Breaking News:

Τελευταιες αναρτησεις

Επιλεγμένα

Η χώρα παραπαίει, η S&P προειδοποιεί και η Credit Agricole μένει φεύγοντας από την Ελλάδα σε ένα deal παρωδία για την Emporiki

Η χώρα παραπαίει, η S&P προειδοποιεί και η Credit Agricole μένει φεύγοντας από την Ελλάδα σε ένα deal παρωδία για την Emporiki – Πτώση στο ΧΑ -1% και στις τράπεζες – Αστάθεια στα ομόλογα…οι σκιές της κρίσης επανεμφανίστηκαν  Η Ελλάδα παραπαίει, ο αμερικανικός ελεγκτικός οίκος Standard and Poor’s υποβαθμίζει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και προειδοποιεί ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη βοήθεια και η Credit Agricole μένει φεύγοντας από την Ελλάδα σε ένα deal παρωδία. Οι προσφορές για την Emporiki υποβάλλονται σήμερα ενώ τέλη Αυγούστου θα αποφασίσει η Credit Agricole σε ποιον και υπό ποιους όρους θα πωλήσει την Emporiki.

To ΧΑ σε ένα τέτοιο περιβάλλον υποχωρεί κατά -1% στις 614 μονάδες.
Από τις τράπεζες ξεχωρίζει με κέρδη το ΤΤ καθώς υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να μην σπάσει σε good και bad bank λύση θετική για τους ιδιώτες μετόχους της, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σήμερα κινείται πτωτικά.
Ταυτόχρονα υπό τον φόβο παρέμβασης της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων τηρείται στάση αναμονής με την Ισπανική 10ετία να βρίσκεται στο 6,81% και το ευρώ στην ζώνη των 1,2360 δολαρίων.
Το ΧΑ βρίσκεται κάτω από το κρίσιμο τεχνικό σημείο των 620 μονάδων, ενώ οι όγκοι της αγοράς είναι ισχνοί και οι ξένοι απέχουν ξεκάθαρα από την αγορά.
Η διάσπαση των 620 μονάδων είναι καθοριστική για να κινηθεί υψηλότερα η αγορά αλλά το πόσο υψηλότερα οριοθετείται από το γεγονός ότι η άνοδος συντηρείται καθαρά από εσωτερικές δυνάμεις, από ανακυκλούμενο χρήμα ολίγων θεσμικών και retail.
Για τις  τράπεζες οι αρχές Σεπτεμβρίου είναι κρισιμότατες καθώς θα οριστικοποιηθούν οι όροι ανακεφαλαιοποίησης.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα warrants για την ανακεφαλαιοποίηση θα είναι 9 κατά πάσα πιθανότητα (θετική εξέλιξη για τους ιδιώτες μετόχους) αλλά το ΤΧΣ θα μπορεί να πουλάει κάθε χρόνο μετοχές των τραπεζών (αρνητική εξέλιξη για τους ιδιώτες μετόχους).
Οι ξένοι απέχουν και αυτό αποδεικνύεται από τις ελάχιστες συναλλαγές που πραγματοποίησαν στις τράπεζες. Η άνοδος στο ΧΑ ήταν καθαρά εσωτερική υπόθεση.

Δύο στάδια πριν το τέλος της χώρας;


Οι προσδοκίες που καλλιεργούνται ότι, κάτι αλλάζει στην χώρα, οι ιδιωτικοποιήσεις θα πετύχουν, η αναδιάταξη του τραπεζικού χάρτη θα πυροδοτήσει την επανεκκίνηση της οικονομίας, θα διαψευσθούν.

Όταν μέλη της Τρόικα, όπως το ΔΝΤ,  επεξεργάζεται σχέδιο για νέο haircut στο ελληνικό χρέος αυτό σημαίνει ότι το μνημόνιο έχει αποτύχει.
Η Τρόικα και το μνημόνιο πρέπει να αντιμετωπίσουν όχι το υπεράριθμο δυναμικό στον δημόσιο τομέα και τους δεκάδες χρεοκοπημένους δημόσιους οργανισμούς αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσει την τεράστια φοροδιαφυγή που συντελείται στον ιδιωτικό τομέα.
Είναι παράδοξο πάντως πως ενώ παρουσιάζεται μια εικόνα βελτίωσης, ότι κάτι πάει να αλλάξει το ΔΝΤ εξετάζει σχέδιο για haircut που θα περιλαμβάνει τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ;
Πως είναι δυνατό να καλλιεργείται η άποψη ότι η εικόνα αλλάζει και την ίδια στιγμή εξετάζουν νέο haircut;
Αυτό αποδεικνύει ότι η Τρόικα προετοιμάζεται για την επόμενη φάση όπου το σχέδιο για άντληση 11,5 δις θα πέσει στο κενό.
Η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου εγκαταλείφτηκε.
Δεν υφίσταται πλέον στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης γιατί απλά η Τρόικα δεν συζητά.
Το νέο haircut που δεν θα είναι 30% αλλά 50% δεν θα περιοριστεί στο χρέος που κατέχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες ύψους 52-53 δις ευρώ.
Θα συμπεριληφθεί και το πρώτο δάνειο του επίσημου τομέα τα 110 δις ευρώ.
Μόνο έτσι υπάρχει μια ελπίδα να διασωθεί η χώρα από νέα οικονομική κατάρρευση.
Αν και αυτό το σχέδιο αποτύχει δεν θεωρείται πιθανό η ΕΚΤ και το ESM ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης θα αγοράσουν ελληνικό χρέος.
Θα επικεντρωθούν στην Ισπανία και Ιταλία.
Τι θα συμβεί μετά στην Ελλάδα;
Πολλοί στην Ευρώπη μιλούν ανοικτά ότι τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών θα τελειώσουν.
Δεν θα μπορούν οι φορολογούμενοι να χρηματοδοτούν τα χρέη.
Θα πρέπει να συμμετάσχουν και οι ιδιώτες μέσω των καταθέσεων τους.
Ορισμένα think tank, ορισμένα ινστιτούτα σκέψης και ιδεών έχουν προτείνει οι καταθέτες να συμμετάσχουν στις αγορές χρέους.

Απώλειες στο ΧΑ


Απώλειες καταγράφει το ΧΑ, με τον γενικό δείκτη στις 614 μονάδες και στο -1%, χάνοντας τα κρίσιμα επίπεδα των 620 μονάδων, που είναι σημαντικά για ψυχολογικούς και τεχνικούς λόγους.
Η άνοδος των τελευταίων ημερών είναι εσωτερικά υποκινούμενη, οι ξένοι απέχουν...

Πτώση και στις τράπεζες – Ξεχωρίζει με κέρδη το ΤΤ


Ενόψει της υποβολής των προσφορών για την Emporiki σήμερα καθώς και των προειδοποιήσεων της Standard and Poor’s για την Ελληνική οικονομία στις τραπεζικές μετοχές σημειώνεται σημαντική πτώση, ωστόσο, η μετοχή του ΤΤ ξεχωρίζει καταγράφοντας κέρδη 4,2%.

Το ΤΤ παρά τις διαρροές κατά πάσα πιθανότητα δεν θα σπάσει σε good και bad bank και αυτό έχει ωθήσει ανοδικά την μετοχή.
Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται και θα βρίσκεται στο επίκεντρο για πολλές εβδομάδες λόγω της πώλησης της Emporiki bank,  των σχεδίων για deals, της ανακεφαλαιοποίησης, οι όροι της οποίας θα παρουσιαστούν προς τα  μέσα Σεπτεμβρίου με πιθανότερο σενάριο τα 9 warrants και των ιστορικά χαμηλών τιμών των αυξήσεων κεφαλαίου.
Η Εθνική στα 1,30 ευρώ -4,4% και αποτίμηση στα 1,24 δισ. ευρώ.
Στο -5,1% η Alpha Bank στα 1,30 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 694 εκατ.
Στο -3,5% η Eurobank στα 0,6850  ευρώ με αποτίμηση στα 378 εκατ.
Στα 0,2170 ευρώ η Πειραιώς -1,8% με αποτίμηση στα 248 εκατ.
Στα 0,2080 ευρώ η  Κύπρου -2,8% με αποτίμηση στα 373 εκατ. ευρώ.
Στο -3,3% η Λαϊκή, στα 0,0580 ευρώ και αποτίμηση στα 93 εκατ.
Άνοδος 4,2% για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στα 0,2480 ευρώ, με αποτίμηση στα 70 εκατ. ευρώ.
Η Attica Bank στο -1,7% στα 0,2310 ευρώ και 56,5 εκατ. η αποτίμηση.

Σε αρνητικό έδαφος οι μετοχές του
FTSE 20
Με αρνητικό πρόσημο διαπραγματεύονται οι περισσότερες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 20.
Η ΔΕΗ στα 2,40 ευρώ στο -0,8%, ο ΟΤΕ -3,3% στα 2,05 ευρώ.
Η ΜΙΓ -3,55% στα 0,19 ευρώ και ΟΠΑΠ -2% στα 5,20 ευρώ.
Η Βιοχάλκο -2,5% και ο Τιτάνας -0,7%.

Αστάθεια στα ομόλογα  η Ισπανική 10ετία από  6,81%


Η αστάθεια συνεχίζεται στα  ομόλογα αν και ηπιότερα καθώς ο φόβος για παρέμβαση της ΕΚΤ συγκρατεί τους short.  

Στα CDS στην Ελλάδα 87% ή 8.700 μονάδες βάσης αν και δεν υπάρχουν τιμές στα συστήματα εδώ και εβδομάδες.
Στην  Ιρλανδία τα CDS στις 530 μ.β., στην Πορτογαλία 27%.
Στην  Ισπανία που βρίσκεται στο επίκεντρο 548 μ.β.
Στην Ιταλία 498 μ.β. στην Γαλλία 161 μ.β. και στην Γερμανία 74 μ.β.
Στις  αποδόσεις των ομολόγων στην 10ετία στην Ευρώπη σημειώνεται άνοδος.
Στην Ισπανία  η απόδοση στο 6,81%.  Το ιστορικό υψηλό στην Ισπανία είναι στο 7,62%.
Στην Ιταλία 5,96% βρίσκεται εκ νέου κάτω από το 6%.
Στην Γαλλία 2,22%,  στην Πορτογαλία 10,65%, στο Βέλγιο 2,40% και στην Ιρλανδία 6,12%.
Η γερμανική 10ετία κινείται ανοδικά στο 1,42%. Τα επίπεδα του 1,13% αποτέλεσαν  ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών και κατεγράφησαν πριν λίγες μέρες.
Το ευρώ έχει υποχωρήσει στα 1,2363 δολ. το ευρώ με χαμηλό ημέρας στα 1,2346 δολ.
Να σημειωθεί ότι πρόσφατα βρισκόταν στα επίπεδα του 1,21 δολάρια. Η άνοδος του ευρώ αποδίδεται στις προσδοκίες παρέμβασης της ΕΚΤ αλλά μόνο αυτό δεν φθάνει για να αλλάξει η τάση για το ευρώ.

Σταθεροποιητικά  οι τιμές των νέων ελληνικών ομολόγων...


Ελαφρώς ανοδικά κινούνται και οι τιμές στα νέα  ελληνικά ομόλογα.

Το ελληνικό ομόλογο λήξης 24 Φεβρουαρίου 2023 εμφανίζει τιμή αγοράς και πώλησης 17,80  μονάδες βάσης με 19,20 μ.β. και μέση απόδοση 25,40%.
Το ομόλογο λήξης 24 Φεβρουαρίου 2042 εμφανίζει τιμή αγοράς και πώλησης 12,90%  μονάδες βάσης με 14,50  μ.β. με απόδοση 21,4%.

www.bankingnews.gr

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 σχόλια for "Η χώρα παραπαίει, η S&P προειδοποιεί και η Credit Agricole μένει φεύγοντας από την Ελλάδα σε ένα deal παρωδία για την Emporiki"

Leave a reply