Breaking News:

Τελευταιες αναρτησεις

Επιλεγμένα

Θεραπεία – «δούρειος ίππος» κατά του καρκίνου του προστάτη

Μια πειραματική θεραπεία ενάντια στον καρκίνο του προστάτη κατάφερε να εξαλείψει τελείως τη νόσο σε πειραματόζωα, πιάνοντας «στον ύπνο» τα καρκινικά κύτταρα, ανακοίνωσαν ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ακολουθώντας την τακτική του Δούρειου Ίππου η ερευνητική ομάδα έκρυψε μέσα στο ανοσοποιητικό σύστημα ιούς που εξοντώνουν τον καρκίνο, ώστε να τον αιφνιδιάσουν και να του επιτεθούν.
Και ακριβώς όπως είχε συμβεί…στην Τροία, έτσι κάποια στιγμή και οι συγκεκριμένοι ιοί- μερικές δεκάδες χιλιάδες ιών για την ακρίβεια- βγήκαν από την κρυψώνα τους και επιτέθηκαν για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα.
Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα «συναρπαστικό», ωστόσο επισημαίνουν ότι απαιτούνται και δοκιμές σε ανθρώπους για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα της μεθόδου.
Η χρήση ιών για την εξόντωση ταχέως αναπτυσσόμενων όγκων είναι ένας αναδυόμενος τομέας στη θεραπεία του καρκίνου, όμως μία από τις προκλήσεις είναι η διείσδυση αυτών των ιών βαθιά μέσα στον όγκο, όπου μπορούν να κάνουν τη ζημιά.
«Το πρόβλημα είναι η διείσδυση» ανέφερε στο BBC η καθηγήτρια ανοσολογίας Claire Lewis από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, η οποία διευθύνει μια ερευνητική ομάδα η οποία χρησιμοποιεί τα λευκά αιμοσφαίρια ως «δούρειους ίππους» ενάντια στα καρκινικά κύτταρα.
Η μέθοδος
Μετά την εφαρμογή χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας για τη θεραπεία του καρκίνου, προκύπτει σημαντική βλάβη στον καρκινικό ιστό. Αυτό προκαλεί μια αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία πλημμυρίζουν την περιοχή για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών.
«Εμείς, ωστόσο, χρησιμοποιούμε αυτά τα αιμοσφαίρια ως «δούρειους ίππους» όπου έχουμε κρύψει ιούς με αντικαρκινική δράση. Με τον τρόπο αυτό, οι ιοί καταφέρνουν να εισχωρήσουν στην καρδά του όγκου», εξηγεί η Lewis.
Στη μελέτη, τα πειραματόζωα εγχύθηκαν με τα λευκά αιμοσφαίρια-δούρειους ίππους, δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας. Μετά από περίπου 12 ώρες τα λευκά αιμοσφαίρια…ανατινάχτηκαν και από μέσα τους εκτινάχθηκαν μέχρι και 10.000 αντικαρκινικοί ιοί, οι οποίοι κατάφεραν να μολύνουν και να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα.
Μετά από 40 ημέρες, όλα τα πειραματόζωα εξακολουθούσαν να ζουν, χωρίς να παρουσιάζουν την παραμικρή ένδειξη καρκινικού όγκου.
Η καθηγήτρια Lewis δήλωσε: «Καταφέραμε να εξαλείψουμε πλήρως τους όγκους. Είναι σίγουρα μια πρωτοποριακή ιδέα, αλλά πρέπει να δούμε εάν μπορεί να εφαρμοστεί και στον άνθρωπο».
Οι Βρετανοί ερευνητές εκτιμούν ότι θα αρχίσουν να εφαρμόζουν πειραματικά την αντικαρκινική θεραπεία του Δούρειου Ίππου, σε ανθρώπους, μέσα στο 2013.
Πηγή: healthpress.gr

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 σχόλια for "Θεραπεία – «δούρειος ίππος» κατά του καρκίνου του προστάτη"

Leave a reply