Breaking News:

Τελευταιες αναρτησεις

Επιλεγμένα

Citigroup: Έρχεται η Lehman Brothers 2


Θα είναι συντεταγμένη ή άναρχη η έξοδος από το ευρώ; – Το matrix των 3 πιθανών σεναρίων και των επιπτώσεων σε αγορές, ομόλογα και συνάλλαγμα – Τι δείχνει ο «δείκτης φόβου» VIX
Η Lehman Brothers 2 πλησιάζει, είναι πολύ κοντά προειδοποιεί σε νέα έκθεση της η Citigroup τονίζοντας ότι το Grexit θα είναι η επόμενη μεγάλη χρεοκοπία που θα προκαλέσει αξιόλογες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Κατά την Citigroup η έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ αποτελεί μια όχι απλά πιθανή εξέλιξη αλλά το βασικό σενάριο της επόμενης μέρας. Αν μάλιστα εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα οι εξελίξεις θα είναι επιταχυνόμενες. Η Citigroup χρησιμοποιώντας ένα μηχανισμό matrix και αποτιμώντας την διαφορά αποδόσεων Γερμανικών και αμερικανικών ομολόγων, Ιταλικών με Γερμανικών, το δείκτη VIX και το ευρώ – δολάριο καταλήγει σε ορισμένες ενδιαφέρουσες εκτιμήσεις. Να σημειωθεί η ιδιαίτερη σημασία του δείκτη VIX που αποτελεί δείκτη μεταβλητότητας του S&P 500. O δείκτης VIX αναφέρεται και ως δείκτης φόβου και αποτελεί δείκτη προσδοκιών της αγοράς και των χρηματιστηρίων για τις επόμενες 30 μέρες. Είναι κατ΄ ουσία ένας δείκτης μεταβλητότητας και στηρίζεται σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Ο δείκτης VIX αν με βάση την ανάλυση της Citigroup ξεκινάει στο 22% αυτό σημαίνει στις επόμενες 30 μέρες ο δείκτης θα κινηθεί πάνω ή κάτω κατά 6,5%.
Πρώτο σενάριο
Αν επιβεβαιωθεί το βασικό σενάριο που είναι η έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ οργανωμένα και όχι άτακτα το ευρώ έναντι του δολαρίου θα υποχωρήσει προς τα 1,20 δολάρια. Ο δείκτης φόβου, ή μεταβλητότητας VIX θα κινηθεί προς το 35% που σημαίνει ότι για τις επόμενες 30 μέρες o S&P 500 o δείκτης βαρόμετρο και κατ΄ επέκταση και τα χρηματιστήρια θα κινηθούν καθοδικά εν προκειμένω λίγο πάνω από 10%. Οι επενδυτές στο ελληνικό Grexit από το ευρώ είναι εύλογο να στραφούν σε επενδυτικά καταφύγια και το Γερμανικό ομόλογο θα ανακάμψει σε επίπεδο τιμής ενώ η απόδοση θα υποχωρήσει περαιτέρω. Σε αυτό το σενάριο τόσο ο δείκτης VIX όσο και η διαφορά απόδοσης Γερμανικών έναντι Ιταλικών ομολόγων θα παραμείνουν σχεδόν κοντά στα ιστορικά χαμηλά του 2011.
Δεύτερο σενάριο
Αν δεν αποδώσει το τείχος προστασίας της Ευρώπης στο Grexit τότε το ευρώ θα υποχωρήσει στο 1,13 δολάρια ανά ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση οι βασικοί ποιοτικοί δείκτες που αποτιμούν τον κίνδυνο διάλυσης της Ευρωζώνης από 10% θα αυξηθούν στο 19%. Ο δείκτης φόβου VIX θα φθάσει στο 45% που σημαίνει ότι προβλέπεται πτώση στα χρηματιστήρια 13%. Με βάση την Citigroup αν η κρίση χρέους επιδεινωθεί θα υπάρξει συντονισμένη παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών. Αν αυτό συμβεί μπορεί να υπάρξει πίεση στα βραχυπρόθεσμα ομόλογα. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει τροποποίηση του matrix καθώς θα προκύψουν αποκλίσεις από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Τρίτο σενάριο
Αν υπάρξει άναρχη χρεοκοπία το ευρώ θα υποχωρήσει βίαια προς τα 1,01 ευρώ. Ωστόσο με βάση την Citigroup δεν το θεωρεί το σενάριο αυτό το πιο πιθανό αντιθέτως εμφανίζει τις μικρότερες πιθανότητες επιβεβαίωσης. Ωστόσο η Citigroup το συμπεριλαμβάνει ώστε να καταδείξει μια ακραία περίπτωση και τι επιπτώσεις θα προκαλούσε στις αγορές. Ο δείκτης VIX θα εκτοξευόταν στο 80% που σημαίνει ότι σε διάστημα 30 ημερών από το γεγονός της άτακτης χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ της Ελλάδος τα χρηματιστήρια θα μπορούσαν να υποχωρήσουν 23%.
bankingnews

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 σχόλια for "Citigroup: Έρχεται η Lehman Brothers 2"

Leave a reply