Breaking News:

Τελευταιες αναρτησεις

Επιλεγμένα

Καλούν Παπαδήμο ως ύστατη λύση - Στον αέρα η κυβέρνηση συνεργασίας - Σαμαράς: Οικουμενική με όρους ή κυβέρνηση μειοψηφίας... και οι όροι Κουβέλη - Αρνείται εμπλοκή ο ΣΥΡΙΖΑ - Μάχη να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ κόντρα στη δραχμή


(upd14)Σε ένα συνεχές παιχνίδι όρων και διλημμάτων έχει εξελιχθεί το μετεκλογικό πολιτικό τοπίο στη βάση του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Αυτή την ώρα ο πρώην πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος συναντάται στο προεδρικό μέγαρο με τον Κ. Παπούλια, για να συζητήσουν για τις πολιτικές εξελίξεις. Διαρροές αναφέρουν ότι η κλήση Παπαδήμου σχετίζεται με την πρόταση που θα κάνει ο κ. Παπούλιας στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, σε περίπτωση που αποβεί άκαρπη και η τρίτη διερευνητική εντολή που έχει στα χέρια του ο Ευ. Βενιζέλος. Τα πέντε κόμματα που βρίσκονται στο πλάνο του σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης φαίνεται ότι συμφωνούν μόνο σε έναν όρο: Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής. Ο κ. Παπούλιας πιθανόν να κάνει μία τελευταία προσπάθεια ώστε να αποφευχθούν οι νέες εκλογές, προτείνοντας τον κ. Παπαδήμο ως πρωθυπουργό. Ο Παπαδήμος ωστόσο ενημερώνει και για τον συναγερμό που έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών ενόψει του ομολόγου που λήγει στις 15 Μαΐου. Αν η Ελλάδα μείνει ακυβέρνητη δεν θα μπορέσει να αποφύγει το νέο credit event με αφορμή το ομόλογο που λήγει 15 Μαΐου ύψους μαζί με τους τόκους 436 εκατ και είναι αγγλικού δικαίου. Το υπουργείο οικονομικών έχει προτείνει να πληρωθεί το εν λόγω ομόλογο. Παράλληλα, ο ΟΔΔΗΧ καταβάλλει προσπάθεια σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών ώστε να διευθετηθεί το πρόβλημα. Ωστόσο αν δεν υπάρξει πολιτική παρέμβαση μπορεί να υπάρξει ακόμη και στάση πληρωμών. Χωρίς κυβέρνηση, το πρόβλημα εντείνεται. Οι λύσεις για την διευθέτηση της πληρωμής των ομολόγων αυτών είναι 3 1)Να υπάρξει μια χρονική παράταση στην αποπληρωμή του και να πληρωθεί εν συνεχεία με σχετικά ευνοϊκούς όρους. 2)Να υποστεί haircut αλλά αυτό θα σημαίνει credit event και θα πληρωθούν τα CDS του συγκεκριμένου ομολόγου 3)Να μην πληρωθεί και να υπάρξει στάση πληρωμών. Παράλληλα, ενώ χτες το βράδυ διαφαινόταν συνεργασία μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, μέσα σε λίγες ώρες όλα άλλαξαν. Ο Φ. Κουβέλης της ΔΗΜΑΡ έθεσε ως αυστηρό όρο τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ στην οικουμενική, ενώ ο Αντ. Σαμαράς πρότεινε να υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με δύο όρους: να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή πορεία και να επαναδιαπραγματευτούν οι όροι του Μνημονίου υπέρ της ανάπτυξης. Εάν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα τότε να δημιουργηθεί κυβέρνηση μειοψηφίας χωρίς όμως τη συμμετοχή της ΝΔ.
Λαφαζάνης: Όνειρο θερινής νυκτός η εμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ στην οικουμενική κυβέρνηση
Όνειρο θερινής νυκτός χαρακτήρισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα είναι μια ρώσικη σαλάτα, δεν θα έχει κοινό προγραμματικό παρονομαστή και οι δυνάμεις που θα την συναπαρτίζουν θα τραβάνε ο ένας από τη μια μεριά και ο άλλος από την άλλη», σχολίασε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 και υποστήριξε πως αποτελεί κοροϊδία ότι αυτή η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο. Αλλωστε, σημείωσε, σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο, μάλιστα και ημερομηνία λήξης, προβλέπει το ίδιο το μνημόνιο.
Κουβέλης: Σε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ η ΔΗΜΑΡ δεν συμμετέχει - Χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση
Τον όρο συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ στην οικουμενική κυβέρνηση επανέλαβε ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. "Σε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ η ΔΗΜΑΡ δεν συμμετέχει. Χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση", δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο κ. Κουβέλης για να συμπληρώσει πως "υπάρχει ο δρόμος του αριστερού ευρωπαϊσμού". "Θα περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή, ελπίζοντας πως θα αποδείξουν όλοι πως αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών" σημείωσε επίσης ο κ. Κουβέλης. «Εξακολουθώ να λέω το ίδιο που έλεγα προεκλογικά, δε θα πάρω μέρος σε μία συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, η οικουμενική κυβέρνηση πρέπει να έχει εκείνες τις δυνάμεις που επέλεξε ο λαός με την ψήφο του», είχε διαμηνύσει ήδη από το πρωί ο επικεφαλής της Δημ. Αρ. μιλώντας στο ΣΚΑΙ. Η φθορά που υπέστη το ΛΑΟΣ πριν από μερικούς μήνες με τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου φαίνεται ότι έχει γίνει μάθημα στα μικρότερα κόμματα, με τον Φ. Κουβέλη να θέτει πλέον ζήτημα συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ.
www.bankingnews.g

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 σχόλια for "Καλούν Παπαδήμο ως ύστατη λύση - Στον αέρα η κυβέρνηση συνεργασίας - Σαμαράς: Οικουμενική με όρους ή κυβέρνηση μειοψηφίας... και οι όροι Κουβέλη - Αρνείται εμπλοκή ο ΣΥΡΙΖΑ - Μάχη να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ κόντρα στη δραχμή"

Leave a reply