Breaking News:

Τελευταιες αναρτησεις

Επιλεγμένα

Αναζήτηση… μέτρων 4 δισ. από όλες τις πιθανές πηγές


ΣΤΗΝ τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία για την οριστικοποίηση του νέου πακέτου μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ με ανοιχτό, πλέον, το ενδεχόμενο να ληφθούν και νέα οριζόντια μέτρα που θα πλήξουν μισθούς και συντάξεις. Αυτό άλλωστε παραδέχθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών με στόχο τον προσδιορισμό των μέτρων που θα προταθούν στην τρόικα.  Ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα όπως επαναφορά της εργασιακής εφεδρείας, περικοπές προσωπικού στο Δημόσιο και όροι συνταξιοδότησης, ο πρωθυπουργός  τόνισε ότι: «Εξετάσαμε το πανόραμα των εναλλακτικών επιλογών που υπάρχουν και το υπουργείο Οικονομικών θα εξειδικεύσει τα μέτρα».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, που μετείχε στη χθεσινή σύσκεψη, σχολίασε ότι η συμμετοχή του υπουργείου Εργασίας στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης παραμένει στα 5 δισ. ευρώ και ότι δεν θα αναζητηθούν επιπλέον περικοπές από επιδόματα και συντάξεις.
Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκαν τα μέτρα των 4 δισ. ευρώ που υπολείπονται για να συμπληρωθεί το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ το οποίο θα πρέπει να παρουσιαστεί στην τρόικα στο τέλος της εβδομάδας.
Στην εισαγωγική τοποθέτηση, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι αναζητούνται οι πιο αποτελεσματικές περικοπές για το έλλειμμα με τους λιγότερο οδυνηρούς τρόπους για την κοινωνία. Ο πρωθυπουργός όρισε ως "αντίπαλο" την ανεργία και είπε ότι  η κυβέρνηση εξετάζει τα πάντα άλλα δεν θα προχωρήσουν  «εκείνου του είδους οι λύσεις που απέτυχαν στο παρελθόν». Η  αναφορά αυτή  του κ. Σαμαρά θα μπορούσε, σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες, να αναφέρεται στο θέμα της εφεδρείας, που φαίνεται πως παραμένει στο τραπέζι, αλλά όχι με τον τρόπο που εφαρμόστηκε στο παρελθόν. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να εφαρμοστεί η εφεδρεία σε τρεις ταχύτητες ανάλογα με την ηλικία του εργαζομένου:

-Για όσους είναι άνω των 50 ετών προβλέπει εφεδρεία με το βασικό μισθό ως τη σύνταξη, εκτός εάν βρουν αλλού εργασία.
-Για όσους είναι μεταξύ 40 και 50 ετών προβλέπει  εφεδρεία για δύο τριετίες.
-Για όσους είναι μεταξύ 30 και 40 ετών μία τριετία.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν θέσει και ζήτημα εκ περιτροπής ή μερικής απασχόλησης (paid furlough) σε οργανισμούς του Δημοσίου, με το επιχείρημα ότι ο θεσμός αυτός αποκτά ολοένα μεγαλύτερη απήχηση στο εξωτερικό και πως όσα μέτρα εφαρμόζονται στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να ισχύουν και στο Δημόσιο!
Η λίστα των μέτρων αναμένεται να καταρτιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ώστε να παραδοθεί στους αρχηγούς, ενώ η οριστικοποίησή της και οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται στο τέλος του μήνα. Μέχρι τότε θα διαρκέσουν και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
http://www.express.gr 

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 σχόλια for "Αναζήτηση… μέτρων 4 δισ. από όλες τις πιθανές πηγές"

Leave a reply