Breaking News:

Τελευταιες αναρτησεις

Επιλεγμένα

Οι ενδείξεις που θα γίνουν αιτία για πόλεμο



Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά ότι διαθέτει ισχυρές ενδείξεις πως το συριακό καθεστώς καταφεύγει στη χρήση χημικών όπλων, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.
Ο αμερικανός αξιωματούχος έκανε λόγο για «τρομερές επιλογές που ακολούθησε το καθεστώς της Συρίας, προκαλώντας τον θάνατο χιλιάδων πολιτών ενώ χρησιμοποίησε ακόμη και αέρια, για τα οποία νομίζουμε πως έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι έγινε χρήση τους».

Νωρίτερα και ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ισχυρίστηκε ότι διαθέτει αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων από πλευράς του συριακού καθεστώτος κατά των ανταρτών.

Ερντογάν: Ο Ασάντ έκανε χρήση χημικών όπλων
Ο τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζει ότι το συριακό καθεστώς έκανε χρήση χημικών όπλων κατά των αντικαθεστωτικών. Σύροι αντικαθεστωτικοί αιχμαλωτίζουν μία ομάδα αντρών που υποστηρίζουν το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασάντ.

  Το βίντεο αναρτήθηκε σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης και η γνησιότητά του δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από το Reuters. Σαν πειστήριο, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ανέφερε απομεινάρια πυραύλων, καθώς και τραύματα σύρων τραυματιών οι οποίοι νοσηλεύονται σε τουρκικά νοσοκομεία.

Ο κ. Ερντογάν απέρριψε επίσης την πιθανότητα η χρήση των χημικών όπλων να έγινε από το στρατόπεδο των ανταρτών της συριακής αντιπολίτευσης. Οι δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού έρχονται σε αντίθεση με προγενέστερες δηλώσεις της Κάρλα Ντελ Πόντε, εμπειρογνώμονα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία είχε δηλώσει ότι υπάρχουν «εδραιωμένες υποψίες» ότι οι αντάρτες έκαναν χρήση νευροπαραλυτικών αερίων τύπου σαρίν.
Η κ. Ντελ Πόντε είχε αναφερθεί σε μαρτυρίες τραυματιών, οι οποίες ενίσχυσαν τη συγκεκριμένη υποψία.


Στην συνέχεια ωστόσο, η επιτροπή στην οποία συμμετείχε η κ. Ντελ Πόντε, σε ανακοίνωση της, σημείωσε ότι «δεν κατέληξε σε τελικά συμπεράσματα» περί χρήσης χημικών αερίων από καμία από τις δύο πλευρές της εμφύλιας σύγκρουσης στην Συρία.
Ο τούρκος πρωθυπουργός εκτίμησε ότι οι σύροι αντάρτες δεν διαθέτουν πρόσβαση σε χημικά όπλα.

«Πρώτα απ’ όλα, πώς θα τα αποκτήσουν οι αντάρτες; Ποιος θα τους τα δώσει; Αλλά, ακόμη και σε μία τέτοια περίπτωση, είμαστε κατά. Είμαστε κατά οποιουδήποτε κάνει χρήση τέτοιων όπλων», σημείωσε μιλώντας στο NBC ο κ. Ερντογάν.
Σύμφωνα δε με τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών, τις οποίες επικαλέστηκε, η κυβέρνηση Άσαντ έχει κάνει χρήση «περισσότερων από 200 χημικών πυραύλων».

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν έδωσε, ωστόσο, λεπτομέρειες για το ποιος τύπος χημικού όπλου πιστεύει ότι χρησιμοποιήθηκε στην Συρία. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ερντογάν, ο οποίος θα συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τον Μπαράκ Ομπάμα, έχει καλέσει τις ΗΠΑ σε ανάληψη «ισχυρότερης δράσης» στην Συρία υπέρ των ανταρτών.

Νταβούτογλου: Οι εξετάσεις «δείχνουν» χρήση χημικών

Οι εξετάσεις που έγιναν σε σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία καταδεικνύουν ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα από τις συριακές τακτικές δυνάμεις, όμως συνεχίζονται οι εργαστηριακοί έλεγχοι για την επαλήθευση των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου.
«Διεξήγαμε εξετάσεις και έχουμε ορισμένες ενδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, αλλά για να είμαστε βέβαιοι και να επαληθεύσουμε (ότι χρησιμοποιήθηκαν) συνεχίζουμε τις εξετάσεις αυτές και θα αποστείλουμε τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ», σημείωσε ο κ. Νταβούτογλου σε δηλώσεις του από το Αμμάν της Ιορδανίας.
ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ.ΕΔΩ.. για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 σχόλια for "Οι ενδείξεις που θα γίνουν αιτία για πόλεμο"

Leave a reply