Breaking News:

Τελευταιες αναρτησεις

Επιλεγμένα

Τελειώστε με την ΑΤΕ Bank μέσα σε 10 μέρες ή κλείστε την

http://feeds.feedburner.com/wradrasis/fcEE
Αυστηρότατο μήνυμα έστειλε χθες η Τρόικα προς την ελληνική κυβέρνηση και την τράπεζα της Ελλάδος ζητώντας μέσα σε 10 ημέρες να έχουν βρει λύση για την ΑΤΕ Bank.

 Σύμφωνα με πηγές η λύση που έχει προκριθεί δηλαδή η διάσπαση της ΑΤΕ σε καλή και κακή τράπεζα μέσα σε ένα πλαίσιο ήπιου διαχωρισμού φαίνεται ότι αποτελεί το πιθανότερο σενάριο.


Την λύση αυτή προωθεί η Τράπεζα της Ελλάδος και κατά το πιθανότερο σενάριο θα υιοθετηθεί. Ωστόσο η πολιτική διάσταση του ζητήματος επιβραδύνει τις εξελίξεις όταν η Τρόικα ζητά επίσπευση ενώ η συμπόρευση του διοικητή της ΑΤΕ Θ Πανταλάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ και η ταυτοποίηση απόψεων γεννά ερωτηματικά.

 Κατά πληροφορίες η επίθεση που εξαπέλυσε ο Θ. Πανταλάκης κατά του πρωθυπουργού, της Κυβέρνησης και της ΤτΕ έχουν ενοχλήσει σφόδρα το κυβερνητικό επιτελείο το οποίο πιθανότατα να ζητήσει άμεσα την παραίτηση Πανταλάκη. Κατά ορισμένες πληροφορίες που δεν έχουν διασταυρωθεί ίσως είναι και θέμα ελάχιστων ημερών να υπάρξουν διοικητικές αλλαγές στην ΑΤΕ.

 Η ώρα της κρίσεως πάντως πλησιάζει για την ΑΤΕ καθώς πρέπει άμεσα να παρθεί μια απόφαση. Θα ιδιωτικοποιηθεί με προοπτική να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας ή θα παραμείνει ως έχει μια παθογενής κατάσταση; Είναι γεγονός ότι η τεράστια κεφαλαιακή ανεπάρκεια της ΑΤΕ προήλθε από το PSI+ και όχι λόγω δανείων.

 Ωστόσο το ελληνικό δημόσιο ως βασικός μέτοχος δεν ενδιαφέρεται ή δεν δύναται να την ανακεφαλαιοποιήσει ενώ και η Τρόικα δεν επιθυμεί το ΤΧΣ να αναλάβει όλο το βάρος της ΑΤΕ. Απαιτείται άμεσα μια λύση καθώς η τράπεζα διατρέχει σοβαρό κίνδυνο. Το core tier 1 της ΑΤΕ βρίσκεται στο -28% με -30% που αποτελεί ιστορικό αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών. Η τράπεζα με αυστηρούς εποπτικούς κανόνες πρέπει να κλείσει.

 Όμως η ΤτΕ έχει εισηγηθεί μια πρόταση που είναι ορθή. Να υιοθετηθεί μια ήπιας μορφής διάσπαση σε good και bad κοινώς το μεγαλύτερο μέρος της ΑΤΕ θα παραμείνει σε good και θα διαχωριστούν όλες οι μη χρηματοοικονομικές θυγατρικές. Η ΣΕΚΑΠ μια όχι απλά ζημιογόνος αλλά άκρως προβληματική εταιρία δεν έχει κανένα λόγο να παραμένει στην τράπεζα η οποία την οδηγεί σε ειδική εκκαθάριση.

 Εν συνεχεία θα πωληθεί σε υποψήφιες τράπεζες όπου όλες ή σχεδόν όλες οι τράπεζες ενδιαφέρονται. Πειραιώς, Eurobank, Εθνική ενδιαφέρονται. Η Πειραιώς ωστόσο λόγω της διασφάλισης των θέσεων εργασίας έχει και το πλεονέκτημα.

bankingnews

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 σχόλια for "Τελειώστε με την ΑΤΕ Bank μέσα σε 10 μέρες ή κλείστε την"

Leave a reply