Breaking News:

Τελευταιες αναρτησεις

Επιλεγμένα

Ο εφιάλτης στο δρόμο με τη δόση...


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Του Θάνου Αθανασίου


Μόνο 2,2 από τα συνολικά 8,1 δισ. που υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο ενδέχεται να εκταμιευτούν μέσα στο καλοκαίρι, αν τρόικα και κυβέρνηση δεν τα βρουν έως τις 15 Ιουλίου. Ακόμα όμως και έτσι οι Βρυξέλλες καθησυχάζουν τις αγορές, ξεκαθαρίζοντας ότι και χωρίς δόση, χρεοκοπία της χώρας δεν νοείται.

Μια μικρή άβυσσος χωρίζει την τρόικα και το ελληνικό οικονομικό επιτελείο σε ότι αφορά την επικύρωση της παρακολούθησης εκτέλεσης του οικονομικού προγράμματος, γνωστή και ως «έλεγχος για τη δόση». Σύμφωνα με παρασκηνιακή ενημέρωση που έγινε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες με παρόντες εκπροσώπους του ελληνικού και κοινοτικού τύπου, «οι ελληνικές αρχές δεν πληρούν αυτή τη στιγμή τις προϋποθέσεις για εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου».

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, ο οποίος επιφυλάσσεται να έχει την απόλυτη εικόνα της κατάστασης μέχρι το πρωί της Τετάρτης, καταγράφεται υστέρηση τόσο στο δημοσιονομικό σκέλος, όσο και στο διαρθρωτικό, με βασικό αγκάθι το πρόγραμμα της κινητικότητας. «Ακόμα και αν η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσει μέτρα για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό για το 2013, σε διάφορους τομείς του προϋπολογισμού και του συστήματος πρόνοιας, όπως μας ενημέρωσαν το ορόσημο για την ένταξη 12.500 ατόμων στο πρόγραμμα κινητικότητας δεν είναι έτοιμο», σημειώνει ο αξιωματούχος. Ως εκ τούτου, αναφέρει, «με την εξέλιξη του ελέγχου το eurogroup της 8ης Ιουλίου δεν θα είναι σε θέση να εξετάσει εισήγηση για την Ελλάδα, άρα και εκταμίευση δόσης».

Κύκλοι της Κομισιόν σχολιάζουν πως η πάγια διαδικασία προβλέπει ότι η τρόικα φτιάχνει ένα πλήρες ραπόρτο, όταν έχει συμφωνήσει με τις ελληνικές αρχές, το ραπόρτο πάει πρώτα στο euro working group, το EWG φτιάχνει μια εισήγηση για εκταμίευση ή όχι της δόσης και η εισήγηση πάει στο eurogroup μαζί με μια σχετική εντολή στο διοικητικό συμβούλιο του EFSF/ ESM. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το EWG που συνεδριάζει σήμερα δεν σκοπεύει να φτιάξει εισήγηση επί των ευρημάτων της τρόικας, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία με τις ελληνικές αρχές.

Ο χρόνος πιέζει και το eurogroup του Ιουλίου έχει χαθεί. Ο πραγματικός χρόνος για επιτευχθεί μια συμφωνία στην Αθήνα είναι μόλις η 15η Ιουλίου. Μετά οι ευρωθεσμοί μπαίνουν σταδιακά σε ρυθμούς διακοπών και το EWG θα χρειαστεί ειδική εντολή για συζητήσει θέμα Ελλάδας.

Συνεπώς είναι εξαιρετικά αβέβαιο αν η κυβέρνηση θα λάβει 8,1 δισ. που υπολογίζε μέσα στο καλοκαίρι. Βεβαίως, 8,1 δισ. είναι το σύνολο διαφόρων καταβολών και όχι η δόση του μνημονίου. Η δόση των Ευρωπαίων είναι μόλις 4,1 δισ. 1,8 δισ. εκταμιεύει το ΔΝΤ και σε 2,2 δισ. υπολογίζονται τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα χαρτοφυλάκιά τους σε ελληνικά ομόλογα: 8,1 δισ. στο σύνολο.

Η δόση των 4,1 δισ. δεν μπορεί να εκταμιευτεί χωρίς συμφωνία για την κινητικότητα. Ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία ενδέχεται το ποσό να σπάσει και να αποδοθεί με την επιβεβαίωση της εκτέλεσης μικρότερων οροσήμων ή προαπαιτούμενων που θα βάλει το EWG, το eurogroup ή η τρόικα.

H δόση των 1,8 δισ. από το ΔΝΤ δεν μπορεί να εγκριθεί από το ΔΣ του Ταμείου χωρίς συμφωνία για το πως θα καλυφθούν οι δημοσιονομικές τρύπες σε έσοδα και ασφαλιστικά ταμεία. Ο τρόπος αφορά την κυβέρνηση αλλά θα πρέπει να είναι αξιόπιστος. Αν ωστόσο η κυβέρνηση επιλέξει να μειώσει συντάξεις αντί να κάνει πραγματικές τομές τότε θα χάσει πολλούς πόντους στα μάτια των εταίρων που γνωρίζουν την έκρυθμη πολιτική και κοινωνική κατάσταση. «Επιλογές υπάρχουν» λένε στις Βρυξέλλες και δείχνουν προς την ενοποίηση των ταμείων, την κατάργηση του εφάπαξ και των διαφόρων συντεχνιακών προνομίων. «Αν κόψουν από τις συντάξεις των ασφαλισμένων του ιδιωτικού τομέα θα είναι πολύ άσχημο, αλλά το μόνο που μπορεί να κάνει η DGECFIN είναι να γράψει μια πολύ άσχημη παράγραφο στο επόμενο paper για την Ελλάδα», σχολιάζει η πηγή που ενημέρωσε το real.gr.

Εν τέλει, τα μόνα λεφτά που μπορεί να εισπράξει η κυβέρνηση θα είναι τα 2,2 δισ. από τα κέρδη των SNPs. Για αυτά συντάσσεται μια παράλληλη έκθεση χωρίς να υπάρχει απόλυτο δέσιμο με τα ορόσημα της τρόικας.

Για τα 4,1 και τα 1,8 δισ. από EFSF και ΔΝΤ υπάρχει και ο Σεπτέμβριος - αν φυσικά τρόικα και ελληνικές αρχές δεν τα βρουν ως τις 15 Ιουλίου.

ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ.ΕΔΩ.. για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 σχόλια for "Ο εφιάλτης στο δρόμο με τη δόση..."

Leave a reply