Breaking News:

Τελευταιες αναρτησεις

Επιλεγμένα

Τα "κρυφά" μηνύματα που κυοφορούν την έξοδο από τη χρεοκοπία...


 Τα «κρυφά» μηνύματα που κυοφορούν την έξοδο από τη χρεοκοπία...
Για πρώτη φορά μετά το 2010 μπορεί κάποιος να ισχυριστεί πως η κατάσταση σήμερα είναι καλύτερη σε σχέση με έξι μήνες νωρίτερα.

Είναι μια πρώτη ένδειξη πιθανής επικείμενης αντιστροφής του κλίματος αλλά όχι βεβαιότητα. Φυσικά η χώρα παραμένει ακυβέρνητη με μερικές εκατοντάδες συνδικαλιστές των ΟΤΑ να κάνουν εξωτερική πολιτική, αποφασίζοντας ποιος μπορεί να επισκέπτεται τη χώρα και ποιος όχι και τους δικαστές να παραβιάζουν τους νόμους που απαγορεύουν την απεργία κ.λ.π.

Υπάρχουν όμως και ενθαρρυντικές ενδείξεις πως δημιουργούνται οι προϋποθέσεις η χώρα να αλλάξει αλλά και απτά σημάδια πως η χώρα αλλάζει.  Συνήθως αυτά πριν αποκτήσουν ένα κρίσιμο μέγεθος και αρχίσουν να λειτουργούν σαν «χιονοστιβάδα» που θα αρχίσει να συμπαρασύρει τα πάντα στο διάβα της λίγοι τα προσέχουν.

Προέρχονται από τα πανεπιστήμια της χώρας,  που είναι και η εστία απ’ όπου και ξεκίνησε και  η διάλυσή της.  Υπάρχουν και άλλες ενδείξεις στην οικονομία και την κοινωνία, αλλά θα επιμείνουμε σήμερα στα πανεπιστήμια.

Στα αίτια διάλυσης των πανεπιστημίων που αποτέλεσαν τις τελευταίες δεκαετίες τον πλοηγό διάλυσης της χώρας,  συνέδραμαν εξελίξεις όπως η επιβολή από μειοψηφική μερίδα του παρωχημένου θεσμού του ασύλου αλλά και μέσω της  απόλυτης ιδεολογικής ηγεμονίας μιας  παρασιτικής κρατικοδίαιτης «αριστερής» ιδεοληψίας αντιλήψεων που προήγαγαν:

-Την απουσία κάθε έννοιας αξιολόγησης,

- την μη επιβράβευση της προσπάθειας αλλά την ύποπτη συναλλαγή μεταξύ ημετέρων και «κολλητών»,
 
- όχι στην έρευνα και την καινοτομία σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις αλλά την έκδοση πανεπιστημιακών πιστοποιητικών για την εξασφάλιση επιδομάτων από το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο,

- την διαδεδομένη «ασυναρτησία» πως για την οικονομική ανάπτυξη αρκεί η εκτύπωση και διανομή χρημάτων μέσω κρατικών επιδομάτων,

- την ανοχή μειοψηφιών από «τραμπούκους» να εμποδίζουν την εφαρμογή κάθε θεσμικής νομιμότητας και να επιβάλουν τη δική τους «νομιμότητα» σε συνεννόηση ή ανοχή με το κρατικοδίαιτο παρασιτικό κύκλωμα των διοικήσεων των σχολών.

Οι τελευταίες αρχαιρεσίες στα πανεπιστημιακά ιδρύματα έγιναν με ηλεκτρονική ψηφοφορία γιατί κάποιες δυναμικές μειοψηφίες δεν επέτρεπαν να στηθούν κάλπες και προπηλάκιζαν όσους το προσπαθούσαν.

Τα αποτελέσματα, παρά τα καλέσματα της παρασιτικής και κρατικοδίαιτης «επανάστασης» και της «μαφίας» που λυμαίνονταν το χώρο απεδείχθησαν συντριπτικά. Η συμμετοχή στην εκλογή νέων διοικήσεων έφτασε το 70-80% και απέδειξε πως μια μειοψηφία χάρη στο «θόρυβο» και τους τραμπουκισμούς ήταν αυτή που ουσιαστικά διοικούσε τις σχολές και διαχειριζόταν ατελέσφορα και σπάταλα δημόσιο χρήμα, πολλές φορές με ιδιοτελείς σκοπούς.

Ακόμη και στο ΕΜΠ το προπύργιο της «αντίστασης» της επαναστατικής «παρακμής» που πρωτοστατούσε εναντίον της συμμετοχής στις αρχαιρεσίες η συμμετοχή σε αυτές έφτασε το 65%.

Ήδη, πολλοί διαπρεπείς ακαδημαϊκοί Έλληνες και ξένοι αναλαμβάνουν τις διοικήσεις και σχέδια να αναβαθμίσουν τις σπουδές και να βοηθήσουν τα πανεπιστήμια να μη θυμίζουν Χαρτούμ αλλά ευρωπαϊκές σχολές...

Οι αρχαιρεσίες όμως δεν αποτελούν την μοναδική θετική εξέλιξη στο χώρο της πανεπιστημιακών σχολών και της οικονομικής παραγωγικής δραστηριότητας.

Πριν από λίγες μέρες με είχε καλέσει μαζί με άλλους συναδέλφους δημοσιογράφους ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Τροφίμων στην ετήσια συνέντευξη που δίνει προκειμένου να ενημερώσει για τις εξελίξεις στον κλάδο.

Ο ίδιος πρόσεξα κάποιες ειδήσεις που βγήκαν από αυτή τη συνάντηση και δεν έγιναν πρωτοσέλιδα, αλλά κατά τη γνώμη μου χαρακτηρίζουν τις βαθιές αλλαγές που συντελούνται τόσο στα πανεπιστήμια όσο και στις ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις και προς το παρόν περνούν απαρατήρητες.

Ο Σύνδεσμός οργανώνει κάθε χρόνο ένα διαγωνισμό καινοτομίας στο χώρο των τροφίμων με τη συμμετοχή από τη μια πλευρά επιχειρήσεων και από την άλλη ομάδων φοιτητών με τους καθηγητές τους. Οι δεύτεροι εμφανίζουν νέες πατέντες και οι πρώτοι αναλαμβάνουν στο βαθμό που τους ενδιαφέρει να τις βγάλουν στην αγορά.
Βλέπε: Νέα καινοτόμα προϊόντα από Έλληνες φοιτητές...
Πέρυσι, η νικήτρια ομάδα η οποία  ήταν από τα Ιωάννινα εμφάνισε ένα αλλαντικό από θαλασσινά το οποίο κέρδισε και το πρώτο πανευρωπαϊκό βραβείο. Την πατέντα έχει αναλάβει να την παράξει και να την λανσάρει στην αμερικάνικη αγορά μια αμερικάνικη επιχείρηση. Το 2012  κέρδισε μια ομάδα από το ΕΜΠ η οποία εμφάνισε μια πρακτική συσκευασία ενός προϊόντος δημητριακών συμπυκνωμένων σε κύβους.

Για το 2013  η συμμετοχή και από τις δύο πλευρές έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Αυτό που αποτελεί  κοινή διαπίστωση πλέον είναι πως στα πανεπιστήμια το κλίμα αλλάζει και στη βάση,  όχι μόνο στην κορυφή με την συμμετοχή στις αρχαιρεσίες των διοικήσεων.

Οι περισσότεροι φοιτητές αλλά και πολλοί καθηγητές προσπαθούν να στρέψουν τις δραστηριότητες σε χρήσιμους παραγωγικούς τομείς. Τα αποτελέσματα αυτής της κυοφορούμενης επανάστασης δεν θα μπορέσουν τα ανακόψουν οι μειοψηφικές δυνάμεις της αντίδρασης και του χάους.

Φυσικά η πολιτεία θα πρέπει να εκσυγχρονίσει το νομικό καθεστώς προκειμένου να εξασφαλίζει τα δικαιώματα τόσο των φοιτητών και καθηγητών που εμφανίζουν νέες πατέντες που δημιουργούν κέρδος, όσο και των σχολών τους.

Τα παραπάνω αποτελούν δυο πολύ σημαντικές εξελίξεις για το πώς η χώρα από μη κυβερνήσιμη θα ξαναγίνει κυβερνήσιμη με δημοκρατικό τρόπο και για το πώς η χώρα θα μπορούσε να γίνει παραγωγική σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία που θα μπορούσαν συν τω χρόνω να συμβάλουν σε μια οικονομία με υψηλούς μισθούς και όχι μια οικονομία ανειδίκευτων πτυχιούχων με μισθούς Μπακλαντές, Βιετνάμ και Κούβας...

Εκεί κερδίζονται οι υψηλοί μισθοί «σύντροφοι» και όχι στις άνευ αντικρίσματος συλλογικές  συμβάσεις και πελατειακές υποσχέσεις.

Το γεγονός πως τα καλά νέα ξεκινούν από τα πανεπιστήμια είναι ενθαρρυντικό καθώς αποτελούν βασικό «κρίκο» διαμόρφωσης των αντιλήψεων που κυριαρχούν στην κοινωνία.

Η ανατροπή έχει ξεκινήσει από τη βάση και έρχεται και η σειρά της πολιτικής και οικονομικής ελίτ...

2) Πιο πιθανό το σενάριο της εκτόξευσης στο πρώτο εξάμηνο...

Για τους επόμενους μήνες υπάρχουν οι προϋποθέσεις η αγορά να κινηθεί υψηλότερα με βάση τις εσωτερικές εξελίξεις αλλά και τις προσχεδιασμένες εξελίξεις στην Ευρώπη σε σχέση με την Ελλάδα.

Η απόφαση για την δόση των 52,4 δισ. ευρώ  καταδεικνύει τη βούληση των Ευρωπαίων να στηρίξουν την προσπάθεια της Ελλάδας να μείνει στο ευρώ και την Ευρώπη.

Το πρώτο τρίμηνο του 2013 θα είναι κρίσιμο καθώς θα φανεί αν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις και υπάρχει ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις, ενδιαφέρον μετρήσιμο με μεγέθη κεφαλαίων που θα αναλάβουν το ρίσκο να επενδυθούν στην Ελλάδα.

Ο Τσοχατζόπουλος, οι εκβιαστές του τμήματος ιδιωτικών επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο Λαυρεντιάδης, μερικοί φοροφυγάδες αποτελούν θετικές ενδείξεις, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη γενναιότητα  στην απονομή έστω και συμβολικής δικαιοσύνης για όσους παρανόμησαν και φέρουν ευθύνες για την χρεοκοπία του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας.  Η δικαιοσύνη πρέπει να προχωρήσει βαθύτερα, ταχύτερα και ευρύτερα...

Το κλίμα εντός του πρώτου τριμήνου θα αλλάξει  προς το καλύτερο με την είδηση κάποιων σημαντικών επιχειρηματικών συμφωνιών. Η έγκριση της δόσης απομακρύνει τα σενάρια Grexit  και η επίδραση στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις είναι ήδη αισθητές με τους κραδασμούς στα κόμματα της ευκαιριακής συσπείρωσης του αντιμνημονιακού μετώπου.

Οι κραδασμοί αυτοί όσο ενισχύεται το θετικό σενάριο θα δυναμώνουν και θα διευρύνονται σε όλες τις ευκαιριακές και αντιφατικές  συσπειρώσεις.

Ούτε τα κόμματα του μνημονιακού τόξου μπορούν να οδηγήσουν στην επόμενη μέρα, καθώς είναι αυτά που φέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης της κοινωνικής και οικονομικής χρεοκοπίας μέσω της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων.

Θα πρέπει να μετεξελιχθούν στους πόλους του πολιτικού συστήματος της επόμενης μέρας χωρίς να διαλυθούν και μείνει η χώρα ακυβέρνητη. Θα πρέπει σιγά-σιγά νέα πρόσωπα άφθαρτα να προωθηθούν σε καίριες θέσεις στη δημόσια διοίκηση αλλά και την πολιτική.

Μετά από αλλεπάλληλες ήττες κερδίσαμε την πρώτη μάχη και αυτή με μεγάλη ανοχή και «υπόγεια» και φανερή στήριξη των συμμάχων όπως άλλωστε συμβαίνει συνεχώς στα 200 χρόνια ύπαρξης του νεοελληνικού μορφώματος.

Το χρηματιστήριο θα συνεχίσει να προεξοφλεί το θετικό σενάριο μέχρι να διαφανούν τα χαρακτηριστικά της επόμενης μέρας, ορόσημο για την οποία είναι οι γερμανικές εκλογές το Φθινόπωρο.  Αυτό χρονικά θα είναι ορατό περί το τέλος της Άνοιξης.

Αυτά σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές εξελίξεις.

Υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανατροπές προς το καλύτερο ή το χειρότερο οι οποίες θα συναρτώνται των εξελίξεων σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία.

Το καλό σενάριο για τις εξελίξεις αυτές είναι να επιταχύνουν την τραπεζική και δημοσιονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης και πριν εκπνεύσει η δεκαετία να έχουμε τον πρώτο Πρόεδρο της Ευρώπης εκλεγμένο απευθείας με γενικές εκλογές και φυσικά εμείς να έχουμε καταφέρει να μείνουμε πάνω στο «καράβι».

Το κακό σενάριο είναι η διάλυση της Ευρωζώνης...

3) Ανοιχτή επιστολή στον Γ. Στουρνάρα, από ένα υπάλληλο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους: Όλοι τα ξέρουν και όλοι σιωπούν...

Την ίδια ώρα που δεκάδες χιλιάδες ένστολοι αδικούνται κατάφωρα υπάρχουν κάποιοι που εισπράττουν ακόμη  σκανδαλωδώς εικονικά οδοιπορικά. Εικονικά οδοιπορικά τα οποία αυτή την περίοδο ο Έλληνας φορολογούμενος κυριολεκτικά πληρώνει με «αίμα».

Είναι  χαρακτηριστικό του παραλογισμού που διακρίνει το μεταπολιτευτικό πελατειακό κράτος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων να παίρνει μισθό μικρότερο της καθαρίστριας της Βουλής, (δεν μιλάμε για στρατηγούς και συνταγματάρχες, ούτε για υπαλλήλους της Βουλής ή των ΔΕΚΟ με θέσεις κάποιας σχετικής ευθύνης, αλλά για τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και τις καθαρίστριες...).

Από τη μια πλευρά έχουμε τα παιδιά της ομάδας Δίας (και άλλων κρίσιμων μονάδων της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, του λιμενικού) να πληρώνουν από την τσέπη τους τα αλεξίσφαιρα γιλέκα, να ρισκάρουν τη ζωή τους καθημερινά απέναντι σε κάνες καλάσνικοφ, απασχολούμενοι σε ανεξέλεγκτα και απλήρωτα ωράρια, έναντι εξευτελιστικών αμοιβών  και από την άλλη εικονικά οδοιπορικά και εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων...

Βλέπε: Ανοιχτή επιστολή στον Γ. Στουρνάρα: Όλοι τα ξέρουν και όλοι σιωπούν...

4) Μερικές ιδέες για ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση...

Κύριε Στούπα,
Να παρουσιάζετε άρθρα με επιτυχημένες ιστορίες ανθρώπων, εταιριών και κρατών ώστε ο κόσμος να καταλάβει πώς μπορεί να βελτιωθεί.

Να αφιερώνετε ένα τμήμα των άρθρων σας στις ΛΥΣΕΙΣ και  όχι απλώς στην περιγραφή των προβλημάτων. Κατανοείτε πως στη σημερινή Ελλάδα ο περισσότερος κόσμος δεν καταλαβαίνει καν τι συμβαίνει. Η πλύση εγκεφάλου που έχουμε υποστεί στα σχολεία μας είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορούμε να σκεφτούμε λογικά. Tο πρώτο βήμα είναι αυτό που κάνετε με τα άρθρα σας, εξηγείτε δλδ το πώς φτάσαμε εδώ. Το επόμενο βήμα είναι πώς θα βγούμε.

Ο περισσότερος όμως κόσμος δεν μπορεί να κάνει πολλά για τα μεγάλα ζητήματα με τα οποία ασχολείστε (ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, διαφθορά στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια, συμφωνίες μεταξύ εκδοτών και πολιτικών για αλληλουποστήριξη κλπ). Μένει λοιπόν με μια αίσθηση του ότι  "έτσι είναι τα πράγματα, υπάρχει διαφθορά, το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε". Αυτό δεν είναι σωστό. Και άλλες χώρες αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα και τα έλυσαν.

Ο απογοητευμένος πολίτης δεν μπορεί να είναι ενεργός και μπορείτε να βοηθήσετε προτείνοντας απλά βήματα στα καθημερινά του προβλήματα, ώστε να νοιώσει πως αποκτά και πάλι έλεγχο σε ένα κομμάτι της ζωής του. Όλοι για παράδειγμα μπορούμε να κάνουμε κάτι για τη διαφθορά σε τοπικό επίπεδο. Για την ρύπανση από τα πολιτικά κόμματα στους δημόσιους χώρους. Αυτή η αρχική δράση σε προσωπικό και τοπικό επίπεδο θα οδηγήσει τον ενδυναμωμένο πολίτη στο επόμενο βήμα, που είναι και η κοινωνική και πολιτική δράση. Οι προσωπικές αλλαγές είναι που φέρνουν τις κοινωνικές επαναστάσεις και όχι το αντίθετο. Πρώτα μπουσουλάς, μετά περπατάς, μετά τρέχεις, και στο τέλος τρέχεις και Μαραθώνιο. Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι περιγράφουν τα προβλήματα στην κούρσα του Μαραθώνιο ενώ οι περισσότεροι πολίτες δεν έχουν ακόμα μάθει να μπουσουλάνε. 

Συγχαρητήρια για το βραβείο σας, το αξίζετε.
Φιλικά
koskip

Απάντηση: 
Δεκτές οι παρατηρήσεις. Σήμερα, και η επιστολή για εικονικά οδοιπορικά, αλλά και των διακρίσεων καθηγητών και φοιτητών για τις καινοτομίες  συνάδουν με πνεύμα των υποδείξεών σας.  Ιδέες και σχετικά άρθρα δεκτά...


Πηγή:www.capital.gr

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 σχόλια for "Τα "κρυφά" μηνύματα που κυοφορούν την έξοδο από τη χρεοκοπία... "

Leave a reply