Breaking News:

Τελευταιες αναρτησεις

Επιλεγμένα

Φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν

Η δραματική επιδείνωση όλων των βασικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας αποδεικνύει με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η συνταγή του μνημονίου που επιβλήθηκε από τους πιστωτές τα τελευταία δυόμισι χρόνια είναι εντελώς λανθασμένη και οδηγεί σε αδιέξοδο τους πολίτες και τη χώρα.
Η παραπάνω διαπίστωση προκύπτει από τα στοιχεία της φθινοπωρινής έκθεσης της Κομισιόν για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και των οικονομιών των χωρών-μελών φέτος και τα δύο επόμενα χρόνια. Η ίδια η Κομισιόν αναιρεί τις προβλέψεις που είχε κάνει την άνοιξη και τις αναθεωρεί προς το χειρότερο, ομολογώντας με τον τρόπο αυτό ότι έπεσε έξω σχεδόν σε όλους τους δείκτες.
Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών που βασίστηκαν στις αξιολογήσεις της τρόικας προέβλεπαν τον περασμένο Μάιο ότι το ΑΕΠ θα υποχωρούσε φέτος κατά 4,7%, ενώ το 2013 θα παρέμενε αμετάβλητο. Οι ίδιοι τώρα μας λένε ότι έκαναν λάθος και πως το ΑΕΠ θα υποχωρήσει φέτος κατά 6,0% και του χρόνου κατά 4,2%. Και όταν κάνουν λάθος στην εκτίμηση για την εξέλιξη του κορυφαίου δείκτη, τότε όλη η πρόβλεψη εξελίσσεται σε παρωδία.
Για την ανεργία την άνοιξη προέβλεπαν ότι θα κυμαινόταν στο 19,7% του ενεργού πληθυσμού το 2012 και στο 19,6% το 2013. Τώρα προβλέπουν συνολική ανεργία της τάξης του 23,6% φέτος και 24% του χρόνου. Επέσαν δηλαδή έξω τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.
Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα όσον αφορά την εξέλιξη του δημόσιου χρέους, αφού σε σχέση με τις προβλέψεις της άνοιξης έπεσαν έξω κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες για το 2012 και κατά 20 μονάδες για το 2013. Δεν φταίμε εμείς, αλλά η συνέχιση της ύφεσης και η αποτυχία στις ιδιωτικοποιήσεις, ισχυρίζονται τώρα, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
Και το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι πώς μπορεί κάποιος να πιστεύει ότι αυτοί οι μαθητευόμενοι μάγοι θα βγάλουν την Ελλάδα από τη αδιέξοδο. Όταν πέφτουν έξω κατά σχεδόν 5 μονάδες στην εκτίμηση για το ΑΕΠ του 2013 και κατά 20 μονάδες στην εκτίμηση για το χρέος, κανένας δεν μπορεί να τους πάρει στα σοβαρά. Απλώς αυξάνεται η ανησυχία του για το μέλλον της χώρας.

Τα θύματα της συνταγής 

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν παρουσιάζοντας τις προβλέψεις έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις τρεις μνημονιακές χώρες, επιχειρώντας να διαχωρίσει τις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας από εκείνη της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι οι δύο πρώτες βρίσκονται στον σωστό δρόμο, ενώ για τη χώρα μας ανέφερε ότι θα βγει από την ύφεση από το 2014. Ωστόσο οι ισχυρισμοί αυτοί είναι μακριά από την πραγματικότητα, δεδομένου ότι η Πορτογαλία συνθλίβεται από την ύφεση και έχει παρεκκλίνει από τους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ η ανεργία βρίσκεται κάθε μήνα σε νέα ιστορικά υψηλά. Όσον αφορά την Ιρλανδία, εάν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δεν αναλάβει το βάρος της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της, δημοσιονομικά θα ξαναβρεθεί στο ίδιο αδιέξοδο.
Η Ισπανία βρίσκεται επίσης σε δραματική κατάσταση, έχοντας να αντιμετωπίσει τη βαθιά ύφεση, τον εκτροχιασμό του ελλείμματος και φυσικά το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε. Και όλα αυτά εξαιτίας της επιβολής και στη χώρα αυτή της ίδιας αποτυχημένης συνταγής, δηλαδή των πακέτων λιτότητας για τη δημοσιονομική εξυγίανση.
Η κρίση δημόσιου χρέους αρχίζει πλέον να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στους ισχυρούς της Ευρωζώνης. Ήταν επόμενο άλλωστε ότι το πρόβλημα θα έφτανε και στο Βορρά, από τη στιγμή που η ύφεση συρρικνώνει την εσωτερική κατανάλωση στις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα. 
Μετά από δύο χρόνια ανάπτυξης, δηλαδή το 2010 και το 2011, η Ευρωζώνη επιστρέφει φέτος στην ύφεση, με το ΑΕΠ να προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει κατά 0,4%, ενώ του χρόνου θα έχει μία οριακή αύξηση, της τάξης του 0,1%. Και εδώ έπεσαν έξω οι Βρυξέλλες, δεδομένου ότι την άνοιξη προέβλεπαν ότι το ΑΕΠ θα υποχωρούσε φέτος κατά 0,3% και του χρόνου θα αυξανόταν κατά 1,0%. Τώρα μεταθέτουν την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη για το 2014, προβλέποντας ότι θα κυμανθεί στο 1,4%.
Η ύφεση έχει αρχίσει ήδη να πλήττει την απασχόληση, με τους ανέργους στην Ευρωζώνη να έχουν φτάσει το Σεπτέμβριο τα 18,5 εκατομμύρια, αριθμός που θα αυξηθεί περαιτέρω και θα πλησιάσει το 12% του ενεργού πληθυσμού το 2013. Μάλιστα η Κομισιόν προβλέπει ότι το 2014, παρ’ ότι αναμένει ανάκαμψη, αυτή δεν πρόκειται να οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας.

citypress

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 σχόλια for "Φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν"

Leave a reply