Breaking News:

Τελευταιες αναρτησεις

Επιλεγμένα

Ποιά είναι τα εναλλακτικά σενάρια μετά το ιστορικό "ΟΧΙ"!

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Κύπρο μετά τα ιστορικό «όχι» της κυπριακής Βουλής στο νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των καταθέσεων.

Η κυπριακή Βουλή απέρριψε και με μεγάλη πλειοψηφία το επίμαχο νομοσχέδιο, ανατρέποντας τα δεδομένα και τινάζοντας στον αέρα τα σχέδια της Ευρωζώνης για ...«διάσωση»(!) της Κύπρου.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν 36 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγους και τον ανεξάρτητο Ζαχαρία Κουλία. Οι 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ τήρησαν αποχή. ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι είχαν ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Η καταψήφιση του νομοσχεδίου έχει προκαλέσει «μούδιασμα» στην Ευρώπη, ενώ επανέρχονται τα σενάρια μιας άτακτης χρεοκοπίας της Νήσου.

Ο Κύπριος πρόεδρος κ. Νίκος Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του μελετούν τις επόμενες κινήσεις τους, αναμένοντας τις αντιδράσεις των ευρωπαίων εταίρων. Κατά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που θα πραγματοποιηθεί στις εννιά το πρωί, θα τεθούν στο τραπέζι όλες οι επιλογές που έχει η κυπριακή πλευρά, μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις.

Στις 08:00 το πρωί έχει προγραμματιστεί συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κύπριος πρόεδρος θα ζητήσει τη συνδρομή του Αρχιεπισκόπου προς τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, προκειμένου να μεσολαβήσει στον πρόεδρο Πούτιν για οικονομική στήριξη της Κύπρου.

Τα σενάρια

Η κυπριακή κυβέρνηση φέρεται να μελετά τώρα Σχέδιο Β. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει το ενδεχόμενο δανεισμού από τα Ταμεία Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα. Υπολογίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να αντληθούν έως και 5,2 δισ. ευρώ από το απαιτούμενο ποσό των 5,8 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η παράταση αποπληρωμής του δανείου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που εξασφάλισε η Λευκωσία από την Ρωσία το 2011, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί από τη Μόσχα ένα νέο δάνειο, το ύψος του οποίου θα κυμανθεί μεταξύ των 800 εκατομμυρίων και του 1 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες θα υποστηριχθούν μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αν ωστόσο η Κύπρος επιλέξει να «απαγκιστρωθεί» από την τρόικα θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει τη βοήθεια της Ρωσίας. Φυσικά και η Ρωσία θα ζητήσει ανταλλάγματα όπως παραχώρηση στρατηγικού ρόλου στο τερματικό φυσικού αερίου.

Δήλωση βόμβα από Χάσικο

«Δεν πρόκειται να ξανανοίξουν οι τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή», δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου κ. Σωκράτης Χάσικος.

Όπως είπε, δεν γίνεται δεκτό το plan B της Κύπρου από την τρόικα και μάλιστα τόνισε ότι το πιο πιθανό είναι να μην ξανανοίξουν οι δύο τράπεζες αλλά να μπουν σε διαδικασία εκκαθάρισης.

Υποστήριξε επίσης πως αν ανοίξουν οι τράπεζες τότε θα πτωχεύσουν γιατί όλοι θα σπεύσουν να βγάλουν τα λεφτά τους.
ΠΗΓΗ

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ ΕΔΩ για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Follow any responses to the RSS 2.0. Leave a response

0 σχόλια for "Ποιά είναι τα εναλλακτικά σενάρια μετά το ιστορικό "ΟΧΙ"!"

Leave a reply