Breaking News:

Τελευταιες αναρτησεις

Επιλεγμένα

Περιχαρακώνονται επικίνδυνα τα έσοδα των τραπεζών - Από το PSI+ και πουλώντας τα ομόλογα έχασαν 1,8 δισ σε τόκους


Περιχαρακώνονται επικίνδυνα τα έσοδα των τραπεζών.
Η μόνη πηγή εσόδων για τις ελληνικές τράπεζες είναι πλέον μόνο τα δάνεια τα οποία ωστόσο αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων με το NPLs να αυξάνεται και η ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων να επιδεινώνεται δραματικά.
Ποιες ήταν οι πηγές εσόδων των τραπεζών;
1)Κατά βάση πέραν των δανείων, τα ελληνικά ομόλογα κατείχαν από 45 έως 50 δις ευρώ προ PSI+ ενώ πουλώντας και τα τελευταία εναπομείναντα δάνεια έχασαν 1,8 δις ευρώ σε τόκους από τα ομόλογα.
Τόσοι ήταν οι τόκοι που λάμβαναν ετησίως οι ελληνικές τράπεζες όταν κατείχαν συνολικό χρέος 45-50 δις ευρώ.
Άρα έχασαν μια σταθερή αξία ένα σταθερό έσοδο από τους τόκους των ομολόγων.
Με την επαναγορά χρέους πούλησαν όλα τα ομόλογα άρα τα έσοδα από κρατικούς τίτλους είναι ελάχιστα και αφορούν βαλκανικών ή τρίτων χωρών ενώ εξαίρεση αποτελεί η Finansbank που συνεχίζει να διατηρεί Τουρκικό κρατικό χρέος στα χαρτοφυλάκια της.
2)Οι τράπεζες έχασαν ένα βασικό έσοδο και ταυτόχρονα εμφανίζουν ένα πολύ υψηλό έξοδο.
Έχοντας δανειστεί 100 δις από το ELA της ΤτΕ πληρώνουν 3% επιτόκιο ετησίως που σημαίνει σε μηνιαία βάση 250 εκατ ευρώ σε τόκους προς την ΤτΕ.
Θεωρητικά σε ετήσια βάση οι τόκοι για το ELA μπορούν να φθάσουν τα 3 δις. Λέμε θεωρητικά γιατί είναι αυξομειούμενη η εξάρτηση των τραπεζών από το ELA της ΤτΕ σε μηνιαία βάση.
3)Οι τράπεζες μπορεί να έχασαν καταθέσεις 82 δις ευρώ αλλά γλίτωσαν τόκους που αναλογούν στα 82 δις ευρώ.
Βέβαια αυτό δεν μπορεί να αποτελεί επιχείρημα αλλά στην ζυγαριά των εσόδων και εξόδων όλα πρέπει να προσμετρώνται.
Περίπου 200 εκατ ευρώ μηνιαίως γλιτώνουν οι ελληνικές τράπεζες από το γεγονός ότι οι καταθέσεις μειώθηκαν 82 δις ευρώ.
Βέβαια αν συνυπολογιστεί τι χάνουν οι τράπεζες μη έχοντας 82 δις ευρώ καταθέσεις το θεωρητικό όφελος εκμηδενίζεται γιατί πληρώνουν τόκους στην ΤτΕ στο πρόγραμμα ELA έκτακτης παροχής ρευστότητας.
4)Έκτακτα έσοδα από το χρηματιστήριο ούτε καν λόγος.
5)Η μόνη πηγή εσόδων των ελληνικών τραπεζών από την εσωτερική αγορά είναι τα δάνεια.
Μπορεί να ειπωθεί ότι τα έσοδα από τόκους δανείων σε ετήσια βάση κυμαίνονται μεταξύ 9-10 δις ευρώ.
Όμως τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην Ελλάδα για τα προβληματικά δάνεια είναι αναξιόπιστα. Είναι παντελώς αναξιόπιστα.
Η έκθεση της Blackrock που κατέληξε ότι τα προβληματικά δάνεια με στοιχεία Σεπτεμβρίου 2011 είναι 30,8 δις είναι επίσης αναξιόπιστη.
Δεν είναι δυνατό η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα προβληματικά δάνεια φθάνουν στο 27% ή 23 δις ευρώ στο σύνολο των δανείων ύψους 90 δις ευρώ περιλαμβανομένων των κατοίκων και μη κατοίκων της Κύπρου και στην Ελλάδα με 230 δις δάνεια εντός χώρας τα NPLS να βρίσκονται στο 20%.
Στην Κύπρο άλλαξαν την προηγούμενη μεθοδολογία αποτίμησης του πιστωτικού κινδύνου. Με βάση την παλιά μεθοδολογία το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν 16,6 δισ. ευρώ, ενώ με τη νέα μεθοδολογία, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων έφθασε στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 23 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα που είναι ο πυρήνας του προβλήματος επέδειξε καλύτερη συμπεριφορά σε σχέση με την Κύπρο;
Αδύνατο.
Στην Ελλάδα οι Κυπριακές τράπεζες εμφάνισαν τα μεγαλύτερα προβλήματα και οι ελληνικές συμπεριφέρθηκαν καλύτερα;
Αδύνατο.
Ποια είναι η πραγματική εικόνα των τραπεζών όσον αφορά τα προβληματικά δάνεια;
Με βάση τραπεζίτες τα πραγματικά προβληματικά δάνεια στο σύστημα φθάνουν τα 69-70 δις ευρώ  ή 30% του συνόλου των δανείων που διαμορφώνονται στα 230 δις ευρώ.
Να σημειωθεί δε ως μέτρο σύγκρισης ότι η διαγνωστική μελέτη της Blackrock κατέληξε ότι τα προβληματικά δάνεια στην Ελλάδα είναι 30,8 δις ευρώ ενώ το πραγματικό μέγεθος πλησιάζει τα 70 δις ευρώ.

www.bankingnews.gr

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 σχόλια for "Περιχαρακώνονται επικίνδυνα τα έσοδα των τραπεζών - Από το PSI+ και πουλώντας τα ομόλογα έχασαν 1,8 δισ σε τόκους"

Leave a reply