BINTEO ΣΟΚ - Το ξέσπασμα μπροστά στην κάμερα του ωρομίσθιου πατέρα, που πέρασε στην ανεργία.
Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησε το Έκτακτο Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό (ΕΩΚΠ) και η συνδικαλιστική οργάνωση ΔΕΕΚΔΩΚΟ-ΔΕΟΚ, εκφράζοντας απογοήτευση για την απόφαση να μην επαναπροσληφθούν 992 άτομα.Οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν ένα μεγάλο πανό που έγραφε:....
«Δώστε μας δουλειά αντί ανεργιακό» και άλλα μικρά, τα οποία, μεταξύ άλλων, έγραφαν: «Ψωμί με εργασία όχι πείνα με ανεργία», «Μην μας πετάτε στο δρόμο».
Σε μια στιγμή ο πολύτεκνος πατέρας που στέκεται πίσω από το κεντρικό πανό, δεν αντέχει. Ξεσπά.. Αρχίζει να βγάζει τα ‘σώψυχά του. Λέει τα παράπονά του με πόνο ψυχής και δεν αντέχει. Λυγίζει μπροστά στην κάμερα. Κρύβει με την παλάμη το πρόσωπο… Δεν θέλει να τον βλέπουν σε τέτοια κατάσταση… Είναι αξιοπρεπής…
«Είμαστε πολύτεκνοι. Έχουμε ανάγκη τη δουλειά μας. Θέλουμε να ζήσουμε. Έχουν και τα παιδιά μας ίσα δικαιώματα με τα παιδιά των υποψηφίων. Ως πότε θα αντέξουμε; Ως πότε; Έλεος! Έλεος!» λέει με βροντερή φωνή, που αρχίζει να σπάζει σταδιακά ο πονεμένος πατέρας.
Το συγκλονιστικό ξέσπασμα του άνεργου πατέρα από 24hcomcy
Σε ψήφισμα, το οποίο αναγνώσθηκε και εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και το οποίο επιδόθηκε από αντιπροσωπεία της ΔΕΟΚ και του ΕΩΚΠ σε εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει ότι «το Έκτακτο Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό και η συνδικαλιστική οργάνωση που τους στηρίζει και συμπαραστέκεται σήμερα ΔΕΕΚΔΩΚΟ-ΔΕΟΚ εκφράζουν την έντονη πικρία, απογοήτευση και απαρέσκεια τους για την άδικη απόφαση, κατ’ εντολή της ΤΡΟΙΚΑ, να μην επαναπροσληφθούν 992 άτομα που προσφέρουν εδώ και πολλά χρόνια τις υπηρεσίες τους στο κυπριακό κράτος».
«Εμείς οι εκατοντάδες άτομα ΕΩΚΠ υπηρετούμε και προσφέρουμε εργασία, κόπο και μόχθο για πολλά χρόνια με καθεστώς έκτακτης/εποχιακής απασχόλησης με χαμηλούς μισθούς, περιορισμένα ωφελήματα και δικαιώματα γι’ αυτό και αναμένουμε αξιοπρεπή και ανθρώπινη μεταχείριση από τον εργοδότη μας το κυπριακό δημόσιο. Καμιά άλλη ομάδα ή και κατηγορία εργαζομένων του δημόσιου και ευρύτερου δημοσίου τομέα δεν αντιμετωπίσθηκε, παρά τα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα και μέτρα λιτότητας, με την σκληρότερη επιλογή, δηλαδή την απόλυση και απώλεια της απασχόλησης», προσθέτει.
Αναφέρει, επίσης, ότι οι πολύχρονες υπηρεσίες τους στοιχίζουν στο κράτος το περιορισμένο ετήσιο ποσό των περίπου 9,6 εκατ. ευρώ.
«Ένα ασήμαντο ποσοστό του ολικού εξόδων των δημόσιων δαπανών. Ποσό που είμαστε σίγουροι και πεπεισμένοι ότι για να καλυφθούν οι εργασίες και τα καθήκοντα μας που είναι τόσο απαραίτητα στα Τμήματα που μας απασχολούν θα δαπανηθεί κυρίως με αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα», συμπληρώνει.
Το ΕΩΚΠ δηλώνει, στο ψήφισμά του, ότι είναι αποφασισμένο να αγωνισθεί για να αποτρέψει την άδικη απόφαση σε βάρος των ιδίων και των οικογενειών τους.
Αναφέρει, ακόμη, ότι η συγκέντρωση διαμαρτυρίας είναι ένας ακόμα τρόπος να τονίσουν ότι αυτό που δικαιούνται και διεκδικούν είναι ευκαιρία εργασίας και μεροκάματου, σε αντίθεση με ανεργία και οικονομική εξαθλίωση που τους ωθεί και καταδικάζει το ίδιο το κράτος που τόσα χρόνια υπηρετούν.
«Η σημερινή συγκέντρωση εξουσιοδοτεί τους εκπρόσωπους μας και τη συντεχνία που μας στηρίζει να μεταφέρουν την αποφασιστικότητα μας για πάλη μέχρι την τελική μας δικαίωση και επαναπρόσληψη στις εργασίες μας στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Πρόεδρο της Βουλής, στους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και στους τρείς βασικούς διεκδικητές της Προεδρίας. Η σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί το Υπουργείο Οικονομικών να προωθήσει άμεσα απόφαση προς όλα τα αρμόδια κυβερνητικά Τμήματα και τη Βουλή να συνεργασθούν για την άμεση επαναπρόσληψη του ΕΩΠ στη βάση και το καθεστώς που ίσχυε μέχρι το 2012. Πρέπει να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα στην Τρόικα αλλά και στο εσωτερικό ότι το κράτος μας δεν μπορεί ούτε και πρέπει να ‘‘πετάξει’’ στην ανεργία 992 και πλέον άτομα και οικογενειάρχες», συμπληρώνει.
Ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδου, σε ομιλία του στην εκδήλωση, είπε ότι πήραν μία πολύ λανθασμένη απόφαση να μην επαναπροσλάβουν σχεδόν χίλια άτομα που δουλεύουν στο δημόσιο εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
«Πήραν αυτή την απόφαση κατ’ εντολή της Τρόικας για να οικονομήσουν 9 περίπου εκατομμύρια το χρόνο. Μία σταγόνα στον ωκεανό για τα μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα, αλλά και για το μεγάλο κρατικό προϋπολογισμό. Εννέα εκατομμύρια τα οποία τελικά θα πληρώσουν σε ανεργιακά, σε δημόσια βοηθήματα, θα πληρώσουν σε αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες», ανέφερε.
Ο κ. Διομήδους είπε ότι έχουν επιχειρήματα να αποδείξουν ότι και το οικονομικό και το κοινωνικό όφελος είναι πολύ περισσότερο όταν τα άτομα αυτά πάνε πίσω στις δουλειές τους παρά αντί δουλειά και μεροκάματο να τους στείλουν στο ανεργιακό και στο δημόσιο βοήθημα.
«Οι δικοί μας οι μισθοί είναι μισθοί φτώχιας. Εάν είναι δυνατό να αρχίσουν οι περικοπές με απολύσεις σε ανθρώπους που για πάρα πολλά χρόνια προσφέρουν με αφοσίωση, με μεράκι, τη δουλειά τους, το κόπο τους με μισθούς φτώχιας και πείνας. Δεν θα το δεχτούμε. Έχουμε προχωρήσει τη διαδικασία διευθέτησης συναντήσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τους τρεις υποψήφιους Προέδρους, με τον Πρόεδρο της Βουλής. Αυτή τη μάχη, αυτό τον αγώνα θα το κάνουμε και όλοι οι έκτακτοι μαζί και είμαι σίγουρος και όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και όσες σήμερα δεν είναι εδώ, δεν επηρεάζουν καθόλου τη πορεία μας, Είμαστε σε επαφή, είμαστε σε επικοινωνία και σύντομα ενωμένο το συνδικαλιστικό κίνημα μαζί με όλους εσάς θα συνεχίσουμε ειρηνικά, κόσμια, αλλά μαχητικά, αποφασιστικά, διεκδικητικά αυτό τον αγώνα», είπε.
Ανέφερε, επίσης, ότι δεν θα σταματήσουν μέχρι να πέσουν οι υπογραφές, μέχρι να υπάρξουν αποφάσεις στο Υπουργείο και στη Βουλή, να πάνε όλοι και όλες πίσω στις δουλειές τους, πίσω στο μεροκάματο.
«Δεν έχουμε διάθεση να πάει κανένας μας στο ανεργιακό, στην απραξία, στα βοηθήματα, στην φτώχεια, στην εξαθλίωση. Εμπρός λοιπόν όλοι μαζί για ένα όμορφο, ήπιο, μαχητικό και πετυχημένο αγώνα», πρόσθεσε.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Διομήδου είπε ότι δεν θα σταματήσουν πουθενά «Ασφαλώς πάντα στα πλαίσια της νομιμότητας και της τάξης», συμπλήρωσε.
Σε παρατήρηση μέχρι πού θα φτάσουν για να αρθεί αυτή η αδικία, όπως είπε, και να επαναπροσληφθούν τα 992 άτομα, ο κ. Διομήδους είπε ότι αυτός ο κόσμος θα πάει πίσω στις δουλειές του.
«Αν είναι δυνατό, κανένας μα κανένας από τις 75.000 προσωπικό στο κράτος να μην χάνει τη δουλειά του με απόλυση και να τη χάνουν οι πιο σκληρά εργαζόμενοι, οι πιο λιγότερο εργαζόμενοι και οι έκτακτα και εποχιακά εργαζόμενοι. Δεν σταματούμε. Θα πάνε πίσω δουλειά αυτοί οι άνθρωποι», πρόσθεσε.
Αυτό, συνέχισε, είναι ζήτημα επιβίωσης γι’ αυτούς τους ανθρώπους.
«Δεν είναι ζήτημα που είτε θα βραχυκυκλωθεί είτε θα καθυστερήσει είτε θα λυθεί μέσα σε μία προεκλογική περίοδο των δεκαπέντε, είκοσι ημερών. Είναι ζήτημα ζωής και έτσι θα το αντιμετωπίσουμε. Απ’ εκεί και πέρα ο κάθε ένας από αυτούς ως πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας θα κάνει το καθήκον του, ότι του λέει η συνείδηση του, 17 ή 24 Φεβρουαρίου. Για μας είναι ένας αγώνας που πρέπει να κερδηθεί και δεν έχει χρονικό ορίζοντα. Έχει αποφασιστικότητα, δίκαιο και θα κερδηθεί», συμπλήρωσε.
Η Μαρία Μιχαήλ, εκ των ΕΩΚΠ, είπε ότι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θέλουν θετική απάντηση, διαφορετικά δεν θα ψηφίσουν κανένα.
«Έγινε μια μεγάλη αδικία για μας. Θέλουμε τις δουλειές μας. Είμαστε έκτακτοι για έξι μήνες το χρόνο και χάνουμε και αυτή τη δουλειά. Θα μείνουμε στο έλεος του Θεού. Έχουμε παιδιά και μορφώνουμε. Είμαστε μονογονιοί. Έχουμε ανάγκη να δουλέψουμε, να ζήσουμε τα παιδιά μας, να τα μορφώσουμε. Δεν θα ψηφίσουμε», πρόσθεσε.
Ο Παναγιώτης Παναγιώτου, εκ των ΕΩΚΠ, αναφέροντας ότι είναι πολύτεκνος, είπε πως έχει ανάγκη τη δουλειά του για να ζήσει την οικογένειά του.
ΠΗΓΗ