Breaking News:

Τελευταιες αναρτησεις

Επιλεγμένα

Ο Σόιμπλε απασφαλίζει την ελληνική χειροβομβίδα


Σε δεινή θέση βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με όσα δήλωσε για πρώτη φορά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αναγνώρισε ότι από το 2014 προκύπτει δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό. Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετους πόρους για να συνεχίσει, αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς την αστοχία των προβλέψεων και τον εκτροχιασμό του προγράμματος.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε σηματοδοτούν την αλλαγή στάσης απέναντι στην Ελλάδα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, καθώς η Γερμανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Η προσέγγιση Σόιμπλε φαίνεται ότι ευθυγραμμίζεται με τη βήμα-βήμα προσέγγιση στην παρασκηνιακή συζήτηση με το ΔΝΤ.

Η νέα ρητορική που υιοθετεί ο Σόιμπλε φαίνεται ότι συμβάλλει καθοριστικό στην κατεύθυνση της συζήτησης εφ όλης της ύλης επί του ελληνικού θέματος στα διεθνή και ευρωπαϊκά φόρα.

Ωστόσο η παραμονή του στη θέση του υπουργού Οικονομικών μετά τις εκλογές θεωρείται αμφίβολη και συνεπώς τα όσα διατείνεται και προωθεί θα τεθούν επί νέας βάσης κατά πάσα πιθανότητα.


Πιστός, πάντως, στην γραμμή Μέρκελ, απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο νέου κουρέματος χρέους, τουλάχιστον με τη μορφή που έγινε το πρώτο.

«Θα πρέπει να υπάρξει και άλλο ένα πρόγραμμα στην Ελλάδα», δήλωσε κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης κοντά στο Αμβούργο, όπως μετέδωσε το Reuters.

«Αυτό έχει ειπωθεί και έχει βγει στη δημοσιότητα», πρόσθεσε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έθεσε την κατάσταση σε νέες βάσεις διαφοροποιούμενος αισθητά από τις θέσεις αξιωματούχων της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς μεταξύ άλλων επισήμανε ότι:

«Οι Έλληνες δεν έχουν περάσει ακόμα το βουνό» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε, αναφέροντας ότι ενδεχομένως θα πρέπει να βοηθήσουν οι εταίροι της ευρωζώνης να μην πληρώνει η Ελλάδα τόσο ψηλά επιτόκια στα δάνεια που πήρε.

Η τοποθέτηση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ αδειάζει την ελληνική κυβέρνηση η οποία αρνούνταν να δει το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό επιμένοντας στην κάλυψη τους με πρόσθετους φόρους, νέα οριζόντια μέτρα και τις προσδοκίες για ανάκαμψη. Η παραδοχή Σόιμπλε όμως αποδεικνύει ότι ακόμα και οι θιασώτες της σκληρής λιτότητας αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα οδεύει σε αδιέξοδο και απαιτούνται νέες πολιτικές αποφάσεις.


Ο δρόμος της διαπραγμάτευσης που ανοίγει ο Σόιμπλε, αρνούμενος νέο κούρεμα, είναι μακρύς και βασίζεται στην προσέγγιση "καρότο και μαστίγιο". Αν η Ελληνική κυβέρνηση ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι τότε η κοινωνία θα δοκιμασθεί εκ νέου με νέα stress tests τα οποία θα σμπαραλιάσουν την ήδη λαβωμένη κοινωνική συνοχή και θα αποτελέσουν εφαλτήριο ραγδαίων πολιτικών ανακατατάξεων.

ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ..για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!
Τα σχόλια  είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.
Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 σχόλια for "Ο Σόιμπλε απασφαλίζει την ελληνική χειροβομβίδα"

Leave a reply