Breaking News:

Τελευταιες αναρτησεις

Επιλεγμένα

Οι τύποι ξέφυγαν !! Νόμο για ομαδικές απολύσεις εξετάζει η κυβέρνηση.........Απολύσεις χωρίς τα όρια που ισχύουν για τις ομαδικές, με έλεγχο των οικονομικών δεδομένων και χωρίς δικαίωμα άσκησης βέτο από τον υπουργό Εργασίας, θα μπορούν να πραγματοποιούν έως το τέλος του 2013 οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης.

Την πρόβλεψη, με νομοθετική διάταξη έως τα τέλη του 2013, νέου πλαισίου για «ελεύθερες» από το κράτος, αλλά δικαιολογημένες και κατόπιν ελέγχου απολύσεις στις περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων των επιχειρήσεων και την κατάργηση του βέτο σε κάθε περίπτωση, ζήτησαν χθες οι επικεφαλής της τρόικας, σε συνέχεια σχετικής σύστασης του διευθυντή του ΔΝΤ Μπομπ Τράα και των «πιέσεων» από επιχειρήσεις οι οποίες είχαν αντιδράσει στην άρνηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας να εγκρίνει ομαδικές απολύσεις πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.

Το σύστημα

«Σε καμιά άλλη χώρα της Ε.Ε. δεν υπάρχει το καθεστώς το οποίο ισχύει στην Ελλάδα... ακόμη και στην Ολλανδία, όπου γίνεται έλεγχος, το σύστημα είναι διαφορετικό», είπαν οι εκπρόσωποι της τρόικας στη διάρκεια της συνάντησης με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, τον υφυπουργό Β. Κεγκέρογλου και τη γ.γ. Αννα Στρατινάκη, ζητώντας «να υπάρξει εναρμόνιση».

«Χωρίς να αλλάξει ο νόμος για τις ομαδικές απολύσεις» (δηλαδή τα επιτρεπόμενα όρια), όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι «θα υπάρξει μελέτη για την επανεξέταση του διαδικαστικού πλαισίου σε εναρμόνιση με τις πρακτικές που ακολουθούνται στις άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε.» καθώς η αλλαγή δεν εντάσσεται στα προαπαιτούμενα για τη λήψη της επόμενης δόσης.

Όπως γράφει η Ημερησία, ο υπουργός παραδέχθηκε, ότι μόνο στην Ελλάδα (και «υπό όρους» στην Ολλανδία) ισχύει κρατικό «βέτο» στις ομαδικές απολύσεις και τόνισε πως, σε κάθε περίπτωση, θα υπάρχει έλεγχος ώστε να μην «ανοίξουν»... παράθυρα για ανεξέλεγκτες απολύσεις.

Τα όρια των επιτρεπόμενων ανά μήνα απολύσεων

Με τον τελευταίο εργασιακό νόμο 3862/10, τα όρια των απολύσεων είναι:

Μέχρι 6 εργαζόμενοι για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν 20 έως 150 εργαζόμενους και ποσοστό 5% του προσωπικού και μέχρι 30 εργαζόμενοι για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν πάνω από 150.

Απολύσεις που ξεπερνούν αυτά τα όρια θεωρούνται ομαδικές και απαγορεύονται, ακόμη κι αν τηρηθούν οι διαδικασίες (προηγούμενη διαβούλευση), αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εργαζόμενους.

Ο υπουργός Εργασίας μέσα σε δέκα ημέρες από την υποβολή του πρακτικού εκδίδει απόφαση με την οποία μπορεί να παρατείνει τις διαβουλεύσεις για ακόμη είκοσι ημέρες με αίτηση των ενδιαφερομένων, ή να μην εγκρίνει τις απολύσεις. Και μόνο αν δεν εκδοθεί τέτοια απόφαση μέσα στις παραπάνω προθεσμίες, ο εργοδότης μπορεί να πραγματοποιήσει τις απολύσεις στην έκταση που δέχτηκε κατά τις διαπραγματεύσεις.

«Παγωμένος» ο κατώτατος μισθός έως το τέλος του 2016

Στη βάση όσων ισχύουν στην Ε.Ε., συμπλήρωσε ο υπουργός, στηρίζεται και η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για τον «μηχανισμό» καθορισμού του κατώτατου μισθού, που βρίσκεται στη διαδικασία υπογραφής από τους άλλους υπουργούς.

Ο Γιάννης Βρούτσης επαναβεβαίωσε την «κλειδωμένη» -με το Μνημόνιο και τη συμφωνία της τρόικας- απόφαση να παραμείνει «παγωμένος» έως το τέλος του 2016 ο κατώτατος μισθός και ο «μηχανισμός» καθορισμού του (με βάση την ανταγωνιστικότητα, το ύψος της ανεργίας, το ύψος του αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης κ.ά.) να αρχίσει να λειτουργεί από το 2017.

Ο υπουργός δήλωσε, τέλος, ότι δεν τέθηκε θέμα νομιμοποίησης του λοκ άουτ (του δικαιώματος ανταπεργίας του εργοδότη σε απεργία των εργαζομένων), ούτε αλλαγή του καθεστώτος λήψης αποφάσεων για την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων από τα συνδικάτα.

πηγη
ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ.ΕΔΩ.. για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 σχόλια for "Οι τύποι ξέφυγαν !! Νόμο για ομαδικές απολύσεις εξετάζει η κυβέρνηση........."

Leave a reply