Breaking News:

Τελευταιες αναρτησεις

Επιλεγμένα

«Η πτώχευση της Ελλάδας είναι θέμα χρόνου» εκτιμά ο Νουριέλ Ρουμπινί



Στην περίπτωση της Ελλάδας «τα δεδομένα μιλούν μια πολύ καθαρή γλώσσα» εκτιμά ο γνωστός οικονομολόγος σε συνέντευξή του στο οικονομικό περιοδικό «Capital», Νουριέλ Ρουμπινί ενώ σημειώνει πως η πτώχευση της χώρας είναι θέμα χρόνου.

Ακόμη και αν οι Έλληνες υλοποιήσουν το δρακόντειο πρόγραμμα περικοπών, «πράγμα για το οποίο πολύ αμφιβάλλω», σημειώνει ο Νουριέλ Ρουμπινί, το βάρος του χρέους σύμφωνα με την πρόγνωση του ΔΝΤ θα παραμείνει αισθητά πάνω από 100% του ΑΕΠ ενώ το παραμικρό εξωτερικό σοκ αρκεί για να καταστεί «ανεξέλεγκτο» το πρόβλημα του ελληνικού χρέους.

«Για αυτό, το ερώτημα που τίθεται για μένα δεν είναι εάν θα πτωχεύσει η Ελλάδα, αλλά μόνο πότε», λέει ο κ. Ρουμπινί και εκτιμά ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης εκείνο που ενδεχομένως κάνει είναι «να καθυστερεί την κατάρρευση των ελληνικών ομολόγων - στην καλύτερη περίπτωση μέχρι το χρονικό σημείο που οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης θα είναι σε καλύτερη κατάσταση».

Στη συνέντευξη ο Ν. Ρουμπινί προειδοποιεί για τους κινδύνους που συνεχίζουν να υπάρχουν για την παγκόσμια οικονομία. Για τη γερμανική οικονομία παραδέχεται «επέστρεψε στο δρόμο της ανάπτυξης», αλλά σημειώνει ότι «βρίσκεται πολύ μακράν του επιπέδου προ κρίσης» και πρόκειται για «στατιστικό εφέ», καθώς και το 2009 το επίπεδο ανάπτυξης ήταν χαμηλό. Τα προγράμματα περικοπών που εφαρμόζουν η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες το τρέχον έτος θα είναι «τροχοπέδη» για την ανάκαμψη.

Στο μεταξύ, η βρετανική Daily Telegraph, αναφέρει σήμερα σε αρθρο της πως η ελεγχόμενη χρεοκοπία με τη μορφή που συνήθως προσφέρει το ΔΝΤ είναι ακριβώς ότι χρειάζεται η Ελλάδα.

«Δεν βγάζει νόημα η περαιτέρω ώθηση της Ελλάδας σε ένα σπιράλ χρέους με την αύξηση του δημοσίου χρέους της χώρας από το 115% του ΑΕΠ στην αρχή του μηχανισμού διάσωσης στο 150% στο τέλος αυτής της δοκιμασίας», αναφέρει το δημοσίευμα. «Το ελληνικό πακέτο επιτρέπει στις τράπεζες και τα επενδυτικά κεφάλαια να μεταφέρουν περίπου 150 δισεκατομμύρια παθητικού τους στις κυβερνήσεις της ΕΕ ή την ΕΚΤ ή το ΔΝΤ. Οι Έλληνες πολίτες υπόκεινται στην πλήρη τιμωρία της λιτότητας υπό ψευδείς προφάσεις, χωρίς να τους προσφέρεται η θεραπεία της απαλλαγής χρέους» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Όπως συμπεραίνει η βρετανική εφημερίδα, στην πραγματικότητα το ελληνικό πακέτο διάσωσης είναι μία διάσωση των επενδυτών. Προστίθεται ότι η ελληνική αριστερά το έχει αντιληφθεί αυτό, ενώ συμπληρώνεται ότι ένας σοσιαλιστής από το «μπλοκ κατά του μνημονίου» είναι πιθανό να κερδίσει την Αθήνα στις επερχόμενες εκλογές.
ΠΗΓΗ

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 σχόλια for "«Η πτώχευση της Ελλάδας είναι θέμα χρόνου» εκτιμά ο Νουριέλ Ρουμπινί"

Leave a reply