Breaking News:

Τελευταιες αναρτησεις

Επιλεγμένα

To άρθρο 156 του Συντάγματος καθίζει στο σκαμνί όσους κομματικούς εκβίασαν βουλευτές για να ψηφίσουν υπέρ του Μνημονίου;;


Πολίτης από τον Ωρωπό, ξεκινά μια απίστευτη διαδικασία που μπορεί να αποβεί μοιραία για όσα κομματικά στελέχη ή Αρχηγούς κομμάτων εκβίασαν την θετική ψήφο των βουλευτών τους!!
Η περίφημη κομματική πειθαρχεία που οδήγησε τα δύο κόμματα σε απειλές κατά των Βουλευτών τους να ψηφίσουν υπέρ του Μνημονίου, αποτελεί μια «φυσιολογική πολιτική κίνηση» όπως μας έμαθαν τα δύο κόμματα εξουσίας, ή αποτελεί ΕΓΚΛΗΜΑ κατά πολιτικών σωμάτων και της ίδιας της Κυβέρνησης που διώκεται ποινικά και επισείει ποινή κάθειρξης ΔΕΚΑ ετών. Το ζήτημα αυτό δεν είχε τεθεί ποτέ κι από κανέναν, μέχρι την ημέρα που ένας «ατίθασος» πολίτης, έψαξε το άρθρο 157 του Ελληνικού Συντάγματος, και κίνησε μια διαδικασία, που όμοιά της δύσκολα θα αντιμετωπίσει κάποιο κόμμα στο μέλλον!
Πρόκειται για τον κ. Παντελή Γιαμαρέλλο, γνωστό από την περιβόητη πλέον μήνυση του ιατρού Αντωνίου κατά των βουλευτών που ψήφισαν «ναι» στο μνημόνιο, με την κατηγορίας της «εσχάτης προδοσίας»! Αυτή τη φορά ο δραστήριος κύριος Γιαμαρέλλος, ξετρυπώνει ένα από τα πλέον άγνωστα άρθρα του Συντάγματος και φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση, τις γραμματείες πολιτικού σχεδιασμού, των δύο πάλαι ποτέ «μεγάλων κομμάτων». Η δική μας εκτίμηση, και διαβάζοντας προσεκτικά την αλληλογραφία του κ.Γιαμαρέλλου με την Γραμματέα της Βουλής των Ελλήνων κ.Μωραίτη, είναι ότι με δεδομένο ότι στα άρθρα του Συντάγματος γίνεται η εξής αναφορά:
«Όποιος με βία ή με απειλή βίας επιβάλλει στη Βουλή ή την Κυβέρνηση ή σε μέλος τους την εκτέλεση, παράλειψη ή ανοχή πράξης που ανάγεται στα καθήκοντά τους τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών» και ο νομοθέτης δεν εξαιρεί από αυτήν την πράξη τα κόμματα, τότε , στην περίπτωση των κομματικών απειλών κατά βουλευτών που αρνήθηκαν να ψηφίσουν το μνημόνιο , υπάρχει θέμα Συνταγματικής τάξης και θα πρέπει όσοι βουλευτές δήλωσαν ότι εκβιάστηκαν από τους κομματικούς μηχανισμούς, να αποτελέσουν μέρος μιας δικαστικής διερεύνησης, η οποία αν ξεκινήσει, κάποιοι κομματάρχες θα βρεθούν σε πολύ , μα πάρα πολύ δύσκολη θέση.
Χωρίς να προβούμε –προς το παρόν- σε άλλες προσωπικές εκτιμήσεις, και με δεδομένο ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά της υπηρεσίας της Βουλής, η απάντηση που είναι υποχρεωμένη να δώσει στο αίτημα του κ.Γιαμαρέλλου, σας παραθέτουμε ολόκληρη την αλληλογραφία, έτσι όπως αυτή κατατέθηκε στη Βουλή και την νομοτεχνική της τεκμηρίωση, με την υπόσχεση ότι θα επανέλθουμε στο θέμα πολύ σύντομα:
"Αγαπητή κυρία Μωραϊτη, Σε συνέχεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας την 9η Μαϊου 2012 παρακαλώ όπως λάβετε αυτή την ηλεκτρονική επιστολή διαμαρτυρίας μαζί με την παράκλησή μου απάντηση επί του θέματος που αναφέρω και καταγγέλων και για διόρθωση ενημερωτικού σχολίου όπως έχει αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο του Ελληνικού Κοινοβουλίου και το οποίο μπορεί να λειτουργήσει παραπλανητικά σε όσους το αναγιγνώσκουν.
Πιο συγκεκριμένα: Στον πιό κάτω επίσημο διαδικτυακό τόπο της Ελληνικής Βουλής: http://www.hellenicparliament.gr/Vouleftes και στην τελευταία παράγραφο της σελίδας αυτής αναφέρεται συγκεκριμένα και όσον αφορά την «κατά συνείδηση ψήφο» των Βουλευτών ότι:
«Οι Βουλευτές αντιπροσωπεύουν το έθνος και ψηφίζουν κατά συνείδηση (άρθρα 51 παρ. 2 και 60 Σ.). Τούτο σημαίνει ότι δεν οφείλουν να ενεργούν σύμφωνα με τις υποδείξεις των εκλογέων τους ούτε εκπροσωπούν την περιφέρεια στην οποία εκλέγονται.»
Αυτή η ερμηνεία όμως είναι εξαιρετικά περιοριστική και μπορεί επίσης να χαρακτηρισθεί από εσφαλμένη έως και παραπλανητική. Πιό συγκεκριμένα εκτός από τα οριζόμενα από το άρθρο 51 παρ.2 και το το άρθρο 60 του Ελληνικού Συντάγματος που αναφέρονται στο σχόλιο ασχολούνται με αυτό το θέμα και σχετικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα και πιό συγκεκριμένα τα άρθρα 157 παρ.1 και 158 παρ.1 τα οποία μάλιστα και ρητά αναφέρουν:
Ι. Εγκλήματα κατά Πολιτικών σωμάτων και της Κυβέρνησης Άρθρο 157 Βία κατά πολιτικού σώματος ή της Κυβέρνησης 1. Όποιος με βία ή με απειλή βίας επιβάλλει στη Βουλή ή την Κυβέρνηση ή σε μέλος τους την εκτέλεση, παράλειψη ή ανοχή πράξης που ανάγεται στα καθήκοντά τους τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών. Η ίδια ποινή επιβάλλεται αν η πράξη στρέφεται κατά αρχηγού αναγνωρισμένου κατά τον κανονισμό της Βουλής πολιτικού κόμματος.
Άρθρο 158 Νόθευση εκλογής ή ψηφοφορίας
1. Όποιος με οποιοδήποτε τρόπο με πρόθεση προκαλεί την παραγωγή μη γνήσιου αποτελέσματος σε εκλογή ή ψηφοφορία που διενεργείται από τη Βουλή ή κάποια επιτροπή της, ή όποιος νοθεύει το γνήσιο αποτέλεσμα της εκλογής ή της ψηφοφορίας τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.
2. Ο υπαίτιος κάποιας από τις πράξεις αυτές σε εκλογή ή ψηφοφορία που διενεργείται από νομαρχιακό, δημοτικό, ή κοινοτικό συμβούλιο ή άλλο συμβούλιο τοπικής αυτοδιοίκησης ή κάποια επιτροπή τους τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους.
3. Το δικαστήριο μπορεί μαζί με τις ποινές αυτές να επιβάλει και στέρηση των αξιωμάτων και των θέσεων του άρθρου 63 αριθμ. 1.
Οπως λοιπόν είναι σαφές και πρόδηλο οι συντάκτες τόσο του Συντάγματος όσο και του Ποινικού Κώδικα ΠΟΥΘΕΝΑ δεν αναφέρουν συγκεκριμένο περιορισμό για την ιδιότητα του φυσικού προσώπου ή της ομάδας φυσικών προσώπων τα οποία μπορεί να προσπαθήσουν να παράξουν «μη γνήσιο αποτέλεσμα σε εκλογή ή ψηφοφορία» ή να νοθεύουν «το γνήσιο αποτέλεσμα της εκλογής ή της ψηφοφορίας»(άρθρο 158 του Π.Κ.) με την χρήση «βίας ή απειλής βίας» «στην Βουλή ή την Κυβέρνηση ή μέλος τους» (άρθρο 157 του Π.Κ.). Να επιστήσουμε την προσοχή σας στο ότι στην «βία ή απειλή βίας» κατά τον συντάκτη του Νόμου γενικότερα συμπεριλαμβάνεται και ο ψυχολογικός εκβιασμός και κάθε μορφή έκφρασης εκβιασμού φραστική ή και με πράξεις.
Εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι το σχόλιο το οποίο έχει αναρτηθεί στον επίσημο διαδικτυακό τόπο της Βουλής των Ελλήνων και το οποίο αναφέρει ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ότι οι Βουλευτές «δεν οφείλουν να ενεργούν σύμφωνα με τις υποδείξεις των εκλογέων τους ούτε εκπροσωπούν την περιφέρεια στην οποία εκλέγονται» είναι εσφαλμένο και πρόδηλα ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟ έως και παραπλανητικό. Και αυτό γιατί ο αναγνώστης διαβάζοντας το σχόλιο αυτό δημιουργεί την εντύπωση ότι μόνον ο απλός Ελληνας πολίτης και ψηφοφόρος που αποτελεί και μέλος της εκλογικής περιφέρειας του Βουλευτή απαγορεύεται να επιρρεάζει την συνείδηση και τις αποφάσεις του Βουλευτή του. Αυτό όμως είναι περιοριστικό και παραπλανητικό καθώς ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να αναφέρεται στο σχόλιο αυτό ότι οι Βουλευτές «δεν οφείλουν να ενεργούν σύμφωνα με τις υποδείξεις τού αρχηγού του κόμματος ή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή άλλου σώματος ατόμων στο οποίο ανήκουν, στις υποδείξεις των εκλογέων τους ούτε εκπροσωπούν την περιφέρεια στην οποία εκλέγονται.» Και αυτό γιατί ΠΟΥΘΕΝΑ στο Ελληνικό Σύνταγμα ή στον Ποινικό Κώδικα ή στον Κανονισμό της Βουλής δεν επιτρέπεται επιβολή αποφάσεως επί των Βουλευτών από αρχηγό κόμματος ή από απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κόμματος ή από άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ομάδα ατόμων.
Ειναι πρόδηλο και σαφές ότι οι αρχηγοί κομμάτων που στο παρελθόν αλλά και ακόμη συνεχίζουν την τακτική της «κομματικής Πειθαρχίας» πράττουν αυτό ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ και μόνον γιατί γνωρίζουν ότι καλύπτονται από τις διατάξεις περί Βουλευτικής Ασυλίας και τις διατάξεις του νόμου «περί ευθύνης Υπουργών» (άρθρο 62 Συντάγματος και Ν. 3126/2003 αρθρο 1)
Παρακαλώ για την διαβίβαση αυτού του ηλεκτρονικού μηνύματος και προς την Νομική υπηρεσία του Ελληνικού Κοινοβουλίου για ενημέρωσή της και απάντησή της στα θέματα τα οποία δια της ηλεκτρονικής αυτής επιστολής εγείρω και πιό συγκεκριμένα: 1. Την γνωμοδότησή της επί της νομιμότητας ή μη της λεγόμενης «κομματικής πειθαρχίας» δηλαδή της επιβολής διαφορετικής απόψεως από αυτήν που κατά συνείδηση έχει Βουλευτής ως αποτέλεσμα του με οποιοδήποτε τρόπο εξαναγκασμού του σε κάτι τέτοιο, όπως π.χ. της απειλής διαγραφής από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ή από το κόμμα με το οποίο εξελέγη Βουλευτής. Σας υπενθυμίζω ότι στο πολύ πρόσφατο παρελθόν έχουμε ΓΡΑΠΤΗ καταγγελία Βουλευτή ότι εδέχθη πιέσεις να αλλάξει την ψήφο του και τελικά τούτο και έπραξε. Περισσότερες πληροφορίες, όνομα του Βουλευτή και αντίγραφο της ανοικτής επιστολής του που βεβαιώνουν την παράνομη αυτή πράξη μπορώ ανά πάσα στιγμή να παρουσιάσω ως στοιχεία στην αρμόδια υπηρεσία είτε της Βουλής των Ελλήνων είτε της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
2. Παρακαλώ για την άμεση διόρθωση του σχετικού σχολίου στον επίσημο διαδικτυακό τόπο της Βουλής των Ελλήνων εάν φυσικά η υπηρεσία σας γνωμοδοτήσει υπέρ της ορθότητας των ισχυρισμών και των στοιχείων που δια της παρούσης παραθέτω.
Παρακαλώ για την ενημέρωσή μου με απαντητικό ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μου pantg@otenet.gr για τον αριθμό πρωτοκόλλου που λαμβάνει η ηλεκτρονική αυτή επιστολή μου όπως και την ρητή αναφορά του χρονικού ορίου μέσα στο οποίο πρέπει να διεκπεραιωθεί η σχετική υπόθεση και να λάβω απάντηση σας σχετικά με αυτήν και τις ενέργειες τις οποίες ζητώ εκ μέρους της υπηρεσίας σας (όπως αναφέρεται και στο άρθρο 4, παρ. 6, σελιδα 6 της άτυπης κωδικοποίησης των σχετικών Νόμων, Εγκυκλίων και διατάξεων του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημοσίας Διοίκησης & Αποκέντρωσης με αρ. Πρωτ/λου ΔΙΣΚΠΟ/Φ.17/ΟΙΚ/13097/11.4.2004)
Παρακαλώ επίσης για την απάντησή σας εντός του χρονικού ορίου των 50 ημερολογιακών ημερών όπως αυτό ορίζεται από τις διατάξεις του Ν.2690/1999 αρ. 2 , Ν.1943/1991 αρ.5, Ν3240/2004 αρ. 11 και Ν.3242/2004 αρ. 5 & 7
Με τιμή
Παντελής Γιαμαρέλλος 19015 Ωρωπός ΑΤΤΙΚΗ"

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 σχόλια for "To άρθρο 156 του Συντάγματος καθίζει στο σκαμνί όσους κομματικούς εκβίασαν βουλευτές για να ψηφίσουν υπέρ του Μνημονίου;;"

Leave a reply