Η αποκαθήλωση. Τα λαμόγια της ΑΤΕ εκβιαζόμενα από τα λαμόγια του συστήματος Σημίτη παρέδωσαν την Αγροτική.
http://feeds.feedburner.com/wradrasis/fcEE
Η καταγγελία για τα 10 εκατομμύρια που έβγαλε κρατικοδίαιτο αρχιλαμόγιο της Αγροτικής εξηγεί γιατί κανένας από την διοίκηση της δεν έβγαλε άχνα. Όπως ακριβώς έγινε με τα λαμόγια της τότε διοίκησης του ΟΤΕ, πριν δοθεί νύχτα στους Γερμανούς.
Η καταγγελία για τα 10 εκατομμύρια που έβγαλε κρατικοδίαιτο αρχιλαμόγιο της Αγροτικής εξηγεί γιατί κανένας από την διοίκηση της δεν έβγαλε άχνα. Όπως ακριβώς έγινε με τα λαμόγια της τότε διοίκησης του ΟΤΕ, πριν δοθεί νύχτα στους Γερμανούς.
“Ο Έλληνας φορολογούμενος όχι μόνον είχε αρνητική απόδοση για τα χρήματα που έβαλε, αλλά επιπλέον θα εκαλείτο να βάλει και άλλα 5 δις ευρώ για να καλύψει την μαύρη τρύπα της περιόδου αυτής και να συνεχίσει η τράπεζα τη λειτουργία της” δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος στο πλαίσιο ομιλίας του στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την Αγροτική Τράπεζα. Κατ’ αρχήν στην ΑΤΕ έπρεπε να μπουν 3,9 ΔΙΣ για το 2012.
Ούτε καν 4.
Τα παιχνίδια με τους αριθμούς δεν εξαπατούν κανέναν. Τα 5 ΔΙΣ αφορούν και το 2013. Πόσα έβαλε αντίστοιχα μέχρι σήμερα το Δημόσιο στην Τράπεζα Πειραιώς ; Μήπως 4,7 ΔΙΣ ; Και μήπως χρειάζονται ακόμη 1,7 ΔΙΣ, επειδή η μαύρη τρύπα της συμμορίας Σάλλα δεν έχει πάτο ;
Δηλαδή ήταν πολλά τα 3,9 ΔΙΣ για την ΑΤΕ μέχρι 31/12/2012 και είναι λίγα τα 6,4 ΔΙΣ για την Τράπεζα Πειραιώς, για το ίδιο διάστημα ; Άσε που δεν έχουμε ακόμη διαβάσει την έκθεση της Blackrock, που μπορεί να κρύβει άλλα 5-10 ΔΙΣ κεφαλαιοποίηση για την Τράπεζα Πειραιώς.
Όσο για τα χρήματα των φορολογουμένων, αυτά είχαν μήπως θετική απόδοση στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς ; Πως είναι δυνατόν να προκρίνεται η Τράπεζα Πειραιώς που κόστισε μέχρι σήμερα στον Έλληνα φορολογούμενο 30,4 ΔΙΣ, για συνολική χρηματοδότηση ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας, αντί της ΑΤΕ που έχει κοστίσει μόλις 9,9 ΔΙΣ ;
Μεταξύ άλλων, ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε: ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε αποφασίσει ότι μετά το τέλος Ιουλίου δεν θα μπορούσε να παρέχει ρευστότητα στην ΑΤΕ. Διότι η τράπεζα αυτή:
• ήταν σημαντικά υποκεφαλαιοποιημένη,
- Ενώ η Τράπεζα Πειραιώς είαι υπερκεφαλαιοποιημένη ;
• δεν ήταν βιώσιμη και
- Ενώ η Τράπεζα Πειριαώς είναι βιώσιμη ;
- Και αν είναι γιατί φόρτωσε τον Έλληνα Φορολογούμενο με 30,4 ΔΙΣ ευρώ χρηματοδότηση από το ΤΧΣ ;
• δεν υπήρχε προοπτική ο βασικός μέτοχος να την ανακεφαλαιοποιήσει.
Αφού ο βασικός μέτοχος είναι το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα ανακεφαλαιοποιήσει την Τράπεζα Πειραιώς, γιατί ο ίδιος αυτός μέτοχος που έχει χρήματα για την Τράπεζα Πειραιώς, δεν έχει για την ΑΤΕ ;
Αν όμως διακοπτόταν η παροχή ρευστότητας, η Αγροτική θα έκλεινε αμέσως, τόνισε ο κ. Προβόπουλος και συμπλήρωσε: “Και θα είχαμε πάνω από 5000 ακόμη ανέργους, ενώ θα έπρεπε να ανευρεθούν 14 δις ευρώ για την αποζημίωση των καταθετών και άλλα 6,3 δις ευρώ για την επιστροφή της ρευστότητας στο Ευρωσύστημα, συνολικά πάνω από 20 δις ευρώ”.
Αν έκλεινε θα κόστιζε 20 ΔΙΣ.
Συμφωνώ.
Μα γιατί να την κλείσεις και να πληρώσεις 20 ΔΙΣ, όταν μπορείς να την ανακεφαλαιοποιήσεις με 3,9 ΔΙΣ ;
Ποιες ήταν οι εναλλακτικές επιλογές;
Ή μια αντίστροφη συμφωνία.
Η μια συγχώνευση και κοινή ανακεφαλαιοποίηση ΑΤΕ και ΤΤ, για να υπάρχει ισχυρός κρατικός τραπεζικός πυλώνας, κατά τα πρότυπα της Γερμανίας που είναι πολύ της μόδας τελευταία.
Η Αγροτική Τράπεζα δεν ήταν βιώσιμη. Αυτό είναι σαφές, αφού:
Ενώ η Τράπεζα Πειραιώς με 30,4 ΔΙΣ λογαριασμό μέχρι σήμερα είναι ;
• Εμφάνιζε χρόνια δομικά προβλήματα. Ενώ η Τράπεζα Πειραιώς, με τα θαλασσοδάνεια σε μετόχους, ΜΜΕ και πολιτικό κόσμο δεν εμφανίζει ;
• Παρουσίαζε χαμηλή παραγωγικότητα και ελλείψεις στην οργανωτική και τη λειτουργική της διάρθρωση. Ενώ η Τράπεζα Πειραιώς φυσάει. Μήπως βραβεύτηκε και ως Bank of the year ;
• Εμφάνιζε ένα κακής ποιότητας ενεργητικό λόγω του κρατικού εναγκαλισμού και αδυναμιών στο πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων. Αυτά κατέληγαν συχνά σε μια δανειοδοτική πολιτική που παρέβλεπε τα τραπεζικά κριτήρια.
Ενώ το ενεργητικό της Τράπεζας Πειραιώς είναι καλής ποιότητας ;
Τι λέει επ’ αυτού η έκθεση της Blackrock ;
• Και κυρίως, παρά τις συνεχείς ενέσεις κεφαλαίων από το Δημόσιο, η Αγροτική Τράπεζα αντιμετώπιζε κεφαλαιακή ανεπάρκεια.
Ενώ η Τράπεζα Πειραιώς, μετά από 30,4 ΔΙΣ ενέσεις κεφαλαίων, μήπως έχει τρελαθεί να χρηματοδοτεί την πραγματική οικονομία και δεν το γνωρίζουμε ;
Και συνέχισε λέγοντας:
“Απόδειξη των μεγάλων αδυναμιών της ήταν ότι κατετάγη στην τελευταία θέση της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή το 2011.
Τελευταία πανευρωπαϊκά επί συνόλου 91 μεγάλων τραπεζών ! Ενώ η Τράπεζα Πειραιώς κατετάγη πρώτη ; Ή μήπως ήταν και αυτή κάτω από τη βάση (4) και πέρασε χαριστικά, με τα 30,4 ΔΙΣ που της δάνεισε το ΤΧΣ, δηλαδή ο Έλληνας Φορολογούμενος ;
Εξαιτίας μάλιστα όλων αυτών των αδυναμιών και των χρονίως αδύνατων επιδόσεων, ορισμένοι εκπρόσωποι της Τρόικα θεωρούσαν ότι η Αγροτική έπρεπε να κλείσει.
Η ΤΡΟΪΚΑ.
Τώρα το είπες ατιμούλη ποιος έκλεισε την ΑΤΕ και δεν άφηνε το Δημόσιο να την ανακεφαλαιοποιήσει.
Για τη μέση το άφησες, μήπως και δεν το δούμε.
Η άποψη της Τράπεζας της Ελλάδος (αλλά και της κυβέρνησης) ήταν ότι μια τέτοια λύση θα έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί, ιδιαίτερα για λόγους συστημικής σταθερότητας και κόστους.
Συστημική σταθερότητα και κόστος = Μιχάλης Σάλλας.
Σίγουρο άλογο από πλευράς κόστους.
30,4 ΔΙΣ λογαριασμό μας έκανε ήδη.
Καλός πελατάκος.
Και είναι και πρώην αφεντικό.
http://olympia.gr