Breaking News:

Τελευταιες αναρτησεις

Επιλεγμένα

Daily Mail: Δραχμαγεδδών; Η Αθήνα περιμένει το ηφαίστειο να εκραγεί...


Τα σενάρια της επόμενης ημέρας δίνουν και παίρνουν, με τον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης να περιμένει με αγωνία το βράδυ της Κυριακής και τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας για λήψη εκτάκτων μέτρων, όπως η παροχή ρευστότητας.
Τι εκτιμούν οι αναλυτές όμως γιʼ αυτήν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση; Πιθανότητα «ένα στα τρία» βλέπει η Standard & Poorʼs στο ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από το ευρώ την επαύριον των εκλογών της 17ης Ιουνίου.
Την άποψη αυτή εκφράζει σε άρθρο του στους «Financial Times» o επικεφαλής πιστοληπτικής αξιολόγησης του οίκου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης «από ατύχημα».
Ο κορυφαίος αναλυτής του οίκου, Μόριτζ Κρέιμερ, με αφορμή την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, εκτιμά ότι το ενδεχόμενο «βιώσιμης κυβέρνησης» παραμένει πολύ αβέβαιο, ενώ υποστηρίζει ότι, παρά την ευρεία υποστήριξη για την παραμονή της χώρας στο ευρώ από όλα τα μεγάλα κόμματα της χώρας και την κοινή γνώμη, υπάρχει τουλάχιστον μία πιθανότητα στις τρεις για έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση.
Η λαϊκή οργή, γίνεται ιδιαίτερα αισθητή και από την κατακόρυφη άνοδο που γνώρισε η Χρυσή Αυγή, σηματοδοτώντας την πρώτη είσοδο του κόμματος στο ελληνικό κοινοβούλιο, μετά από την πτώση της χούντας, το 1974.
Σύμφωνα με το Reuters, αμφίβολο θεωρείται το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, αφού η βιωσιμότητά της δεν κρίνεται ισχυρή. Βέβαια, ούτε και η συμμαχία αντιμνημονιακών παρατάξεων, θεωρείται εφικτή.
«Εφόσον επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, οι εκλογές ενδέχεται να παρασύρουν την Ελλάδα σε νέα πολιτική αναταραχή, πυροδοτώντας εκ νέου την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, με πιθανό αποτέλεσμα την έξοδο της χώρας από το ευρώ», σημειώνει το δημοσίευμα.
Η γνώμη των αναλυτών που σχολίασαν στο διεθνές πρακτορείο τα τελευταία στοιχεία για τις εκλογές στην Ελλάδα, εκτιμούν στην πλειονότητά τους ότι ο κατακερματισμός της βουλής θα οδηγήσει σε προκήρυξη εκλογών.
Για ένα αποτέλεσμα που μπορεί να οδηγήσει δυνητικά την Ελλάδα σε συνθήκες αστάθειας τις επόμενες ημέρες έκανε λόγο και ο Φιλίπ Βάχτερ, επικεφαλής οικονομικών ερευνών στη Natixis Asset Management στο Παρίσι. «Ο κίνδυνος», επεσήμανε, «είναι οι ξένοι επενδυτές να γίνουν ξανά πολύ επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη και ενδεχομένως να αποφασίσουν απλώς να εγκαταλείψουν την αγορά και να περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα». Αυτό, σημείωσε, θα ήταν αρνητικό για τις ευρωπαϊκές αγορές.
Στελέχη της Bank of America σημείωσαν ότι η ριζική αλλαγή του ελληνικού πολιτικού σκηνικού αυξάνει τους κινδύνους για τη χώρα μας.
«Μια μετεκλογική πολιτική παράλυση μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία και να κινδυνεύσει η Ελλάδα ακόμη και με έξοδό της από το ευρώ».
Τόνισαν, δε, ότι εάν δεν υπάρξει κυβέρνηση, η τρόικα ίσως να μην έχει άλλη επιλογή από το να διακόψει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Ενταση στη σχέση της Ελλάδας με τους δανειστές της αναμένουν οι αναλυτές της UBS, ενώ η Royal Bank of Scotland εκτιμά πως Ευρώπη και Αθήνα θα πρέπει να διαπραγματευθούν ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, με διαγραφή των δανείων, διαφορετικά θα υπάρξει κλιμάκωση της κρίσης.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αν και η Νέα Δημοκρατία προπορεύεται, δεν θα είναι σε θέση να αποκτήσει αυτοδυναμία. Μία κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠαΣοΚ είναι το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με την Credit Suisse.
«Και τα δύο κόμματα έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν το πρόγραμμα της τρόικας, είναι αβέβαιο ωστόσο σε αυτό το σημείο εάν ένας τέτοιος συνασπισμός θα έχει την ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή. Οι εντάσεις μεταξύ των μελών και η ισχυρή αντιπολίτευση από τα κόμματα κατά του μνημονίου μπορεί να θέσουν υπό αμφισβήτηση τη σταθερότητά της».
Αν Νέα Δημοκρατία και ΠαΣοΚ αποτύχουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, μπορεί να επιχειρηθεί ένας ευρύτερος συνασπισμός με άλλα κόμματα που δεν είναι ισχυροί υποστηρικτές του μνημονίου ή μπορεί να ακολουθήσουν άλλες εκλογές. «Και οι δύο προοπτικές θα εντείνουν την αβεβαιότητα και θα δημιουργήσουν αμφιβολίες για την επιτυχή υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος».
Σοβαρή προειδοποίηση προς την Ε.Ε. να μη σταματήσει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα απευθύνει ο γνωστός οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπινί, προβλέποντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα καταρρεύσει ολόκληρη η ευρωζώνη.
«Το τι θα συμβεί αν η Έλληνες ψηφίσουν εναντίον του ευρώ, εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη», υποστηρίζει ο Ρουμπινί σε συνέντευξή του στη Bild και προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να σταματήσει η χορήγηση βοήθειας, διότι, όπως χαρακτηριστικά λέει, αν καταρρεύσει η Ελλάδα, θα τρομάξουν οι επενδυτές.
Aπό την πλευρά της η Citigroup, στην τελευταία έκθεσή της, εκτιμά πως και η νέα εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα θα αποτύχει.
Κατά τη Citi, η κάλπη της 17ης Ιουνίου δεν θα δώσει σαφές αποτέλεσμα, όπως ακριβώς και η κάλπη της 6ης Μαϊου. Οι αναλυτές του οίκου επισημαίνουν πως κανένα ελληνικό κόμμα δεν θα κερδίσει αυτοδυναμία και για το λόγο αυτό, από τη Δευτέρα 18 Ιουνίου θα ξεκινήσει μια νέα περίοδος διαπραγματεύσεων.
Αλλά κατά τη Citi δεν αποκλείεται και ο νέος αυτός γύρος διαπραγματεύσεων να αποτύχει και να μην οδηγήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης. Κατά τους αναλυτές του οίκου, δεν αποκλείεται και νέος, τρίτος γύρος εκλογών στην Ελλάδα... Από την άλλη πλευρά, ο αναλυτής της Morgan Stanley κ. Joachim Fels υποστηρίζει ότι στις ελληνικές εκλογές της Κυριακής δεν διακυβεύεται τίποτα λιγότερο από την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Ο κ. Fels τονίζει ότι αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κόμματα εξουσίας, η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει το πρόγραμμα, οι Ευρωπαίοι εταίροι ενδέχεται να παγώσουν τη χρηματοδότηση προς τη χώρα και τελικά η Ελλάδα ίσως αποφασίσει να βγει από το ευρώ, για να «νομισματοποιήσει το έλλειμμα και το χρέος».
Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ισοδυναμεί «με μία αλλαγή στη φύση του χρήματος στην ευρωζώνη, που θα οδηγήσει σε τεράστια διαφυγή κεφαλαίων από άλλα δοκιμαζόμενα μέλη της ευρωζώνης και μπορεί να διαλύσει την ίδια τη νομισματική ένωση» προειδοποιεί ο κ. Fels.
Η JPMorgan σε ανάλυσή της τονίζει πως υπάρχει έντονη αβεβαιότητα για την έκβαση των ελληνικών εκλογών και για το εάν θα είναι πιθανό να σχηματιστεί ένας σταθερός συνασπισμός. «Εάν υποθέσουμε ότι είναι πιθανός ένας σταθερός συνασπισμός, το βασικό ζήτημα είναι ποια θα είναι η στάση του σχετικά με το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης.
Το πιο πιθανό είναι ότι η νέα κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί το περίγραμμα του δεύτερου πακέτου, αλλά με έναν τρόπο που θα είναι αποδεκτός στην τρόικα. Δεν περιμένουμε μία απευθείας απόρριψη του προγράμματος που θα αύξανε σημαντικά την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ».
Επίσης, προσθέτει ότι εκτός από την ευρύτερη προσπάθεια της ευρωζώνης να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη, το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας έχει ήδη στραφεί σε αυτήν την κατεύθυνση. «Αυτό είναι εμφανές κυρίως σε έναν πιο ήπιο δρόμο προς τη μείωση του ελλείμματος.
bankingnews

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 σχόλια for "Daily Mail: Δραχμαγεδδών; Η Αθήνα περιμένει το ηφαίστειο να εκραγεί..."

Leave a reply