Breaking News:

Τελευταιες αναρτησεις

Επιλεγμένα

Πρόβλεψη Σοκ για την Ελλάδα: Για σούπερ φονικό σεισμό των..εννέα ρίχτερ γράφει η Le Monde


Στις σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης, που μελλοντικά δεν αποκλείεται να βιώσουν τις καταστροφικές συνέπειες φονικών σεισμών της τάξης των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ανήκει η Ελλάδα, σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα «Le Monde»!

Στο άρθρο που φέρει τον τίτλο «Des Seismes Sans Precedent Historique Sont Possibles En Europe: Σεισμοί χωρίς ιστορικό προηγούμενο είναι πιθανοί στην Ευρώπη» φιλοξενούνται οι πρώτοι χάρτες με τις σεισμογενείς περιοχές όλης της Ευρώπης, όπως αυτοί δημιουργήθηκαν από πενήντα επιστήμονες, μεταξύ των οποίων διακεκριμένοι σεισμολόγοι και μηχανικοί.

Σύμφωνα με όσα τονίζει στο δημοσίευμα ο Pierre Le Hir, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ιταλία είναι οι χώρες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς δεν αποκλείεται να βιώσουν σεισμούς ανάλογου μεγέθους με αυτόν που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2011 στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, του σεισμού του Τοχόκου και του τσουνάμι που ακολούθησε, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 19.000 άνθρωποι. [Ο χάρτης που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα, στον οποίο σημειώνονται με βαθύ κόκκινο η Ιταλία, η Ελλάδα και η Τουρκία]

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως στους χάρτες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος SHARE (Seismic Hazard Harmonization in Europe), πολλές περιοχές της χώρας μας όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Σάμος, η Μυτιλήνη, η Πάτρα, η Κεφαλλονιά, η Ζάκυνθος, η Ήπειρος αλλά και μεγάλο τμήμα του Κορινθιακού κόλπου απεικονίζονται με βαθύ κόκκινο χρώμα και εντάσσονται στις ζώνες υψηλής επικινδυνότητας.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας, ο διακεκριμένος σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε στην «Espresso» πως δεν συμφωνεί απόλυτα με το ρεπορτάζ της «Le Monde», αλλά παράλληλα προσέθεσε πως το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού δεν μπορεί να αποκλειστεί σε καμία περίπτωση.

«Πρόκειται για μια σοβαρή επιστημονική προσέγγιση που φυσικά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, αλλά ούτε και να ασπαστούμε πλήρως» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
«Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση να σημειωθεί σεισμός της τάξης των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη χώρα μας. Στην Ιαπωνία όπου σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός της Φουκουσίμα, το ρήγμα ήταν μεγέθους 300 χιλιομέτρων, ενώ στην Ελλάδα οι τεκτονικές δομές είναι πολύ μικρότερες. Παρ' όλα αυτά, κανείς δε μπορεί να πει με πλήρη βεβαιότητα τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Ο χρόνος θα δείξει».

Η σεισμικότητα της ευρωπαϊκής ηπείρου είναι γνωστή, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που σχεδιάζονται παρόμοιοι χάρτες με τόση λεπτομερή καταγραφή των σεισμογενών περιοχών. Η επιστημονική ομάδα του προγράμματος SHARE, το οποίο κόστισε 4,1 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέγραψε τα ιστορικά δεδομένα των σεισμών των τελευταίων τριάντα ετών.


Ένα από τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από τη μελέτη είναι η χαρτογράφηση του επιπέδου των δονήσεων που θα μπορούσαν να αντέξουν τα κτίρια με μια πιθανότητα 10% στα επόμενα πενήντα χρόνια ή μια πιθανότητα 5% στους επόμενους πέντε αιώνες. Τελικός στόχος αυτής της μελέτης να καταρτιστούν με μεγάλη ακρίβεια οι ευρωπαϊκοί κανόνες αντισεισμικότητας των κτιρίων για τους μελλοντικούς σεισμούς στην Ευρώπη.


ΠΗΓΗ


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ..για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!
Τα σχόλια  είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.
Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

1 σχόλια for "Πρόβλεψη Σοκ για την Ελλάδα: Για σούπερ φονικό σεισμό των..εννέα ρίχτερ γράφει η Le Monde"

 1. ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΣΕΙΣΜΩΝ

  Η πρόγνωση είναι δυνατή από όποιον ασχοληθεί με τη θεωρία ΤΣΙΑΠΑ και ενδεικτικά παρακάτω, οι ακριβείς προβλέψεις των τελευταίων 3 σεισμών στην Κεντρική Ελλάδα και Κρήτη αλλά και των σεισμών Τουρκίας και Αθηνών το 1999.

  ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ ΚΡΗΤΗΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

  Από τις 7 Σεπτεμβρίου είχαμε αναρτήσει την πρόγνωση του συγκεκριμένου σεισμού για χρόνο και μέγεθος και από τις 9 Οκτωβρίου το επίκεντρο.
  Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  Αναμενόμενη σεισμική δραστηριότητα: 13 Οκτωβρίου 2013.

  από spiros » Σάβ Σεπ 07, 2013 12:46 pm www.tsiapas.gr
  Με αφετηρία σεισμό που εκδηλώθηκε:

  2013-08-21 12:38:32.0 17.06 N 99.34 W 30 6.2 GUERRERO, MEXICO
  http://static2.emsc.eu/Images/EVID/33/3 ... gional.jpg

  αναμένεται ανάλογου μεγέθους σεισμός ή σμήνος μικρότερου μεγέθους στην Ελλάδα, γύρω στις 13 Οκτωβρίου 2013.

  Η πρόγνωση ακυρώνεται, ως προς το μέγεθος τουλάχιστον, αν γύρω στις 9 Οκτωβρίου 2013 εκδηλωθεί ισχυρή σεισμική ή ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Ιταλία.

  Η ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ

  Σεισμός 6,2R δυτικά της Κρήτης
  Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2013, 16:15

  Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,2R σημειώθηκε στις 16.11 το απόγευμα σε υποθαλάσσια περιοχή δυτικά των Χανίων της Κρήτης σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών
  ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ ΚΡΗΤΗΣ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013


  Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ
  spiros » Παρ Μάιος 24, 2013 10:39 am
  Αναμενόμενη σεισμική δραστηριότητα: 14 Ιουνίου 2013
  Με αφετηρία σεισμό που εκδηλώθηκε:

  2013-04-22 01:16:38.018.23 N 102.05 W 70 6.1 MICHOACAN, MEXICO
  http://static1.emsc.eu/Images/EVID/31/3 ... gional.jpg

  αναμένεται ανάλογου μεγέθους σεισμός ή σμήνος μικρότερου μεγέθους, στην Ελλάδα
  γύρω στις 14 Ιουνίου 2013.
  Η πρόβλεψη ακυρώνεται, ως προς το μέγεθος τουλάχιστον, αν γύρω στις 10 Ιουνίου 2013 εκδηλωθεί ισχυρή σεισμική ή ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Ιταλία.

  Επίσης στις 9 Ιουνίου 2013 είχαμε στείλει το παρακάτω μήνυμα - Πρόγνωση στο Παρατηρητήριο Σεισμών στη zougla.gr στον σεισμολόγο κ. Χουλιάρα


  …………Το μήνυμα δεν ήταν προσωπικό αλλά στην ιστοσελίδα zougla.gr στο τμήμα «παρατηρητήριο σεισμών» και από εκεί θα ήταν ωφέλιμη η απάντηση γιατί σε
  περιόδους σεισμών πάρα πολλοί άνθρωποι μας παρακολουθούν.

  Ευκαιρίας δοθείσης, επειδή στις 14 Ιουνίου περιμένουμε κάτι ισχυρό (6+ R) αν δεν υπάρξει γύρω στις 10 ισχυρή σεισμική ή ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Ιταλία ,
  αν παρατηρήσετε αύξηση θερμοκρασίας του φλοιού που είναι το πιο αξιόπιστο πρόδρομο φαινόμενο για τον ακριβή προσδιορισμό του επικέντρου, να ενημερώσετε
  τον κ. Σπύρο Χαραλαμπόπουλο που ασχολείται με τις προβλέψεις, για να ενημερώσει έγκαιρα τους πολυπληθείς αναγνώστες σας και αναγνώστες μας.

  Η ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ
  M 6.2 - CRETE, GREECE - 2013-06-15 16:11:00 UTC[/b]
  ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

  Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Leave a reply