Breaking News:

Τελευταιες αναρτησεις

Επιλεγμένα

Πως φτιαχνουμε γαλετα…


Η γαλετα ειναι ενα ειδος αποξηραμενου ψωμιου, το οποιο ειναι πολυ σκληρο αλλα εχει το πλεονεκτημα οτι συντηρειτε για πολυ μεγαλο διαστημα. Οσοι εχουν υπηρετησει θα την εχουν δει, αν οχι φαει. Χρησιμοποιειτε κατα κορον σε ολα τα στρατιωτικα σωματα, παγκοσμιως. Αν φυλαχτει σε καταλληλο μερος μπορει να κρατησει και δεκαετιες ολοκληρες, μαλιστα στις ΗΠΑ εχουν σε μουσειο, γαλετα απο τον εμφυλιο πολεμο τους. Ειτε θελετε να την εχετε ως φαγωσιμο για εκτακτη αναγκη, ειτε σαν μεσο φυλαξης για αλευρι η γαλετα ειναι πολυ χρησιμη.
Υλικα
Η αναλογια ειναι, για καθε μια κουπα αλευρι, προσθετουμε μια κουταλια γλυκου αλατι και τοσο νερο ωστε η ζυμη να γινει σκληρη, χωρις να κολαει στα χερια αλλα ουτε υπερβολικα σκληρη ωστε να σπαει. Με μερικες δοκιμες θα το καταλαβετε.
Συνταγη
Μια πολυ απλη συνταγη ειναι η εξεις:
  • 4 κουπες τσαγιου αλευρι (συνηθως σκληρο, αλλα οτι και να βαλετε θα γινει)
  • 4 κουταλιες του γλυκου αλατι
  • 2 κουπες τσαγιου νερο (μπορει να χρειαστει λιγοτερο, ισως περισσοτερο, εξαρταται απο το αλευρι)
Αυτη ειναι η βασικη/παραδοσιακη συνταγη. Στο διαδυκτιο θα βρειτε και αλλες συνταγες οι οποιες χρησιμοποιουν και αλλα υλικα οπως ζαχαρη, ξηρους καρπους κτλ. Αυτο ναι μεν καλυτερευει πολυ την γευση, αλλα μειωνει δραστικα την αντοχη τους στο χρονο. Συνεπως αν προσθεσετε επιπλεον υλικα, δεν θα διατηρηθουν τοσο οσο με την απλη συνταγη.
Εκτελεση
Ανακατευουμε και ζυμωνουμε, μεχρι η ζυμη μας να γινει σκληρη, οπως ανεφερα παραπανω. Χωριζουμε την ζυμη σε κομματια και φτιαχνουμε τετραγωνα κομματια με παχος 1εκ. Με μια οδοντογλυφιδα, κανουμε πολλες τρυπες και στις δυο πλευρες, ωστε να ψυθει η γαλετα μας καλα, εσωτερικα. Τις βαζουμε σε ταψι με αντικολιτικο φυλλο και τις βαζουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 190 βαθμους για 45 λεπτα. Αν θελετε μπορειτε να αλλαξετε την θερμοκρασια, οποτε και θα αλλαξει ο χρονος ψησιματος. Αυτο που θελουμε ειναι να ροδισουν και στις δυο πλευρες και οταν τις βγαλουμε να ειναι αρκετα σκληρες.
Αφου τις βγαλετε απο τον φουρνο, αφηστε τις για μερικες ωρες να κρυωσουν και να αποβαλουν τυχον υγρασια. Οι γαλετες ειναι ετοιμες. Αν τις δοκιμασετε θα δειτε οτι ειναι πραγματικα πολυ σκληρες σαν τουβλο. Μπορειτε να τις βρεξετε σε καφε, τσαι ή νερο για να μαλακωσουν και να τις φατε απευθειας ή να τις τριψετε σε μικρα κομματια και προσθετωντας νερο να τις κανετε σαν μια ζυμη, την οποια μπορειτε να χρησιμοποιησετε πχ για ψωμι.
Αν θελετε να τις συντηρησετε για μεγαλο διαστημα, μπορειτε να τις κλεισετε σε σακουλες με κενο αερος ή να τις βαλετε σε ενα βαζο απο αυτα με το πλαστικο στο χειλος τους που κλεινει ερμητικα. Αποθηκευστε τις σε σκιερο και δροσερο μερος.
http://fugazigr.wordpress.com

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 σχόλια for "Πως φτιαχνουμε γαλετα…"

Leave a reply