Breaking News:

Τελευταιες αναρτησεις

Επιλεγμένα

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΣΠΑΡΑΖΟΥΣΑ ΣΥΡΙΑ.

Του Ιωάννη Αθ. Μπαλτζώη*

    Οι εξελίξεις στην Συρία αναμένονται καταιγιστικές το επόμενο χρονικό διάστημα. Φαίνεται ότι ο Ομπάμα με την επίσκεψή του στην περιοχή έδωσε το έναυσμα στους συμμάχους του,για τις  επικείμενες εξελίξεις. Σύμφωνα λοιπόν με στρατιωτικές πηγές που επικαλείται  Ισραηλινή ιστοσελίδα, το καθεστώς Άσσαντ έχει ξεκινήσει, τις τελευταίες εβδομάδες, την παροχή ειδικών στολών - οι οποίες χρησιμοποιούνται για την προστασία των στρατευμάτων από  ΡΒΧ όπλα. Οι στολές ΡΒΧ πολέμου δόθηκαν   σε συγκεκριμένες μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας, καθώς ο Σύριος Πρόεδρος  Άσσαντ φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να καταφύγει στην χρήση του χημικού-βιολογικού οπλοστασίου,  που αποδεδειγμένα διαθέτει.



Αξιωματούχοι του συριακού καθεστώτος είχαν ήδη προειδοποιήσει, από τις αρχές Απριλίου, ότι τυχόν περαιτέρω διείσδυση των αντικαθεστωτικών  δυνάμεων στη Δαμασκό θα οδηγήσει στον ‘βέβαιο θάνατό τους’, με αποτέλεσμα να καθίσταται πολύ πιο ορατή η απειλή χρήσης μη συμβατικών μέσων από τα καθεστωτικά στρατεύματα. Η προετοιμασία  λοιπόν του συριακού στρατού για επιθέσεις με χημικά-βιολογικά όπλα, που περιλαμβάνει πέραν των ανωτέρω  και  την τοποθέτηση ειδικών φίλτρων στα πυροβόλα των αρμάτων  μάχης, έχει επιβεβαιωθεί από το ειδικό κέντρο αντιμετώπισης χημικού πολέμου, που έχει συσταθεί με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Τουρκίας και της Ιορδανίας, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην περιοχή.


Στο πλαίσιο αυτό,  το Ισραήλ φέρεται να έχει προβεί στη χορήγηση σημαντικής ποσότητας ενέσεων ατροπίνης στους Σύριους αντάρτες, οι οποίες θεωρούνται ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην αναστολή της δράσης των νευροτοξικών ουσιών που περιέχονται στα χημικά αέρια.  Φαίνεται  πιθανή η σύνδεση  παρέμβασης του Ισραήλ στον εμφύλιο της Συρίας, με την εκτόξευση όλμων που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής [12/4] κατά ισραηλινής περιπόλου στα Υψίπεδα του Γκολάν.  Δηλαδή εκτιμάται  ότι επρόκειτο για εκούσια  και ηθελημένη προσπάθεια πλήγματος Ισραηλινών στρατιωτών από τις Συριακές δυνάμεις, ως αντίποινα για την απόφαση  του  Ισραήλ να συνδράμει τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Διευκρινίζεται  δε ότι η επίθεση δεν προκάλεσε τραυματισμούς ή θύματα, έτυχε δε άμεσης απάντησης από την ισραηλινή πλευρά, η οποία έπληξε το σημείο εκτόξευσης των όλμων με πυρά πυροβολικού. 

Τέλος  να επισημάνουμε ότι η εκτίμηση αυτή έχει αμφίδρομη σημασία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Άσαντ σκέφτεται την χρήση ΡΒΧ όπλων. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις έχουν αποκτήσει χημικά όπλα  και πρόσφατα είχαμε ένα περιστατικό χρήσης χημικών όπλων. Αν και επισήμως οι ΗΠΑ είχαν κατηγορήσει το καθεστώς Άσσαντ για χρήση χημικών όπλων, τελικά η αλήθεια ήταν διαφορετική. Χημικά έριξαν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Η περίπτωση της προβοκάτσιας κατά Άσσαντ στο άμεσο μέλλον δεν θα πρέπει να αποκλείεται. Έτσι  παρά τις πληροφορίες ότι ο Άσσαντ σκέφτεται την χρήση χημικών όπλων, η αλήθεια να είναι διαφορετική και για αυτό προετοιμάζονται και οι δύο πλευρές. Με στολές ΡΒΧ πολέμου οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας και με ενέσεις ατροπίνης, που χορηγήθηκαν από το Ισραήλ, οι αντικυβερνητικές δυνάμεις. Αν συμβεί αυτό τότε θα έχουμε τον  απόλυτο εφιάλτη   στην σπαράζουσα  Συρία.

*
Ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.) 
πηγη



ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ.ΕΔΩ.. για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 σχόλια for "Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΣΠΑΡΑΖΟΥΣΑ ΣΥΡΙΑ."

Leave a reply