By maksel | Παρασκευή 25 Μαΐου 2012
Οι εντεινόμενες ανησυχίες για την Ισπανία μετά το sos της Καταλονίας και των τεράστιων κεφαλαιακών αναγκών της Bankia προκαλούν τριγμούς στις αγορές.
Το ΧΑ κατέγραψε νέα μεγάλη πτώση, για να κλείσει στο -3,45% στις 485 μονάδες, με το τζίρο στα 32,8 εκατ. και τον όγκο στα 29,5 εκατ., ως απόρροια της αβεβαιότητας για την τύχη της χώρας αλλά και των ανησυχιών ότι αν υπάρξει ακυβερνησία μετά τις 17 Ιουνίου τον Ιούλιο η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει....
Οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν, στον FTSE 20 μεγάλες πιέσεις ασκούνται σε ΕΛΠΕ -6,68% και Τιτάνα -10,26% και στην ΕΕΕΚ -7,38%. Οι πιέσεις σε αυτές τις εταιρίες της πραγματικής οικονομίας είναι σαφής ένδειξη ότι οι επενδυτές πουλάνε φοβούμενοι επιστροφή στην δραχμή.
Η βελτίωση στα ομόλογα είναι συγκυριακή. Ωστόσο αν μετά τις 17/6 η ακυβερνησία συνεχιστεί δεδομένο το game over στην Ελλάδα δηλαδή χρεοκοπία
Αν η πολιτική παράλυση συνεχιστεί τότε είναι βέβαιο, είναι δεδομένο ότι τον Ιούλιο η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.
Λόγω αυτού του πανίσχυρου καταλύτη το ΧΑ δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί και θα συνεχίσει την φθίνουσα πορεία του.
Ούτως ή άλλως η κύρια τάση στο ΧΑ είναι μόνο καθοδική όχι πλαγιοκαθοδική αλλά εσχάτως είναι ξεκάθαρα πτωτική.
Οι ξένοι όπως με σαφήνεια έχει τονιστεί παίζουν το σενάριο εξόδου από το ευρώ της Ελλάδος και οι επιθετικές πωλήσεις των τελευταίων ημερών αυτό επιβεβαιώνουν.
Το ΧΑ υποχώρησε και σήμερα -3,45% στις 485,18 μονάδες.
Στον αντίποδα καταγράφεται μια βελτίωση στην εικόνα των ομολόγων ενώ το ευρώ συνεχίζει να βρίσκεται στην ζώνη των 1,25 δολ.
Είναι ξεκάθαρο ότι η απόφαση του ελληνικού λαού στις 17 Ιουνίου θα έχει βαρύνουσα σημασία.
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούν την πρώτη θέση και η ουσία είναι ότι και τα δύο κόμματα είναι φιλοευρωπαϊκά.
Η ρητορεία αλλάζει, με τη μεν ΝΔ μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση μνημονίου και τον ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για κατάργηση μνημονίου.
Ωστόσο και τα δύο κόμματα δεν έχουν απαντήσει αν η Τρόικα απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση επαναδιαπραγμάτευσης πως θα συμπεριφερθεί η Ελλάδα θα μείνει ή θα φύγει από το ευρώ;
Αν απορριφθεί το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση και η κυβέρνηση – αν προκύψει νέα κυβέρνηση – καταφύγει στην λύση του δημοψηφίσματος και η κοινωνία ταχθεί υπέρ του ευρώ πως το κυβερνητικό σχήμα από τον συνασπισμό κομμάτων θα αντιμετωπίσει αυτό το αποτέλεσμα;
Όμως όλα αυτά αποτελούν την πολιτική διάσταση του ζητήματος.
Η κρίση είναι οικονομική και προφανώς η παγκόσμια κοινότητα εστιάζεται σε αυτό Grexit δηλαδή έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ ή παραμονή;
Η πλειοψηφία των ξένων θεωρούν δεδομένη την έξοδο από το ευρώ της Ελλάδος.
Μάλιστα πηγή στην Barclays Capital αναφέρει στο www.bankingnews.gr ότι «όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Επειδή η Ελλάδα δεν θέλει να φύγει από το ευρώ η λύση που ορισμένοι φαίνεται ότι εξετάζουν είναι η εισαγωγή διπλού νομίσματος. Δηλαδή το ευρώ για τις καταθέσεις και τις συναλλαγές για εκτός Ελλάδος ενώ οι πληρωμές μισθών και συντάξεων με ευρωδραχμή, ή νέα δραχμή ή Geuro.
H πρόταση αυτή έχει θετικά αλλά και πολλά αρνητικά. Το θετικό είναι ότι θα εκτονωθεί σε μεγάλο βαθμό η πίεση στην Ελλάδα αλλά τα παράλληλα νομίσματα δεν θα επιτρέψουν στον βαθμό του δυνατού στην ΤτΕ να έχει πραγματική ευχέρεια κινήσεων στην νομισματική της πολιτική».
Γιατί είναι αναγκαίο ένα νέο haircut 70% με 80%, στήριξη των τραπεζών και 4ετή παράταση στα δάνεια
Η λύση του haircut στο χρέος το παλαιό που κατέχουν η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες ύψους 53 δις ευρώ, του νέου χρέους από τα ομόλογα αγγλικού δικαίου αλλά και μέρους του επίσημου τομέα θα εξεταστεί μετά απολύτου βεβαιότητας.
Ούτως ή άλλως τα νέα ελληνικά ομόλογα αγγλικού δικαίου εμφανίζουν τιμές 11 μονάδες βάσης και η μεσοσταθμική των 20 νέων ομολόγων βρίσκεται κοντά στις 13 μονάδες βάσης άρα η αγορά προβλέπει haircut πάνω από 80%.
Το haircut θα είναι ύψους 70% με 80% που σημαίνει ότι η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες θα χάσουν 40 δις ευρώ.
Οι κάτοχοι των νέων ομολόγων αγγλικού δικαίου και ειδικά οι ελληνικές τράπεζες που κατέχουν 17,5 δις ευρώ περίπου θα χάσουν επιπλέον 13 δις ευρώ.
Στο νέο haircut πρέπει να συμπεριληφθεί και μέρος του επίσημου τομέα.
Ορισμένοι κύκλοι θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει haircut μόνο στο πρώτο δάνειο του πρώτου μνημονίου και ότι η στήριξη των τραπεζών πρέπει να συνεχιστεί πάσει θυσία.
Αν το haircut στο πρώτο δάνειο αγγίζει το 70% με 80% σημαίνει 80 δις ευρώ περίπου όφελος.
bankingnews
Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response