Ζωντανεύουν ξανά Ομόνοια και Βικτώρια
Η πλατεία Ομονοίας όπως ήταν τη δεκαετία του ‘70
Ο Δήμος Αθηναίων ύστερα από προτροπές κατοίκων και επιχειρηματιών ανάβει «πράσινο φως» για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στις δύο πλατείες με στόχο τη μείωση της παραβατικότητας και την επιστροφή των πολιτών στο κέντρο
«Τραπεζάκια έξω» στην Ομόνοια και τη Βικτώρια «βγάζει» για πρώτη φορά ο Δήμος Αθηναίων με στόχο τη
μείωση της παραβατικότητας και την επιστροφή των πολιτών στο κέντρο.
Μέχρι τώρα, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δηλαδή μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, δεν είχαν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν τραπεζοκαθίσματα σε καμία από τις δύο αυτές πλατείες, καθώς χαρακτηρίζονται ιστορικές και ο δήμος δεν επέτρεπε τη συγκεκριμένη χρήση.
Τα δεδομένα ωστόσο έχουν αλλάξει και οι δύο περιοχές μαστίζονται από την κρίση, ενώ αποτελούν ζώνες υψηλού κινδύνου εξαιτίας της εγκληματικότητας.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο Δήμος Αθηναίων ύστερα από πολλές προτροπές κατοίκων και επιχειρηματιών, αποφάσισε να δώσει το «πράσινο φως» στους επιχειρηματίες να βγάλουν τραπεζάκια στις εν λόγω πλατείες, με κύριο στόχο την τόνωση της επιχειρηματικότητας και κυρίως τη μείωση της εγκληματικότητας.
Ηδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα έχουν γίνει ορατά στην πλατεία Βικτωρίας στην οποία τέσσερις καφετέριες πήραν τη σχετική άδεια.
Η αρμόδια αντιδήμαρχος και αναπληρώτρια δήμαρχος Νέλλη Παπαχελά, μιλώντας στο «Εθνος» έκανε λόγο για μια πρώτη θετική μεταστροφή του κλίματος στη Βικτώρια. «Ξαφνικά η πλατεία απέκτησε ζωή και οι καφετέριες αρκετή πελατεία. Αυτός ήταν κι ο βασικός μας στόχος. Αλλωστε έχει διαπιστωθεί ότι όπου υπάρχει κόσμος και φως δεν υπάρχει παραβατικότητα».
Το άλλο στοίχημα είναι η Ομόνοια, στην οποία ήδη ένα σουβλατζίδικο έχει τοποθετήσει έξω τραπεζοκαθίσματα. Η κ. Παπαχελά ευελπιστεί ότι σιγά σιγά θα αρχίσουν κι άλλα καταστήματα να ζητούν άδειες ενώ, όπως τονίζει, αναμένεται να ανοίξει ξανά το ιστορικό ?ΝΕΟΝ? που θα δώσει ώθηση στην εμπορική κίνηση της πλατείας.
Παράλληλα η αντιδήμαρχος, διευκρινίζει ότι οι άδειες στην περίπτωση της Ομόνοιας, δεν αφορούν την πλατεία, στην οποία εμπλέκονται αρκετοί φορείς, αλλά δρόμους γύρω από αυτήν.
«Πιστεύουμε παρ΄ όλα αυτά, ότι είναι ένα μέτρο το οποίο θα τονώσει την περιοχή της Ομόνοιας» δηλώνει η αναπληρώτρια δήμαρχος Αθήνας επισημαίνοντας «ότι από τη στιγμή που θα υπάρξει τέτοιου είδους δραστηριότητα στην πλατεία είναι σίγουρο ότι η περιοχή θα βελτιώσει την εικόνα της».
Πάντως, ο Δήμος Αθηναίων θα συνεχίσει την προσπάθεια από κοινού με επιχειρηματίες και άλλων περιοχών του κέντρου με στόχο την από κοινού εξεύρεση λύσεων για την αναβάθμιση της περιοχής, την αύξηση της εμπορικής κίνησης και την επιστροφή των Αθηναίων στο κέντρο.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Από τα χρόνια του Οθωνα και της Βικτωρίας
Η θέση τους στην παλιά Αθήνα ήταν ξεχωριστή. Σήμερα οι πλατείες Ομονοίας και Βικτωρίας έχουν χάσει την αίγλη και τη ζωντάνια τους, εξαιτίας κυρίως της εγκληματικότητας, ενώ το «κερασάκι» στην υποβάθμισή τους έβαλε η οικονομική κρίση.
Η Ομόνοια, η πιο παλιά πλατεία της πρωτεύουσας, προέκυψε από το πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της πόλης, που έγινε κατόπιν παραγγελίας του Οθωνα το 1846.
Τα σχέδια έγιναν από τους πολεοδόμους Κλεάνθη και Ζάουμπερτ.
Η πλατεία αρχικά ονομάστηκε πλατεία Ανακτόρων και στη συνέχεια πλατεία Οθωνα.
Αποτελούσε το βορειότερο άκρο της πόλης και το τέρμα του εξοχικού περιπάτου των Αθηναίων της εποχής. Το 1862 μετονομάστηκε σε πλατεία Ομονοίας, όταν στον χώρο αυτόν συγκεντρώθηκαν και έδωσαν όρκο «ομονοίας» οι αρχηγοί των αντίπαλων πολιτικών κομμάτων, οι οποίες είχαν προκαλέσει αιματηρές ταραχές στη χώρα.
Σημειώνεται ότι στην πλατεία είχε αποφασιστεί η ανέγερση του ναού του Σωτήρος, προκειμένου το έθνος να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς τον Θεό για την απελευθέρωσή του. Ο έρανος, όμως, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και το ποσό που συγκεντρώθηκε διατέθηκε για την ανέγερση του Ναού της Μητροπόλεως.
Η πλατεία Βικτωρίας πήρε το όνομά της από τη βασίλισσα της Αγγλίας, ωστόσο για αρκετά χρόνια λεγόταν πλατεία «Κυριακού» από τον δήμαρχο Αθηναίων Παναγή Κυριάκο (1870-1879), που διέμενε εκεί κοντά. Οι εργασίες διαμορφώσεώς της άρχισαν το 1872.
«ΑΘΗΝΑ ΞΑΝΑ»
Πρόγραμμα αναβάθμισης του κέντρου
Στις δράσεις του Δήμου Αθηναίων για την αναβάθμιση του κέντρου που ερημώνει συμπεριλαμβάνεται και το πρόγραμμα «Αθήνα Ξανά», το οποίο προβλέπει την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων.
Στην κατεύθυνση αυτή έχει ξεκινήσει επαφές με ιδιοκτήτες κτιρίων που έχουν εγκαταλειφθεί.
Τα κτίρια αυτά, που είναι περισσότερα από 100 στην Αθήνα, μπορεί στο παρελθόν να κοσμούσαν την πρωτεύουσα με το κάλλος τους, ωστόσο σήμερα έχουν καταλήξει να είναι ερειπωμένα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τελούν υπό κατάληψη ή χρησιμοποιούνται για τη διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Ερευνα
Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Ν. Παπαχελά, έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες ερευνητικές ενέργειες και τα αποτελέσματά τους κρίνονται θετικά.
Επίσης σε καλό επίπεδο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις με διάφορους φορείς για την εξεύρεση πόρων που θα προοριστούν στην αξιοποίηση των ιστορικών κτιρίων.
Επιπλέον, κάποιες τράπεζες που είναι ιδιοκτήτες τέτοιων κτιρίων, δέχονται να παραχωρήσουν την κυριότητα των ακινήτων τους στον δήμο για ορισμένα χρόνια.
Ο δήμος από την πλευρά του θα αναλάβει την ανακαίνιση και την αξιοποίηση τους αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα και τις περιοχές, στις οποίες βρίσκονται.
Υπενθυμίζουμε ότι πολλά από αυτά είναι χαρακτηρισμένα «νεοκλασικά ? διατηρητέα» και βρίσκονται μέσα στη λίστα των 2.653 διατηρητέων κτιρίων της Αθήνας.
http://www.bloko.gr