Breaking News:

Τελευταιες αναρτησεις

Επιλεγμένα

Παράλυτη γυναίκα κίνησε με τη σκέψη της ρομποτικό χέρι


Παράλυτη γυναίκα κατάφερε να ελέγξει ένα ρομποτικό χέρι με τη σκέψη της, αναφέρει αμερικανική έρευνα.
Η 53χρονη γυναίκα που είναι παράλυτη από το λαιμό και κάτω μπόρεσε να πιάσει επιδέξια και να κινήσει αντικείμενα όπως κάνει ένα φυσιολογικό χέρι.
Χρησιμοποιήθηκε εμφυτεύσιμο υλικό στον εγκέφαλο, για τον έλεγχο του ρομποτικού χεριού, αναφέρει η έρευνα του περιοδικού ‘Lancet.’
Ειδικοί δήλωσαν ότι πρόκειται για αξιοσημείωτο επίτευγμα.
Η γυναίκα διαγνώστηκε με εκφυλιστική νόσο της σπονδυλικής στήλης πριν 13 χρόνια και σταδιακά έχασε τον έλεγχο του σώματός της. Τώρα μπορεί να κινήσει τα πόδια και τα χέρια της,
Εμφυτεύτηκαν 2 αισθητήρες, ο καθένας 4 επί 4 μιλιμέτρ στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου.
Εκατοντάδες μικροσκοπικές βελόνες σε κάθε αισθητήρα λαμβάνουν την ηλεκτρική ενέργεια από περίπου 200 εγκεφαλικά κύτταρα.
Ο καθηγητής Andrew Schwartz, από το πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, δήλωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούν μεταξύ τους οι νευρώνες αφορά το πόσο γρήγορα εκπυρσοκροτούν παλμούς και η συγκεκριμένη ιδιότητα κλείδωσε στο πείραμα.
Οι ηλεκτρικοί παλμοί στον εγκέφαλο, στη συνέχεια μεταφράζονται σε διαταγές κίνησης του χεριού, που λυγίζει στον αγκώνα, τον καρπό και μπορεί να πιάσει ένα αντικείμενο.
Η γυναίκα μπόρεσε να ελέγξει το χέρι μετά τη δεύτερη ημέρα εκπαίδευσης και έγινε όλο και περισσότερο ικανή σε διάστημα 14 εβδομάδων.
Η έρευνα αναφέρει ότι η γυναίκα κέρδισε συντονισμό, ικανότητα και ταχύτητα σχεδόν παρόμοια με αυτή ενός ανθρώπου ικανού να κινεί το σώμα του, μέχρι το τέλος της έρευνας.
Ο καθηγητής Schwartz, δήλωσε ότι ποτέ προηγουμένως δεν είχαν επιτευχθεί τόσο καλές κινήσεις. Εκτιμά ότι αποτελεί πειστική ένδειξη ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα είναι θεραπευτική για ανθρώπους με τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη.
Τα αποτελέσματα αφορούν το εργαστήριο, επομένως είναι μικρής βοήθειας για το σπίτι.
Υπάρχουν προσπάθειες να δοθεί αίσθηση στα προσθετικά χέρια για την αποκατάσταση της αφής.
Πηγές: ‘Lancet.’

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 σχόλια for "Παράλυτη γυναίκα κίνησε με τη σκέψη της ρομποτικό χέρι"

Leave a reply