παρουσιάζεται ως η μόνη ρεαλιστική λύση. Η λέξη "Grexit", η συντομογραφία του "Greece's exit" (έξοδος της Ελλάδας) κάνει τον γύρο του διαδικτύου." επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
"Οι συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα είναι επώδυνες και ακριβές, αλλά μάλλον είναι καλύτερα για όλους να φύγει. Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo, Hans-Werner Sinn, αναφέρει:
"Η Ελλάδα θα καταλήξει στο χάος, αν παραμείνει στην Ευρωζώνη. Δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα αν η χώρα μείνει στο ευρώ, να αντέξει τον ανταγωνισμό".
Ωστόσο ο συντάκτης παρατηρεί μεταξύ άλλων, ότι από την είσοδο της χώρας στο ευρώ και μετά, η ανταγωνιστικότητα της χώρας επιδεινώνεται συνεχώς. Ενώ τα πρώτα χρόνια υπήρξε έκρηξη των επενδύσεων και των κατασκευών, η κατάσταση έχει πλέον αντιστραφεί.
Και στη συνέχεια γίνεται λόγος για τρία πιθανά σενάρια:
α) Ριζική θεραπεία μέσω μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης
β) Η έξοδος από την Ευρωζώνη και η επιστροφή της χώρας δραχμή
γ) Τίποτα- να συνεχίσουν να λειτουργούν όπως μέχρι τώρα." σημειώνει το δημοσίευμα, επικαλούμενο τους Γερμανούς οικονομολόγους.
Τέλος, ο συντάκτης παρατηρεί ότι η ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή εξαρτάται κυρίως από τις εξαγωγές και από τον τουρισμό που βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία.
yahoo.gr