Breaking News:

Τελευταιες αναρτησεις

Επιλεγμένα

Reuters: H ελληνική κυβέρνηση επικαλείται έκτακτες εξουσίες για να εμποδίσει απεργία των καθηγητών«Η ελληνική κυβέρνηση απειλεί τους καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σύλληψη, εαν προχωρήσουν σε πανεθνική απεργία που θα μπορούσε να διαταράξει τις εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο, οι οποίες ξεκινούν αυτή την εβδομάδα», αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο στο σχετικό ρεπορτάζΟλόκληρο το σχετικό ρεπορτάζ:


(Reuters) – Η ελληνική κυβέρνηση απειλεί τους καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σύλληψη, εαν προχωρήσουν σε πανεθνική απεργία που θα μπορούσε να διαταράξει τις εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο, οι οποίες ξεκινούν αυτή την εβδομάδα.


Είναι η τρίτη φορά φέτος που η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά επικαλείται τον νόμο έκτακτης ανάγκης για να αναγκάσει απεργούς να επιστρέψουν στην εργασία τους, προσπαθώντας να δείξει στους ξένους δανειστές που δανείζουν την Ελλάδα ότι η χώρα είναι προσκολλημένη στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις.


Ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό την ηγεσία των συντηρητικών, θέλει οι δημόσιοι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να παρέχουν δύο ώρες εργασίας περισσότερες κάθε εβδομάδα και να μεταθέσει 4.000 από αυτούς σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, προκειμένου να καλύψει τα κενά της στελέχωσης.


Το σωματείο που εκπροσωπεί τους καθηγητές, η ΟΛΜΕ, αναφέρει ότι σύμφωνα με το σχέδιο, περίπου 10.000 καθηγητές μερικής απασχόλησης θα μπορούσαν να απολυθούν  όταν λήξουν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου τους.
Έχει εξαγγείλει μια 24ωρη απεργία κατά το ξεκίνημα των εξετάσεων, στις 17 Μαΐου, και κυλιόμενες απεργίες την επόμενη εβδομάδα.


Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η κυβέρνηση μπορεί να κινητοποιήσει με την βία τους εργαζόμενους σε περίπτωση κοινωνικών αναταραχών, φυσικών καταστροφών ή κινδύνων για την δημόσια υγεία.


Ο κυβερνητικός συνασπισμός, που βρίσκεται στην εξουσία από τον περασμένο Ιούνιο, έκανε αυξανόμενη χρήση των εξουσιών αυτών, σπάζοντας απεργίες διάρκειας μίας εβδομάδας, νωρίτερα φέτος από ναυτεργάτες,  που οδήγησε σε έλλειψη τροφίμων στα νησιά, και από εργαζόμενους του μετρό που διατάραξαν τη συγκοινωνία στην πρωτεύουσα.


Η ΟΛΜΕ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας τη Δευτέρα και κάλεσε τα μεγαλύτερα δημόσια και ιδιωτικά συνδικάτα, που αντιπροσωπεύουν περίπου το μισό εργατικό δυναμικό της χώρας, να διοργανώσουν γενική απεργία σε ένδειξη αλληλεγγύης στις 17 Μαΐου.


Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να υπηρετήσουν μέσω της πολιτικής επιστράτευσης και να πάνε στην δουλειά εκείνη την ημέρα, διαφορετικά θα συλληφθούν.


Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, δήλωσε ότι η απαγόρευση της απεργίας ήταν αναγκαία επειδή οι μαθητές είχαν "ιερό δικαίωμα" να δώσουν εξετάσεις χωρίς διακοπή.


Η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει τον νόμο και να ανοίξει διάλογο με τους δασκάλους μετά τις εξετάσεις.
"Αυτές οι απειλές από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του είναι ευθέως εναντίον της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων και της κοινωνίας," ανέφερε σε δήλωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ , ο οποίος αντιτίθεται στο μνημονιακό πρόγραμμα της χώρας.


Η κυβέρνηση έσπασε ένα ταμπού τον περασμένο μήνα, συμφωνώντας να απολύσει 15.000 εργαζόμενους του δημόσιου τομέα μέχρι το τέλος του 2014, ένα βασικό αίτημα από τους δανειστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ώστε να πληρούνται οι  προϋποθέσεις για περαιτέρω δάνεια διάσωσης.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: LEFTeria-news
ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ.ΕΔΩ.. για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!


Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 σχόλια for "Reuters: H ελληνική κυβέρνηση επικαλείται έκτακτες εξουσίες για να εμποδίσει απεργία των καθηγητών"

Leave a reply