Breaking News:

Τελευταιες αναρτησεις

Επιλεγμένα

Heritage Foundation: Όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν απολύει δημοσίους υπαλλήλους τόσο η λιτότητα θα επεκτείνεται



Θα συνεχίσουν να απολύονται οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, όσο τα συνδικάτα του Δημοσίου κυριαρχούν στις κυβερνητικές αποφάσεις

Όσο ο δημόσιος τομέας δεν μειώνεται, τόσο οι Έλληνες θα υποφέρουν από τη λιτότητα που επιβάλλουν οι δανειστές της χώρας για να βγάλουν από το... αδιέξοδο την ελληνική οικονομία. Αυτό αναφέρει ο Matthew Yglesias του Heritage Foundation, χαρακτηρίζοντας την περίπτωση της χώρας μας ως η "αποθέωση της λιτότητας".

Όπως εξηγεί ο Yglesias την περασμένη εβδομάδα μια μικρή, αλλά ξαφνική απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, θα μπορούσε να προκαλέσει πρωτοφανή πολιτική αστάθεια στη χώρα, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ελληνική κυβέρνηση συνασπισμού.

Μέχρι στιγμής [πολιτική] αμηχανία έχει αποφευχθεί, έχοντας όμως μηδενικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Το δυσθεώρητο μέγεθος της ανεργίας στη χώρα προέρχεται από ανθρώπους που χάνουν τις θέσεις τους στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό είναι σαφώς δεν είναι μια βιώσιμη δυναμική, και συμπεριλαμβανομένων των προγραμματιζόμενων απωλήσεων δημόσιων υπαλλήλων, που είναι μέρος του προγράμματος, τότε μπορούμε να μιλάμε για ένα εκρηκτικό μείγμα που ελλοχεύει στην Ελλάδα.

Η χώρα είναι η αποθέωση της λιτότητας, με την απότομη περικοπή των δαπανών και των απότομων αυξήσεων φόρων που επέβαλλαν οι διεθνείς δανειστές, όταν συνειδητοποίησαν το 2010 ότι η χώρα δεν είχε βιώσιμη δημοσιονομική πορεία.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να απολύσει δημοσίους υπαλλήλους. Στις αρχές του 2012, δεσμεύεται για απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους. Αν και αυτό ποτέ δεν συνέβη το ποσοστό της ανεργίας εκτοξεύθηκε στο 25%. Αυτή η εξέλιξη οφείλεται κυρίως στην αύξηση της λιτότητας αφαιρώντας πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά.

Έτσι, ενώ τα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων παραμένουν ισχυρά προασπίζοντας την μονιμότητα στο Δημόσιο, ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας κυριολεκτικά έχει "καεί". Οι Έλληνες έχουν πληρώσει περισσότερους φόρους για τα πάντα. Οι φόροι εισοδήματος συνεχίζουν να αυξάνονται ενώ και ο φόρος προστιθέμενης αξίας αυξήθηκε από το 19% στο 23%, με αποτέλεσμα να είναι φοβερά επιζήμιος για την οικονομική δραστηριότητα.

Και ο Yglesias καταλήγει: Όσο δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα είναι οι κύριοι της κυβέρνησης, τότε η επεκτατική λιτότητα δεν πρόκειται να σταματήσει...

www.bankingnews.gr

ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ.ΕΔΩ.. για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 σχόλια for "Heritage Foundation: Όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν απολύει δημοσίους υπαλλήλους τόσο η λιτότητα θα επεκτείνεται"

Leave a reply