Breaking News:

Τελευταιες αναρτησεις

Επιλεγμένα

Έκτακτο..Στρατιωτικό πραξικόπημα σε εξέλιξη στην Αίγυπτο



Κρίσιμες ώρες περνά αυτή τη στιγμή η Αίγυπτος ενώ όλοι περιμένουν τις κινήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου προς τον αμετακίνητο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Υπενθυμίζουμε ότι το τελεσίγραφο προς τον ισλαμιστή πρόεδρο ανέφερε πως πρέπει να ενδώσει στα αιτήματα εκατομμυρίων Αιγυπτίων για την παράδοση των ηνίων της εξουσίας ή να βρεθεί ενώπιον της παρέμβασης των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Μόρσι αρνείται να μοιραστεί την εξουσία καθώς  πιστεύει ότι είναι καλύτερα να πεθάνει «Όρθιος σαν ένα δένδρο, υπερασπιζόμενος την εκλογική νομιμότητά του».

Μάλιστα με διάγγελμά του ο Μοχάμεντ Μόρσι απέρριψε το τελεσίγραφο του στρατού να μοιραστεί την εξουσία με τους αντιπάλους του και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι διεμήνυσαν πως θεωρούν την «ελευθερία πιο πολύτιμη από τη ζωή».

Μόρσι: Να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης

O πρόεδρος της Αιγύπτου κάλεσε να σχηματιστεί μια «κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης» για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στην χώρα. Ωστόσο, ο Μόρσι δεν εμφανίστηκε διατεθειμένος να κάνει οποιαδήποτε άλλη παραχώρηση. Στην ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας, ο Μόρσι τόνισε ότι καθιστά υπεύθυνα τα πολιτικά κόμματα διότι παρακωλύουν μια πολιτική πρωτοβουλία για το σχηματισμό μιας επιτροπής που θα προετοίμαζε τροποποιήσεις του Συντάγματος που είχε εγκριθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι τόσο στον Μόρσι όσο και σε ανώτατα στελέχη της ισλαμιστικής παράταξης απαγορεύτηκε να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Οι κινήσεις του στρατού

Το γενικό επιτελείο των ένοπλων δυνάμεων συναντάται με έναν αριθμό θρησκευτικών, εθνικών, πολιτικών και νεολαιίστικων προσωπικοτήτων. Θα εκδοθεί μια ανακοίνωση από το γενικό επιτελείο, μόλις ολοκληρωθεί» η συνάντηση αυτή, σύμφωνα με το στρατό. Με το τελεσίγραφο προς τον πρόεδρο Μόρσι, οι στρατηγοί της Αιγύπτου πήραν με το μέρος τους τους διαδηλωτές.

Ήδη νωρίτερα ο αιγυπτιακός στρατός κατέλαβε το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης. Στρατιώτες με θωρακισμένα οχήματα ανέλαβαν τον έλεγχο του κτιρίου στο κέντρο του Καΐρου και το προσωπικό που δεν εργάζεται σε ζωντανές εκπομπές έχει εγκαταλείψει την κρατική τηλεόραση.

Με τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι συναντήθηκε ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι, ο οποίος εκπροσωπεί το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας και οργανώσεις νέων που ηγούνται τους διαδηλώσεων, καθώς και θρησκευτικοί ηγέτες της Αιγύπτου.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής αντικατασκοπείας, ο οποίος διορίστηκε πριν από ένα χρόνο από τον ίδιο τον Μόρσι υπουργός Άμυνας και επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το σχέδιο του στρατού

Το σχέδιο για την «μετάβαση προς την ομαλότητα» που «υπογράφει» ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι αποτελεί στην πράξη ένα εν εξελίξει πραξικόπημα, προβλέποντας αναστολή ισχύος του Συντάγματος για αδιευκρίνιστη περίοδο, διάλυση της ισλαμοκρατούμενης Βουλής και συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης.

Το σχέδιο, σύμφωνα με την εφημερίδα, προβλέπει το διορισμό ενός τριμελούς προεδρικού συμβουλίου που θα διευθύνεται από τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, καθώς και την αναστολή του Συντάγματος που μπορεί να διαρκέσει ως ένα χρόνο. Μια κυβέρνηση τεχνοκρατών θα σχηματισθεί για τη μεταβατική περίοδο υπό «την ηγεσία ενός από τους αρχηγούς του στρατού», γράφει η εφημερίδα.

Χιλιάδες διαδηλωτές στην Ταχρίρ

Στο μεταξύ, χιλιάδες διαδηλωτές που ζητούν την παραίτηση του Μόρσι βρίσκονται αυτήν την ώρα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ενόψει της εκπνοής του τελεσιγράφου του στρατού.

Χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία φωνάζουν «Φύγε!» απευθυνόμενοι στον πρόεδρο. Η χθεσινοβραδινή ομιλία του Μόρσι "το μόνο που πέτυχε ήταν να μας ενθαρρύνει να ζητήσουμε ακόμη πιο δυνατά την αποχώρησή του. Θα παραμείνουμε στην Ταχρίρ μέχρι να φύγει, και αυτό θα συμβεί σήμερα, αν θέλει ο Θεός", διαβεβαίωσε ο 55χρονος διαδηλωτής Μάχερ.


madata

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 σχόλια for "Έκτακτο..Στρατιωτικό πραξικόπημα σε εξέλιξη στην Αίγυπτο"

Leave a reply