By maksel | Τετάρτη 23 Μαΐου 2012
Ερωτηματικά έχει προκαλέσει η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απέναντι στην Ελλάδα και τις εξελίξεις που έχουν προκληθεί μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, με πολλούς αναλυτές να έχουν αρχίσει να αφήνουν αιχμές για το τι πραγματικά θέλει η διοίκηση του Ταμείου από την Ελλάδα που κινδυνεύει να βρεθεί εκτός ευρώ
Σύμφωνα με ένα μάλλον διφορούμενο σχόλιο του αναλυτή της JP Morgan, Michael Cembalest, ενώ οι «ευρωκράτες» απειλούν συνεχώς την Ελλάδα για την επόμενη μέρα των εκλογών της 17ης Ιουνίου, προειδοποιώντας την ότι θα ζήσει ακραία φτώχεια και κατάρρευση, μελετώντας την περίπτωση της Αργεντινής (όπως και της Ισλανδίας και των χωρών της Νότιας Ασίας), το μέλλον της Ελλάδας εκτός ευρώ δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί και τόσο δυσοίωνο. Εάν η Ελλάδα πει απλά ένα μεγαλόπρεπο «όχι» στο κεϋνσιανό πείραμα των Ευρωπαίων, σύμφωνα με τον Cembalest, το «αύριο σίγουρα υπάρχει για τη χώρα». Μπορεί βραχυπρόθεσμα να υπάρξουν σημαντικά προβλήματα, αλλά η στάση του ΔΝΤ, το οποίο έχει δεσμευτεί να στηρίξει την Ελλάδα και εκτός ευρώ δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Ήδη, ούσα εντός της ευρωζώνης, το ΔΝΤ έχει πολλάκις αντιδράσει στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα. Τι θα αλλάξει εάν βγει από το ευρώ και δείχνει τόσο πρόθυμο να δανειοδοτήσει τη χώρα, αναρωτιέται ο Cembalest.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της JP Morgan, εάν το ΔΝΤ εμπράκτως στηρίξει την Ελλάδα, την ώρα που θα έχει το δικό της νόμισμα, τότε η ελληνική ηγεσία δεν θα έχει πρόβλημα να κάνει το μεγάλο βήμα της εξόδου. Εάν όμως, αντί της στήριξης της Ελλάδας, το ΔΝΤ προτιμήσει να βοηθήσει τις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες, τότε η Ελλάδα θα το σκεφτεί πολύ να αποφασίσει την έξοδο.
Το μεγάλο ερώτημα είναι…. «Πόσα τελικά αργύρια πήρε το ΔΝΤ για να συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα στήριξης μιας οικονομίας που πραγματικά καταρρέει;», καταλήγει ο αναλυτής, παρουσιάζοντας ένα πλέγμα διαγραμμάτων για την πορεία της οικονομίας της Αργεντινής πριν και μετά τη χρεοκοπία…
Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response