Breaking News:

Τελευταιες αναρτησεις

Επιλεγμένα

Θερμός Ιούνιος για την Ευρωζώνη και την Ελλάδα


Ιδιαίτερα κρίσιμος ο Ιούνιος, με τις εξελίξεις να αναμένονται καθοριστικές και να ξεκινούν ήδη από σήμερα Σάββατο, με την έκακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για τις ισπανικές τράπεζες. Τρία ακόμη γεγονότα θα κρίνουν το μέλλον της Ευρωζώνης και της Ελλάδας τις επόμενες εβδομάδες, με αποκορύφωμα τη Σύνοδο Κορυφής στις 28- 29 Ιουνίου. Ποιες είναι οι τέσσερις κρίσιμες ημερομηνίες:
- 9 Ιουνίου:
Πρόκειται ίσως για το πιο κρίσιμο Σαββατοκύριακο για τις ισπανικές τράπεζες και κατ' επέκταση για την ισπανική οικονομία, που θα προκαλέσει ανάλογες επιπτώσεις στην ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι περίεργο που παραμένει θολό το τοπίο και δεν επιβεβαιώνεταν μέχρι σήμερα από την Κομισιόν, η πληροφορία που διέρρευσε για έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup σήμερα Σάββατο, με επίκεντρο το ισπανικό τραπεζικό σύστημα.
Παράλληλα, αίτημα χρηματοδότησης για τη στήριξη των προβληματικών τραπεζών της αναμένεται να υποβάλλει επισήμως η Ισπανία, εντός του Σαββατοκύριακου, ενδεχόμενο που έχει διαψεύσει όμως η ισπανική κυβέρνηση. Να σημειωθεί ότι την τηλεδιάσκεψη μπορεί να αρνήθηκε να επιβεβαιώσει η Κομισιόν, χωρίς όμως και να τη διαψεύδει, αλλά έχει διασταυρωθεί από δύο πηγές της ΕΕ και μία εκ Γερμανίας από το Reuters. Εν τω μεταξύ, οι πιέσεις προς την ισπανική κυβέρνηση έχουν ενταθεί, καθώς η Fitch ανακοίνωσε χθες ότι υποβαθμίζει 11 τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις, καθώς και 5 δημόσιους οργανισμούς, ακολούθως της υποβάθμισης της οικονομίας της χώρας κατά 3 βαθμίδες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι πλέον η Ισπανία αξιολογείται με ΒΒΒ χαμηλότερα από την Ιταλία, η οποία έχει Α-, ενώ την ίδια στιγμή το κόστος δανεισμού και των δύο χωρών φλερτάρει με το ψυχολογικό όριο του 7%.
- 13 Ιουνίου:
Η εσωτερική διαμάχη της Γερμανίας για το δημοσιονομικό σύμφωνο. Ο ''πόλεμος'' ενάντια στην αυστηρή λιτότητα που προωθεί η καγκελάριος Μέρκελ είναι πλέον και 'εσωτερικός'. Η αντιπολίτευση του SPD έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα της δώσει την πλειοψηφία για την έγκριση του δημοσιονομικού συμφώνου στη γερμανική Βουλή Bundestag, εκτός κι αν συμπεριληφθούν παράλληλα αναπτυξιακά μέτρα. Το θέμα θα συζητηθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στις 13 Ιουνίου. Παράλληλα, επί τάπητος θα τεθούν διάφορες προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη.
Και τα προβλήματα της Μέρκελ δεν σταματούν εδώ. Πέρα από τη γενική απομόνωση που της έχει επιβάλει η στροφή προς την ανάπτυξη που προωθείται και από τις ΗΠΑ, νέα δημοσκόπηση έρχεται να δείξει ότι το 55% των Γερμανών πιστεύουν ότι η χώρα τους θα ήταν καλύτερο να έχει παραμείνει στο μάρκο αντί να υιοθετήσει το ευρώ. Σε σχέση με την τελευταία έρευνα του Νοεμβρίου 2011 αντιπροσωπεύει αύξηση 9%.
Το 53% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το ευρώ φέρει σημαντικά μειονεκτήματα ενώ το 56% δηλώνουν ανήσυχοι για τις αποταμιεύσεις τους και τα εισοδήματα τους. Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι το 78% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα χειρότερα της κρίσης δεν έχουν έρθει ακόμη που σημαίνει ότι προβλέπουν περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.
- 17 Ιουνίου: Ελληνικές και γαλλικές εκλογές. Η Goldman Sachs θεωρεί ότι και σε αυτές τις εκλογές η Ελλάδα θα αποτύχει στο σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης και θα ακολουθήσει ως εκ τούτου μία εκτεταμένη περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας. Παράλληλα, στις 10 και τις 17 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία και αναμένεται με ενδιαφέρον το εποτέλεσμα μετά την ιστορική νίκη του Φρανσουά Ολάντ στις προεδρικές του Μαίου.
- 28-29 Ιουνίου:
Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Το αντικείμενο της Συνόδου σίγουρα θα καθοριστεί και από τις προηγούμενες εξελίξεις, αλλά θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως θα συμφωνηθούν κάποια αναπτυξιακά μέτρα. Επιπλέον, αναμένονται και αυξημένες προσδοκίες για περισσότερη δράση των ηγετών. Η ΕΚΤ, Η Κομισιόν και πολλές κυβερνήσεις πιέζουν για τη θέσπιση μιας ''τραπεζικής ένωσης'', ενώ στο τραπέζι ίσως πέσουν και η μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση, αλλά και τα ευρωομόλογα. Ωστόσο, η Goldman δεν περιμένει μία οριστική λύση, αλλά πιο πολύ μια κατεύθυνση προς τα που οδεύει η Ευρώπη, με ένα δεκαετές 'όραμα' για το μέλλον της ευρωζώνης, όπως το έχει θέσει ο κεντρικός τραπεζίτης Ντράγκι. Παρόλ'αυτά, το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι το ίδιο με των προηγούμενων Συνόδων - προσδοκία για νέα και πιο αξιόπιστα μέτρα που οδηγεί σε ράλι τις αγορές, οι οποίες τελικά απογοητεύονται.
Οι ισπανικές εξελίξεις - σύντομα και οι ιταλικές - αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα δεν ήταν η εξαίρεση όπως πέτυχαν να την παρουσιάσουν, αλλά σύμπτωμα μιας παθογένειας που ταλανίζει ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Το ευρώ θα βγει από την κρίση και θα παραμείνει ένα σημαντικό παγκόσμιο νόμισμα, δήλωνε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ. Την ίδια ώρα, ο ευρωπαϊκός Νότος παρακολουθεί το ντόμινο της κατάρρευσης να εξελίσσεται ταχύτατα, ενώ απειλεί να πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας... Σχετικά με την Ελλάδα η Μέρκελ τόνισε στις χθεσινές της δηλώσεις ότι όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του μνημονίου. Εξέφρασε πάντως την ευχή να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.
Πάντως η Ισπανία δεν είναι η μοναδική χώρα στο χείλος της καταστροφής. Στην Ιταλία η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη. Με φόντο τα αδιαμφισβήτητα απογοητευτικά οικονομικά μεγέθη, η κυβέρνηση τεχνοκρατών του Μάριο Μόντι δέχεται ισχυρές πιέσεις από την κατακόρυφη πτώση της δημοφιλίας λόγω των μέτρων λιτότητας, με πολλά από τα μέσα ενημέρωσης της χώρας να αμφισβητούν ανοιχτά πλέον την αποτελεσματικότητας των χειρισμών του πρωθυπουργού, ανοίγοντας έτσι ζήτημα πρόωρων εκλογών, με κάποιους πολιτικούς αναλυτές να τις τοποθετούν ίσως και στις αρχές του φθινοπώρου. Ο πρωθυπουργός μάλιστα, μιλώντας χθες σε τραπεζίτες, παραδέχθηκε ότι η κυβέρνησή του ''θα μπορούσε να κάνει περισσότερα και καλύτερα'', αλλά επίρριψε ευθύνες εναντίον των πανίσχυρων επιχειρηματικών συμφερόντων και των μέσων ενημέρωσης για την 'πολεμική' τους στο πρόσωπο του. 'Οπως είπε, έχει χάσει την υποστήριξη των ''αποκαλούμενων μεγάλων δυνάμεων'' της χώρας, εννοώντας τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.
Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, η Γερμανία έσπευσε να δώσει μια νότα αισιοδοξίας... Η Bundesbank αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας σε ρυθμό 1% από 0,6% προηγουμένως, καθώς εκτιμά ότι το χαμηλό ποσοστό ανεργίας και οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης θα ωφελήσουν την πορεία της οικονομίας.
''Σε γενικές γραμμές η οικονομική εικόνα στη Γερμανία είναι πολύ πιο ευνοϊκή από ότι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες,'' τόνισε ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann.
Φρόντισε να προσθέσει ωστόσο ότι οι εκτιμήσεις αυτές γίνονται μέσω μεγάλης αβεβαιότητας εξαιτίας της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και θα εξαρτηθούν κυρίως από τις εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και τον ισπανικό τραπεζικό κλάδο. Ωστόσο, τα στοιχεία άλλα δείχνουν και η αξιοσημείωτη όσο και απρόσμενη πτώση των εισαγωγών και των εξαγωγών της Γερμανίας τον Απρίλιο αποτυπώνει την επιβράδυνση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.
bankingnews

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 σχόλια for "Θερμός Ιούνιος για την Ευρωζώνη και την Ελλάδα"

Leave a reply