Breaking News:

Τελευταιες αναρτησεις

Επιλεγμένα

Σε νέο οικονομικό αδιέξοδο οδηγείται η Ελλάδα ...Στα 317,8 δισεκ. ευρώ το χρέος στα επίπεδα του 2010


Σε νέο οικονομικό αδιέξοδο φαίνεται ότι οδηγείται η Ελλάδα πάλι λόγω χρέους το οποίο συνεχίζει να αυξάνεται σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα. 
Είναι ενδεικτικό ότι το ελληνικό χρέος έφθασε τα 317,8 δισεκ. ευρώ σχεδόν στα επίπεδα του 2010 και μόλις 37 δισεκ. από το ιστορικό υψηλό  των 355 δισεκ. ευρώ. 

Είναι εντυπωσιακό ότι ενώ μεσολάβησαν δύο PSI+, ενώ διατυμπανίστηκε όφελος 105 δισεκ. ευρώ από το haircut των ελληνικών ομολόγων όπου χρεοκόπησαν οι ελληνικές τράπεζες και
έλληνες ομολογιούχοι ξαφνικά το ελληνικό χρέος βρίσκεται στα 317,8 δισεκ. ευρώ.
Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι πριν 5 χρόνια περίπου 195 με 200 δισεκ. του ελληνικού χρέους βρίσκονταν σε χαρτοφυλάκια τραπεζών και άλλων θεσμικών.
Οι ιδιώτες ήταν οι μεγάλοι δανειστές του ελληνικού κράτους.
Τέλη του 2010 κυρίως το  2011 και βεβαίως το 2012 σημειώθηκε η μεγάλη ανατροπή όπου το χρέος δεν μειώθηκε απλά μεταβιβάστηκε από τους ιδιώτες θεσμικούς στους φορολογούμενους.
Το πρώτο PSI ήταν ο τρόπος, το έναυσμα ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη αναδιανομή χρέους στην οικονομική ιστορία του πλανήτη όπου ξεφόρτωσε ο ιδιώτης και φορτώθηκε το ίδιο βάρος ο φορολογούμενος πολίτης. 
Δεν είναι τυχαίο ότι από τα 317,8 δισεκ. ευρώ του ελληνικού χρέους τα 205 δισεκ. είναι τα δάνεια της οικονομικής βοήθειας που έχει λάβει η χώρα από την Τρόικα. 
Είναι τραγικό το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα παγκοσμίως ιστορικά που χρεοκοπεί 2 φορές τον ίδιο χρόνο με το PSI+ και την επαναγορά ομολόγων και ταυτόχρονα δεν έχει επιλύσει στο ελάχιστο το μείζον ζήτημα της διαχείρισης του χρέους. 
Το χρέος στα 317,8 δισεκ. ευρώ αποδεικνύει ότι η προσπάθεια διάσωσης της χώρας έχει αποτύχει.
Με τα δεδομένα αυτά είναι αδύνατο το 2020 το χρέος ως προς το ΑΕΠ να αντιστοιχεί στο 122% και προφανώς θα υπάρξει δυσμενής αναθεώρηση. 
Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι παρά τις θυσίες της κοινωνίας των επιχειρήσεων και νοικοκυριών το χρέος όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά αυξάνεται καθιστώντας όχι απλά επιτακτικό αλλά απόλυτα αναγκαίο το νέο haircut στο χρέος. 
Το νέο haircut που θα ισοδυναμεί με νέα χρεοκοπία – ακόμη και αν δεν αφορά ιδιώτες αλλά τα δάνεια των κρατών – θα είναι τρανή απόδειξη της παταγώδους αποτυχίας της Ελλάδος. 
Η παγίδα του ελληνικού χρέους έχει εγκλωβίσει την οικονομία, το χρέος είναι μη διαχειρίσιμο. 
Υπό αυτό το πρίσμα της διάχυτης αβεβαιότητας για το αύριο το νέο haircut θα αποδειχθεί μονόδρομος. 
Όσο καθυστερεί τόσο η οικονομία θα οδηγείται σε νέο αδιέξοδο.
Ο μόνος τρόπος για να διασωθεί η χώρα είναι νέο haircut 30% με 35% στο σύνολο των δανείων που έχουν χορηγηθεί προς την Ελλάδα με πραγματικό όφελος 60 με 70 δισεκ. ευρώ. 

Πέτρος Λεωτσάκος 
www.bankingnews.gr

ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ.ΕΔΩ.. για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 σχόλια for "Σε νέο οικονομικό αδιέξοδο οδηγείται η Ελλάδα ...Στα 317,8 δισεκ. ευρώ το χρέος στα επίπεδα του 2010 "

Leave a reply