Breaking News:

Τελευταιες αναρτησεις

Επιλεγμένα

50.000 επιδοτούμενες θέσεις για ανέργους έως 26 ετών


Ειδικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα για 50.000 άνεργους νέους από 18 έως 26 ετών έρχεται να αντιμετωπίσει το οξύ πρόβλημα της ανεργίας στη χώρα μας.

Πρόκειται για επιδοτούμενες θέσεις εργασίας σε δημοτικές υπηρεσίες, κοινωνικές δομές, παιδικούς σταθμούς, δημοτικές βιβλιοθήκες, κέντρα νεότητας, δημοτικά μουσεία, δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία κ.λπ.
Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 300.000.000 ευρώ και θα δίνει ευκαιρία κατάρτισης και απασχόλησης σε νέους για έναν χρόνο με δυνατότητα παράτασης για ακόμη ένα έτος.
Οι άνεργοι που θα αποκτήσουν την πρώτη τους εργασιακή εμπειρία μέσω του προγράμματος θα είναι πτυχιούχοι αλλά και απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και θα ανήκουν στις ειδικότητες: βρεφοκόμων, νηπιοκόμων, δασκάλων ειδικής αγωγής, γυμναστών, μουσικών, ξεναγών, φυλάκων, τραπεζοκόμων, καθαριστών κ.λπ.
Στόχος είναι η παροχή συμπληρωματικών υπηρεσιών στις δημοτικές υπηρεσίες, δίχως να υπάρχει υποκατάσταση του υπάρχοντος προσωπικού από τους νέους.
Οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν 500 ευρώ μηνιαίως , ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του «ΕΡΓΑΣΙΑ» η δράση αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2013, εφόσον βρεθεί η «χρυσή τομή» από το υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι προκηρύξεις θα καταρτιστούν στα πρότυπα του ΑΣΕΠ, χωρίς ωστόσο η διαδικασία να υπάγεται στην Ανεξάρτητη Αρχή.
Αυτό σημαίνει ότι οι Δήμοι θα αναλάβουν τη διαδικασία των προσλήψεων, προκηρύσσοντας τις θέσεις βάσει των προϋποθέσεων και των κριτηρίων που ορίζει το ΑΣΕΠ.
Σε αυτή την κατεύθυνση φαίνεται ότι κινείται η ΚΕΔΕ, η οποία έχει προτείνει και τη σύσταση ειδικής επιτροπής στο υπουργείο Εργασίας, η οποία θα ελέγχει τις διαδικασίες υλοποίησης του προγράμματος.
Στόχος της Ενωσης είναι να υπάρξει άμεση έναρξη της δράσης, ώστε να βρουν δουλειά οι χιλιάδες άνεργοι που πλήττονται από την κρίση.
Η ανάγκη για την ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας προέκυψε στη σύνοδο της Ολομέλειας του CEMR στην Κοπεγχάγη τον Μάρτιο του 2012, όπου η ΚΕΔΕ κατέθεσε σειρά προτάσεων για την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους της ευρωπαϊκής Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης τόσο στη χώρα μας όσο και στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Το «EU-STARTER» έχει συνολικό προϋπολογισμό 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αναμένεται να δώσει ανάσα σε 1.000.000 ανέργους σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Μάλιστα, σήμερα το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνδιάσκεψη δήμων και περιφερειών όλου του ευρωπαϊκού Νότου στο Παρίσι, προκειμένου να συζητηθεί το φαινόμενο της ανεργίας στις χώρες του Νότου, αλλά και άλλα προβλήματα που προκαλεί η βαθιά ύφεση στην Ευρώπη.
Η ταυτότητα του προγράμματος
  • Απευθύνεται σε 50.000 νέους ανέργους από 18 έως 26 ετών.
  • Το συνολικό πακέτο του προϋπολογισμού ανέρχεται σε 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Στη χώρα μας αντιστοιχούν 300.000.000 ευρώ.
  • Στόχος της ΚΕΔΕ είναι το πρόγραμμα να ξεκινήσει στο πρώτο τρίμηνο του 2013.
  • Οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν 500 ευρώ μηνιαίως για έναν χρόνο, ενώ υπάρχει δυνατότητα παράτασης για ακόμη ένα έτος.
  • Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία προσλήψεων θα γίνει στα πρότυπα του ΑΣΕΠ, χωρίς όμως να εμπλέκεται άμεσα η Ανεξάρτητη Αρχή.
  • Σήμερα συναντώνται στο Παρίσι αντιπροσωπείες δήμων και περιφερειών όλου του ευρωπαϊκού Νότου προκειμένου να συζητήσουν για το οξύ πρόβλημα της ανεργίας, αλλά και για τις άλλες «παρενέργειες» που προκύπτουν από την κρίση.
Πού θα εργαστούν
Το νέο προσωπικό θα απασχοληθεί σε δημοτικές υπηρεσίες, κοινωνικές δομές, παιδικούς σταθμούς, δημοτικές βιβλιοθήκες, κέντρα νεότητας, δημοτικά μουσεία, δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία κ.λπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΓΕΝΗΣ
vgenis@pegasus.gr

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 σχόλια for "50.000 επιδοτούμενες θέσεις για ανέργους έως 26 ετών"

Leave a reply