Breaking News:

Τελευταιες αναρτησεις

Επιλεγμένα

Εθνική και Eurobank θα κρατικοποιηθούν σύμφωνα με κυβερνητική πηγή – Το νέο σχήμα θα χρειαστεί συνολικά 15 δισ κεφάλαια και η αύξηση κεφαλαίου θα είναι 9-10 δισ – Με πώληση περιουσιακών στοιχείων δεν καλύπτεται το 10%


(upd3)«Η Εθνική με την Eurobank θα κρατικοποιηθούν» σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητική πηγή.
«Το σχήμα Εθνικής με την Eurobank χρειάζεται πολλά δισεκατομμύρια για να ανακεφαλαιοποιηθεί.
Τα ασφαλιστικά Ταμεία Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου που κατέχουν 16,4% της Εθνικής λόγω του PSI+ έχουν οριακά κεφάλαια. Δεν βλέπω κάποιο τρόπο ώστε να παραμείνει ιδιωτικό το σχήμα Εθνικής – Eurobank. Πιστεύω ότι η διοίκηση της Εθνικής θα εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες αλλά ίσως να μην αυτοσκοπός η Εθνική να μείνει ιδιωτική»
Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζα καθώς και η διοίκηση της Eurobank έχουν νομική και ηθική υποχρέωση να πάρουν ξεκάθαρη θέση.
Υπάρχει όντως κίνδυνος κρατικοποίησης της Εθνικής τράπεζας και αν ναι τι πράττει η διοίκηση;
Η συμμετοχή στην επαναγορά του χρέους επιδείνωσε ή διευκόλυνε την προσπάθεια να εμφανιστεί με θετική καθαρή θέση η Εθνική τράπεζα;
Ως www.bankingnews.gr θεωρούμε ότι είναι ηθικό και πρέπον η διοίκηση να ενημερώσει την επενδυτική κοινότητα και τους 330 χιλιάδες μετόχους των 2 τραπεζών για το αν η κρατικοποίηση μπορεί να αποφευχθεί ή όχι.
Δεν μπορεί να αιωρείται το ζήτημα αυτό εις βάρος τόσων χιλιάδων μετόχων.
Για κάθε διοίκηση πρέπει να είναι αυτοσκοπός να παραμείνει ιδιωτική τράπεζα με οποιαδήποτε κόστος.

Όμως ποια είναι η πραγματική κατάσταση με την Εθνική;

Η Εθνική θα χρειαστεί μαζί με την Eurobank 15 δις ευρώ κεφάλαια και περίπου 10 δις ευρώ σε αύξηση κεφαλαίου.
Άρα θα χρειαστεί οι ιδιώτες μέτοχοι να καλύψουν το 10% της ελάχιστης συμμετοχής.
Με τα ασφαλιστικά Ταμεία αποδεκατισμένα κεφαλαιακά και με αρνητική καθαρή θέση το σχήμα Εθνικής – Eurobank έχει αντικειμενικό πρόβλημα να προσελκύσει ιδιωτικό κεφάλαιο.
Η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό.
Αρχικώς είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση με βάση διαρροές ότι η Εθνική είχε βρει εγγυητή ανάδοχο για να καλύψει το 10% της ελάχιστης συμμετοχής. Είχα αναφερθεί η Citigroup και η Deutsche bank που ωστόσο διαψεύστηκαν.
Όμως οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η Εθνική βρίσκεται εν δυνάμει κρατικοποιούμενη.
Ελλείψει βασικού μετόχου και με αποδεκατισμένα τα ασφαλιστικά ταμεία η κάλυψη του 10% της ελάχιστης συμμετοχής είναι απίθανη αφού και με τον αναβαλλόμενο φόρο που δόθηκε ως αντάλλαγμα για την επαναγορά, το νέο σχήμα δεν επανέρχεται σε θετική καθαρή θέση.
Επίσης αν πουλούσε περιουσιακά στοιχεία π.χ. το 20% της Finansbank έναντι 1 δις ευρώ τα κεφάλαια αυτά δεν μπορούν να καλύψουν το 10% της ελάχιστης συμμετοχής αλλά θα μειώσουν συνολικά την κεφαλαιακή απάιτηση. π.χ. τα 15 δισ θα μειωθούν στα 14 δισ και θα επανακαθοριστεί η σχέση αμκ με μετατρέψιμα ομόλογα τα Cocos.
Με τα τωρινά δεδομένα η Εθνική θα αποτιμάται με P/BV στο 1,4 με 1,5 όταν το σύνολο των υγιών ευρωπαϊκών τραπεζών είναι στο 0,6 με 0,7.
Δηλαδή αν υποθέσουμε ότι η τιμή της αμκ προσδιοριζόταν στο 0,80 ή 0,60 ευρώ η μετοχή θα έτεινε να συγκλίνει προς την τιμή της αύξησης κεφαλαίου.
Όμως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση χρηματιστηριακά η Εθνική θα ήταν πανάκριβη λόγω P/BV.
Πάντως δεν είναι τυχαίο ότι η KBW έχει θέσει τιμή στόχο για την Εθνική τα 0,40 ευρώ.


Η μετοχή δομή της Εθνικής τράπεζας έχει ως εξής.
Ταμεία ΝΠΔ 12,1%
Ταμεία ΝΠΙΔ 4,3% ,
Εκκλησία 1,5%
Θεσμικοί επενδυτές εσωτερικού
Οι ξένοι 26,8%
4 ξένοι κατέχουν πάνω από 1% έκαστος
Bank of New York Mellon 3,9%
Μικρομέτοχοι 43,3%

www.bankingnews.gr

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 σχόλια for "Εθνική και Eurobank θα κρατικοποιηθούν σύμφωνα με κυβερνητική πηγή – Το νέο σχήμα θα χρειαστεί συνολικά 15 δισ κεφάλαια και η αύξηση κεφαλαίου θα είναι 9-10 δισ – Με πώληση περιουσιακών στοιχείων δεν καλύπτεται το 10%"

Leave a reply